Milisav Semiz

ljubuski.info

Skoro svaki dječak mašta da bude pilot aviona ili kapetan broda, da pobjeđuje u bitkama sa neznanim protivnikom i da mu se svi dive. Mnogi su snivali o tome, a rijetki su uspjeli. Jedan od tih rijetkih je Ljubušak Milisav Semiz.

Naše čitanke su bile pune napisa o pilotima Rudi Čajavecu ili Franji Kluzu. O jednom drugom pilotu, boljem i vještijem od njih, o Milisavu Semizu, nije bilo ni riječi. Milisav Semiz rođen je 1912. godine u mahali Crkvici u Ljubuškom. Osnovnu školu završio je u svom rodnom mjestu, pilotsku školu u Pančevu. Podaci o Milisavu Semizu do 1941. godine zasada su nepoznati.

Znam da su se Crkvičani ponosili njegovim pilotskim vještinama i da su im se divili i kao odrasli ljudi. Rahm. Fadil Fazlinović ( 1936 ), moj školski drug, mi je pričao da je pilot Semiz sa Crkvice, sa nekim školskim avionom proletio ispod Starog Mosta u Mostaru i da je bio kažnjen zbog kršenja radne discipline. To mi je neki dan potvrdio i njegov brat Emir. Sigurno da o tom čudesnom letu postoje i novinski zapisi. Milisav Semiz ima briljantnu pilotsku biografiju. Njemci su, bez najave rata, iznenada, napali Beograd 6. i 7. aprila 1941. godine u valovima preko 400 bombardera i oko 250 lovaca.

Presrela su ih samo 43 jugoslavenska lovca. U neravnopravnoj zračnoj bici naročito su se istakli piloti u lovcima tipa IK-3 ( na slici ),među kojima je bio i Milisav Semiz. Svega šest ovih aviona, uz druge avione strane proizvodnje, nije moglo zaustaviti pobjedu Njemaca. Milisav Semiz je poletio svojim IK-3 u susret napadaču i u toj nebeskoj bici nad Beogradom 6. i 7. aprila oborio četiri njemačka aviona. Sve pobjede nisu zvanično potvrđene, ali se Semiz u svim ozbiljnim časopisima koji tretiraju zračne bitke, navodi kao pilot koji zamalo nije stekao rijetko priznanje [ ac e in a day ], to jest asa koji je u jednom danu uspio da obori pet aviona.

Priznanje asa zračnih bitaka prvi put je uvedeno u prvom svjetkom ratu, kada je bilo dovoljno aviona, ali ne i pilota sa vrhunskim vještinama. Milisav je bio i dijete sreće. Drugog dana, 7. aprila, lovca IK-3. pogođenog vatrom njemačkog bombardera narednik Semiz je uspio da vrati na zemunski aerodrom. Nakon slijetanja na avionu je utvrđeno 50 pogodaka, od toga 20 na motoru i elisi. Za vrijeme drugog svjetskog rata Semiz je jedno vrijeme živio u Kairu, gdje je kao priznati pilot sudjelovao u savezničkim akcijama, ali to je kratko trajalo.

Englezi mu nisu mogli odbiti želju da se bori u svojoj zemlji. Avion ga je 1942. godine izbacio padobranom iznad Sandžaka, ali je odmah pri doskoku uhvaćen i predat Njemcima. Nekoliko mjeseci kasnije, 1943. godine, uspio je da sa svojim kumom Andrijom Partonićem pobjegne iz njemačkog logora. Poslije rata, 1945. godine Semiz se vratio u svoju zemlji i zaposlio na mjestu šefa JAT-ovih pilota. U analima putničkog avinskog prometa ostala je zabilježena priča kako je 1948. godine na aerodrom u Minhenu, inače zatvoren zbog magle, ipak sletio jedan jedini i to JAT-ov avion. Pilot je bio Milisav Semiz. Ali, Njemce je čekalo još jedno iznenađenje. Semiz je ukrcao putnike i odletio za Beograd. Otada su jugoslavenski piloti postali vrlo cijenjeni u Evropi. Semiz je prvi jugoslavenski pilot koji je preletio Atlantik 1954. godine.

Dovezao je preko okeana iz Amerike jedan moderni avion za šest sati bez slijetanja što je svojevrstan rekord, rijedak i danas. On je i je prvi jugoslavenski pilot koji je završio pilotsku akademiju u Americi 1959. godine. Amerikanci su ga nastojali zadržati obećanjima i platom od hiljadu dolara što je u ono vrijeme bila pozamašna suma. Milisav se nije dvoumio ; vratio se u svoju zemlju i godinama prenosio svoje znanje na mlade pilote. Milisav Semiz je bio i lični pilot predsjednika Tita. Prema zvaničnim izvorima, Semiz ga je vozio u Burmu, Indiju i Pakistan, a Tito ga je zbog pilotskih zasluga odlikovao 1961. godine. Poslije penzionisanja 1968.godine radio je u Pan-Adriji do 1970. godine kada je poginuo u prometnoj nesreći u Zagrebu. Život Semizove porodice je prisno vezan za avione.

Supruga Ljiljana bila je prvi šef stjuardesa u JAT-u,kći Milica direktor putničke prodaje JAT-a, Miličin polubrat Pero bio je pilot, ( umro 2000. godine ), suprug Branko je pilot. Možda će i Semizova unuka Jelena ( 21 ) poći stopama roditelja. Semizova kći Milica je jedini nasljednik slavnog oca. Zajedno sa mužem i kćerkom preselila je 1995. godine na Novi Zeland., a od 2000. godine žive u Brizbejnu. Kad su se dva mladića iz mahale Crkvica otisnuli u bijeli svijet, niko nije ni slutio da će jedan od njih - Milisav Semiz - postati najbolji pilot na Balkanu, drugi - Muhamed Bilal, otac slavnog Enesa Bilala (umjetničko ime Enki )- poznati beogradski krojač. Milisav Semiz je bio lični pilot predsjednika Tita, a Muhamed Bilal mu je sašio dvije maršalske uniforme.

dr. Halid Sadiković

Glas naroda

Taj Semiz 1941 12.4. mitraljezom u rodnome Ljubuškom ubio 5 , a ranio 12 civila

12.4.1941 taj Semiz je bio u Kairu.

Milisav Semiz
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari