Tko je Del Vechija poslao u Banja Luku?

ljubuski.info

Bilo je samo pitanje vremena kada će se donijeti odluka o smjeni hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechia. Čim je stigao poziv iz Zagreba na raport, bilo je jasno kako će Del Vechio teško 'preživjeti' svoj neoprezni izlet u Banju Luku na dan kada se slavio Dan Republike Srpske.

Mediji u Hrvatskoj jučer poslijepodne objavili su da je Ministarstvo vanjskih poslova na čijem čelu je Marija Pejčinović Burić donijelo odluku o povlačenju Del Vechia s dužnosti veleposlanika u BiH. S obzirom na izjavu ministrice Burić od dan ranije (njemu je mandat ionako istekao) posljednja odluka ne čudi.

Nejasno objašnjenje

Sad već odlazeći veleposlanik, inače mirni i staloženi Istrijan, Ivan del Vechio nesmotreno je postao negativni akter incidenta kojeg je sam, ili ipak po nečijem odobrenju, kreirao sudjelovanjem na obilježavanju Dana RS-a. Del Vechio zasigurno zna i čuva odgovor na pitanje po čijem dopuštenju ili pozivu je otišao na tu famoznu akademiju na koju do sada nije nikada išao niti jedan diplomata iz Zagreba.

Teško se složiti s, prilično prozirnim, pojašnjenjima da je u Banjoj Luci bio vodeći se svojom osobnom procjenom jer ga je, eto, pozvao predsjedatelj Predsjedništva BiH. Jer, i to je tumačenje samo po sebi diplomatski gaf jer je domaćin obilježavanja '9. siječnja' bila predsjednica RS-a Željka Cvijanović, pa prema tome Milorad Dodik i nije mogao slati pozivnice za taj osporeni događaj.

U Banjoj Luci je bio i lider HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović čiji su boravak u političkom središtu RS-a analitičari procijenili kao osvetu Bošnjacima zbog toga što su glasovali za Željka Komšića, a ne za njega.

Zaustavimo zlonamjernu i štetnu propagandu, medijska podmetanja i dezinformiranje. Okrenimo se jedni drugima i gradimo odnose povjerenja na temelju ustavnih načela konstitutivnosti i legitimnog demokratskog predstavljanja! STOP MRŽNJI, poručio je Dragan Čović.

Mnogi su to ocijenili kao njegov uzaludan pokušaj gašenja požara mržnje koji je izazvao svojim prisustvom u Banjoj Luci. No, u ovoj priči je najmanje bitan Dragan Čović i njegov prateći stranački establišment.

U vrlo opasnu zamku je uvučena Hrvatska, ozbiljna europska država, članica NATO saveza, jedan od jamaca Dejtonskoga sporazuma. Nikada do sada niti jedan veleposlanik, a niti dužnosnik te države nije nazočio obilježavanju Dana RS-a. Stoga bi bilo zanimljivo razotkriti po čijem je nagovoru Del Vechio otišao u Banju Luku. Ako se Del Vechijev 'grijeh' fakturira šefu HDZ-a BiH službeni Zagreb mogao bi napraviti zaokret u pogledu podrške partnerstvu 'Čović - Dodik', jer, ne treba zanemariti, Dodik je i dalje na američkoj crnoj listi i otvoreno zagovara razgradnju BiH, te nerijetko vrijeđa i državu Hrvatsku.

Isprika?

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Marija Pejčinović Burić, velika prijateljica Dragana Čovića, i izravna šefica hrvatskog veleposlanika Del Vechia je promptno odbacila sve špekulacije i sumnje da možda upravo ona stoji iza uputnice za Banja Luku na obilježavanje Dana RS-a. Njezino je Ministarstvo priopćilo da nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika u Banju Luku na prijem povodom dana Republike Srpske.

Što se tiče odluke Dragana Čovića da nazoči proslavi, Marija Pejčinović Burić je poručila kako je to autonomna odluka predsjednika najveće hrvatske stranke u BiH i mi iz Hrvatske ni na koji način nemamo na to utjecaj, niti imamo namjeru o tome odlučivati.

Veleposlanik Ivan del Vechio, inače po činu brigadir, će vjerojatno sada biti umirovljen. Analitičari iz Zagreba se nadaju da nezadovoljstvo premijera Andreja Plenkovića njegovim postupkom neće stati na opozivu Del Vechija, nego da će slijediti čak i isprika službenog Zagreba službenom Sarajevu u kome će se javno reći da Hrvatska poštuje ustavni poredak BiH, osuđuje genocid, ne želi komunikaciju s ratnim zločincima i ispričava se Sarajevu zbog pogrešnog dojma koji je njen veleposlanik u Sarajevu stvorio o hrvatskoj politici prema BiH.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je kako se nije čuo s Draganom Čovićem nakon njegovog odlaska na proslavu Dana Republike Srpske u Banjaluku.

On je dodao da Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine svoje odluke donosi neovisno o HDZ-u Hrvatske.
Tu bi bilo dobro da svi skupa jasno naprave jednu ključnu distinkciju. HDZ Bosne i Hercegovine je neovisna stranka o HDZ Hrvatske i gospodin Čović i vodstvo Hrvatske demokratske zajednice donose svoje odluke i procjene o pojedinim pitanjima. Ovo nije bio prvi put, on je tamo bio nekoliko puta proteklih godina i tu temu ostavljam gospodinu Čoviću i HDZ BiH da je komentira, poručio je Plenković.

Posve je sigurno kako je krajnje vrijeme da Zagreb u Sarajevo uputi kompetentnog i razboritog diplomatu ili diplomatkinju, poznavatelja regionalnih prilika i osobu koja će biti sposobna zastupati hrvatski državni interes u Sarajevu, a ne pretvoriti se u zatočenika bilo čije politike.

Dnevni list

Glas naroda

gledaj ovih pametnih faca nije za povjerovat naša budućnost ni tesla im nije ravan

Svima onima koji brane Dragana Čovića: Dao Bog da vas zadesi ista sudbina kao Hrvate iz Republike Srpske . Da ostanete bez svojih ognjišta! Ali ima Boga i ne daje plaću svake subote. Bojite li se Boga? Znate li što je PRAVEDNOST? Znate li koliko je Hrvata protjerano iz te "REPUBLIKE" . Ma sram vas bilo najblaže rečeno. Braniti deklariranog Jugoslavena i osobu koja je do zadnjeg dana branila Jugoslaviju pa to mogu samo ne ljudi.Umrijet će te i doći će te pred Gospodina. Šta će te mu reći?

Šta uradiše od Hercegovine: Nikad ali nikad razijedinjenija..Kakav će biti KRAJ????

Plenkoviću smijeni Čovića to je najmanje što očekujemo od Zagreba.

Sve digovorenja u tancine.
Naravno naručitelj Zagreb a Izvodjac radova Covic, Bevanda, Grubesa i Del Vechio.
Zavadi pa vladaj.
HDZ dokaziva pristranosti Beogradu preko Banja Luke iako to nije ništa novo.
A tu je u pozadini i Komšic.
Naravno pošten i nepristran .
Licemjeri jadni ti li ste samo.
Kopate po hrvatskim grobovima.

Dragi moji nepismeni u politici .RS je stvorila Amerika a potpisali Alija Sevdalija i Tudjman.Kako je RS stvorena znali su oni i tada ali su isto potpisali.U čemu je sada problem.Ode Čović i Delvecio kao i veleposlanik Srbije i Rusije.Sarajevo ove napadne a ovima drugima maže jaja.
Normalno da je Plenkovic znao.On je premijer najjace drzave jugoistoka.Rekao je zajedno sa Srbima ne Kalifatu.Ne Islamskoj deklaraciji.Oco je krsćansko.I u čemu je problem.
Malo je Stba iz hrvatske otislo.Kolio su muslimani Hrvata protjerali.Ali Isus je rekao dosta zla i danasnjem danu a oogotovo proslosti vec gledaj sta sutra.Od koga dolaze problemi.

Momak mi koji smo ratovali protiv četnika i mudžahedina znamo za izmišljenu anemiju Plenkovića i Čovićevo ljetovanje u Makarskoj oni će nekog mobilizirati

Za pismenog gosta 13.55.12: Koliko je Hrvata protjerano iz te "KRŠĆANSKE" Republike Srpske? Tko je napao Republiku Hrvatsku ,Sloveniju.Tko je sravnio Vukovar? Napišete ovom nepismenom narodu preklinjem vas.Hvala.

Čović će u koaliciju sa KALIFATOM u Federaciji .O čemu ovaj "PISMENI" piše?

Hrvati su sa Srbima u koaliciji tako i treba biti a ne sa IZETBEGOVIĆEM. To je dogovor Zagreba i Beograda.

kalifat je osnovo dragan čović i to lopovski kalifat a u rvackoj vlada eu HDZ nema tuđmanovog banovskog HDZa i podjele bosneostali ste ponovo ko brabak na cidilu
niko neće podržat promašenu politiku čovića a dodiga će rješit kad bude trebalo
adeze kalifat je poguban za hrvate najviše-merkelica se pita a plenki pleše

Vučić i Plenković su dogovorili podjelu BiH. Kalifata nema jer to će spržit Putin.

republiku šumsku su očistili od Hrvata 1992 , kasnije preko hadezea iz ostatka Bosne a danas čović dovršava posao u Hercegovini

gledaj bona budala i posle haga opet sanjaju pokojnu banovinu rvacku -katastrofa bona

Bona sigurno Kalifat neće biti.A za ostalo ćemo viditi.

I ja tvrdim da zasigurno neće biti kalifat. Ali će zasigurno biti BiH. Žalim te patriče,dobit ćeš kamen u žuči.

čujem da nam draganče dovodi cecu na trg malih sportova ostavila ga g.rimac neće ni ona gubitnika

šta čeka hrvacka iteligencija hercegovine posle ovakvog debakla udbaškog kradezea odmam treba glave na hrpu i spasavat što se da spasit
već sutra će bit kasno-profesori studenti ljudi od pera šutnja je odobravanje a to je opasno
profesore kukiću što se čeka posle ove blamaže udbaške ili je ponovo zapadna hercegovina šapatom pala
i zagreb nam je zvanični da nogu šta smo mi bogu skrivili sa ovakvim rukovodstvom koje srlja ko guska u maglu čak u banjaluku

Hrvata je protjerano oko 300 tisuća.Od toga iz Srpske od 120 do 140 tisuća.
Vjerojatno pretpostavljas ko su protjerali ostale Hrvate Kršćane.Vjerojatno si upoznat ko je nakon primirja napadao Hrvate povratnike i to za Božić.

Sta e, a? Malo smo se u. kaki. li a? Jesmo, jesmo puno smo se u. kaki. li.

Ovog lopova Del Vechia je trebalo vratiti iz BiH kada je zaposlio sina svoje ljubavnice u Veleposlanstvo u Sarajevu i sa time je bio bila upoznata i ministrica Burić Pejčinović.

Tko je Del Vechija poslao u Banja Luku?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Audio/Video

Posljednji komentari