Najveći plodovi Međugorja su obraćenja

ljubuski.info

Apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser posjetio je uoči Božića Radiopostaju "Mir" Međugorje i susreo se s djelatnicima. U razgovoru s glavnom urednicom Sanjom Pehar podijelio je iskustvo dva desetljeća dugog djelovanja u misijama u Africi, usporedio je tamošnje marijansko svetište Kibeho i Međugorje te govorio o plodovima Međugorja.

Na pitanje kako se osjeća u Međugorju, mons. Hoser odgovorio je da je vrlo sretan što je tu.
Tu sam već drugi put. Prošle godine imao sam poslanje posebnog izaslanika Svetoga Oca kako bih ispitao opće stanje, a sada sam ovdje kao stalni apostolski vizitator, a to je velika razlika jer sam sada ovdje stalno i trebam upoznati ne samo situaciju i naše ovdašnje probleme nego zajedno sa suradnicima naći rješenja, rekao je.

Mons. Hoser bio je apostolski vizitator u Ruandi. Uspoređujući tamošnje svetište Kibeho i Međugorje, ocijenio je da ima puno sličnih elemenata.
Događanja su počela 1981. Gospa je u Kibehu željela upozoriti ljude na ono što je imalo doći i što se pokazalo poslije kao genocid. To je poslanje Kraljice mira koje je na neki način nastavak fatimskih ukazanja. Kibehu je priznato, Kibeho se razvija, to je jedino mjesto na afričkom kontinentu gdje su ukazanja priznata. Međugorska ukazanja počela su također 1981., nekoliko mjeseci prije Kibeha, i pokazalo se da je i to bilo u perspektivi rata do kojega je poslije došlo u tadašnjoj Jugoslaviji. U Međugorju se razvija pobožnost Kraljici mira, i tu nalazimo sličnosti s ukazanjima u Fatimi. Naziv Kraljica mira u Lauretanske litanije unio je papa Benedikt XV. godine 1917., što znači u godini fatimskih ukazanja, tijekom Prvoga svjetskoga rata i u godini sovjetske revolucije. Vidimo kako je Bog prisutan u ljudskoj povijesti i On nam šalje Gospu da nam bude blizu, pojasnio je.

Papa Franjo prebacio je brigu za svetišta s Kongregacije za kler na Kongregaciju za evangelizaciju. Na pitanje ostvaruje li se nova evangelizacija u Međugorju mons. Hoser je odgovorio:
Ovdje živimo novu evangelizaciju. Marijanska pobožnost koja se ovdje razvija vrlo je dinamična. Ovo je vrijeme i mjesto obraćenja. Ovdje čovjek otkriva Božje postojanje u vlastitom životu i Božju želju da bude prisutan u ljudskom srcu, i sve to u društvu koje je laicizirano, koje živi kao da Bog ne postoji. Sva marijanska svetišta to čine.

Ocijenio je da su najveći plodovi Međugorja obraćenja.
Mislim da je najzreliji i najvažniji plod fenomen obraćenja kroz i preko ispovijesti, sakramenta mira i pomirenja. Od svega što se ovdje događa, to je najvažniji element, istaknuo je.

Papa Franjo imenovao je mons. Hosera 31. svibnja ove godine apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje. Riječ je o isključivo pastoralnoj službi kojoj je svrha osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice te vjernika koji tu dolaze.

Na pitanje kako ocjenjuje pastoral u Međugorju, mons. Hoser je odgovorio da pastoralni život još uvijek očekuje svoj puni razvitak i okvir.
Kvaliteta prihvaćanja hodočasnika nije samo u materijalnom smislu koji se odnosi na noćenje i prehranu. Sve se to radi. Treba prije svega zajamčiti prikladan pastoralni rad koji je prilagođen broju hodočasnika. Želio bih naglasiti postojanje dviju kočnica koje sam primijetio. To je s jedne strane u nekim trenutcima kada ima jako mnogo hodočasnika nedostatak ispovjednika za pojedine jezike. Ovamo, naime, dolaze hodočasnici iz osamdesetak zemalja svijeta. Druga kočnica koju sam primijetio je nedostatak prostora za slavljenje misa na različitim jezicima. Moramo naći prostore da se mogu slaviti mise na različitim jezicima, a napose da možemo održavati danonoćno klanjanje pred Presvetim, pojasnio je mons. Hoser.

KTA

Glas naroda

Pa kako se dosad ne obratise čović,ljubić,čolak i slični,kad i tako imaju izvrsne veze sa pratrima i biskupima. Ili možda misle da njima ne treba obraćenj i pokajanje te da mogu kupiti svoj put u raj. Malo sutra...

di se vrte velike pare ljudi tamo nema boga to je velika prevara
tamo su velike ljudske gnjide i uhljebi koji glume boga
neki mirotvorci pape su vodili križarske tatove sve zbog para

… ovo sve sto se desava hdz-u bih (gubitak morala i s time identiteta i ljudstva hrvatskog naroda u bih) i hercegovackoj franjevackoj provinciji zadnjih godina (nedoraslost izazovu zvano medjugorje - frustraciji neposluha i drastican pad dolaska hodocasnika u posljednjih 5 godina, nemoral svog naroda i sl.) i s time ujedno i hrvatskom narodu u bih (vecinski stradalnici psiholoski u hercegovini, a fizicku u bosni) - koji je zarobljenik jedne politike-ideologije (jedne nezrelosti i ako zelite dogme - koja je u vise navrata sponzorirana iz bratskog hdza iz hrvatske) je cinjenica da se zeli uz pomoc svete stolice i demokratskog svijeta - hrvatski narod izbaviti iz ralja mafije i korupcije … sto "akterima nemorala" na terenu ne odgovara, pogotovu u hercegovini, a i u hrvatskoj jer bi se automatizmom prenijelo i na hdz rh - gdje bi mocnici poput brkica, bandica i sl. mogli otici u neslavnu povijest svoga naroda i s njima hdz bih. hercegovacka franjevacka provincija u tom slucaju bi se podredila izravno svetoj stolici, a samim tim i ostale njene zupe bi se "po potrebi predavale" (ostale bi bez velikih sredstava), sto i jeste u konacnici bio plan biskupa zanica, perica i biti ce i sljedeceg …
tek tada je za ocekivati opci napredak i prosperitet hrvatskog naroda u bih … sa padom diktature nevidjene na ovim prostorima ...

hafezeovi novinari svakoga dana
napadaju pernara zbog žličice c vitamina
a nitko od njih nespominje međubrtske vračare
i takozvane karizmatike poput suca ive pave
i vicike i mirjanice što u dvoranama i hotelima liče
polaganjem ruka i likom iz raja
što im isvakoga dana donosi njihova utvara
dobro novinari znaju da je sekta crni habeta
i hafezeova stranka jedna ista organizacija
koja ima za cilj protijerati hrvate sa balkana
jel tak il ne tak sekte sram vas bilo

Najveći plodovi Međugorja su obraćenja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari