Sve više mladih u međugorsku zajednicu Cenacolo dolazi zbog lijenosti

ljubuski.info

U zajednici Cenacolo u Međugorju, osim ovisnika o drogi, kocki, internetu i antidepresivima, u posljednje vrijeme sve više borave i osobe s tzv. sindromom "trut", kojem je glavno svojstvo lijenost, to jest potpuna ovisnost o drugim osobama, kazala je voditeljica ženske kuće u toj zajednici Ivana Jaška.
Sve više mladih upada u to teško stanje, a pomoć traže roditelji koji ne znaju kako se izboriti s lijenošću svoje djece, istaknula je Jaška.

Kao primjer lijenosti, navela je jednu djevojku koja se priprema za ulazak u kuću, a koja par dana uopće nije ustajala iz kreveta. Ona je iz kreveta izašla tek četvrti dan, i to po čašu vode jer su njezinoj obitelji iz zajednice savjetovali da joj ne donese hranu i piće i da je tako natjeraju da se sama počne brinuti o sebi.

Dok neki znanstvenici ističu kako je lijenost povezana s depresijom, drugi s inteligencijom, a neki, pak, da ona uopće ne postoji, Jaška tvrdi kako se u kući nalaze osobe koje nemaju nikakvih zdravstvenih poteškoća te da su njihovi problemi vezani isključivo za lijenost, odnosno ovisnost o drugim osobama.

Ocijenila je kako ćemo, proučavajući što se sve krije iza takvog ponašanja, pronaći niz složenih pitanja, a jedno od njih svakako je kako mladi provode svoje slobodno vrijeme.
Naši mladi, kao i oni u svijetu većinu svog vremena danas provode na internetu i izležavajući se, dok njihovi roditelji obavljaju i najsitnije poslove za njih čime ih dodatno potiču na takvo ponašanje, istaknula je Jaška.

Voditeljica ženske kuće Cenacolo također podsjeća kako je lijenost prečesto ocjena karaktera koja nam nimalo ne pomaže u tome shvatiti zašto se netko ne trudi učiniti ono što želi ili to izbjegava.

Govoreći o samoj ženskoj kući Cenacolo, Jaška ističe kako u njoj trenutno boravi oko tridesetak djevojaka koje se liječe od raznih ovisnosti.
U kući imamo i majke s djecom jer su i mnogi bračni parovi u krizi i bore se s ovisnošću te traže pomoć, kazala je Jaška koja je iz Rijeke (RH) u Međugorje došla na liječenje te tu ostala 14 godina, odnosno nakon izlječenja kako bi mogla pomagati drugima.

Što se tiče samih ovisnika o drogama, ističe kako se oni danas više skrivaju i teže se primjećuje kako neka osoba ima taj problem.
Ovisnici o drogama danas se skrivaju, i to nije isto kao prije 15 godina kad su ovisnici vrijeme provodili po ulicama i kada se odmah znalo da neka osoba ima taj problem. Danas se ovisnici zatvaraju u svoje sobe, provode vrijeme na internetu, povlače se u sebe i tako jako dugo prikrivaju ovisnost, ističe Jaška.

Zajednica Cenacolo osnovana je 1983. godine u Italiji, nakon čega se proširila po cijelom svijetu i danas broji oko sedamdeset kuća, među kojima su i dvije - muška i ženska u Međugorju.
Nakon što je otvorena muška kuća, rodila se ideja i o ženskoj bratovštini u Međugorju, kako bi se dala mogućnost mnogim djevojkama, koje dolaze iz mnogih europskih i svjetskih gradova, da pronađu novi život koji su izgubili u drogi i tuzi, naglasila je Jaška.

Ustvrdila je kako kuća nije opterećena financijskim problemima jer, kako kaže, uz dobre ljude, rad i Božju providnost nikad nisu bili ostavljeni i imaju uvijek i više nego što im je potrebno tako da pomažu i onim kućama koje imaju manje.

Sve što se nalazi u kući, štićenici su sami izradili. Bitno je, kažu iz zajednice, steći radne navike, prestati živjeti 'parazitski' te se vratiti normalnom životu.

Pored toga, pozvali su sve one koji imaju bilo kakav problem s ovisnošću javiti se u zajednicu na kontakt telefon 036 650 114 i, zajedno s bivšim ovisnicima, koji su se i sami nekada nalazili u takvoj situaciji, i stručnim osobama pokušaju riješiti taj problem.

FENA

Glas naroda

ove ljude trut treba upisat u kradeze tamo će bit jako uspješni ljudi za sebe na račun nas

Sve mi je nesto priko [ * neprimjereno * ] ne znam da se javim u udrugu

lijenost nije bolest vec bezobrazluk

Krviti svi u kradezeu su trutovi samo sjede i čekaju plaću

Ovi trutovi se ubilo za kradeze pravi kadar za stranku

stavite ih za misalicu, motiku i frezu , izljecenje zagarantirano

Ovo lagano prelazi u kronicno oboljenje bar kod nas u Hercegovini vecina sve zna a nitko nebi radio

došli trutovi da se nauče radnoj spisobnosti
od još veći trutova kojima je židovska subota svakoga dana
sveti oče franjo što prije poženi ove trutove
da ih žene u brazdu ubace pa će im i pripovjedi biti bolje
jel tak il ne tak sluge rogonje

U plug gledaj i za brazdom hodi v.Vidric

Sve više mladih u međugorsku zajednicu Cenacolo dolazi zbog lijenosti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari