Svijeće hrvatskim braniteljima povodom dana međunarodnog priznanja RH

ljubuski.info

Povodom dana međunarodnog priznanja RH, hrvatski konzul u Mostaru dr. sc. Marko Babić, sa suradnicima, upalio je svijeće ispred spomenika hrvatskim braniteljima na mostarskom rondou.
Zahvalni smo Bogu, hrvatskim braniteljima iz BiH te međunarodnoj zajednici za dar slobode i obnove hrvatske državnosti, rekao je Konzul Babić.

Konzul će danas nazočiti misi za domovinu u franjevačkoj crkvi u 18 sati.

Podsjetimo, prije 27 godina hrvatsku su neovisnost, na današnji dan, zajedno priznale tadašnje članice Europske unije (EU), a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, 15. siječnja uspostavila je i diplomatske odnose s Hrvatskom koja je istoga datuma, ali 1998. okončala i mirnu reintegraciju u ratu okupiranog hrvatskog Podunavlja.

Kada je Hrvatska 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata Domovinski rat je bio u jeku, a gotovo trećina države bila je pod okupacijom tadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA) i srpskih pobunjenika. Na svoje tada priznate granice Hrvatska je izišla tek po završetku mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja, odnosno šest godina kasnije, piše Hina.

U večeri priznanja prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u emotivnom je obraćanju naciji poručio: "Današnji dan - 15. siječnja 1992. - biti će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaestostoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu, između Mure, Drave, Dunava i Jadrana". Svojim je suradnicima pak rekao: "Stvorili smo međunarodno priznatu Hrvatsku. Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave na izgradnji nove demokratske države".

Međunarodno priznanje Hrvatske postupno je uslijedilo nakon proglašenja neovisnosti 25. lipnja 1991. Toga dana razdruživanje od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) proglasila je i Republika Slovenija, a već idućega dana novonastale države uzajamno su se priznale.

Paralelno je tekao i proces razdruživanja Sovjetskog Saveza u kojemu su prednjačile baltičke države i Ukrajina, koje su, iako tada još i same bez međunarodnog priznanja, priznale Hrvatsku tijekom 1991. Prva od njih to je učinila Litva (30. srpnja 1991.), a slijedile su je Ukrajina (11. prosinca) te Latvija (14. prosinca) i Estonija (31. prosinca).

Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku ostat će zapamćen Island (19. prosinca 1991.), a istoga dana to je učinila i Njemačka, iako uz odluku da njezino priznanje na snagu stupa 15. siječnja 1992., zajedno s ostalim članicama EU-a.

Glas naroda

Sutra nam izlazi nas Vale Coric konacno neka dobra vijest

čoviću cicijo imaš obraza otić miloradu a nemaš zapaliti svijeću u svom mostaru

žegno bi i dobročinitelj sviću ali umoran od puta

draganče je sebi upalio političku sviću

A gdje je ostala klapa? U Austriji na skijanju ?

gledaj ostatak ostataka lopovskog kradezea
dije mladež kradezea i mladen u trenerci da spasi stvar-rvacki odgovor

Svijeće hrvatskim braniteljima povodom dana međunarodnog priznanja RH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari