Čovićevi favoriti Gordana Tadić i Zoran Galić

ljubuski.info

Izbor Glavnog tužitelja i njegovog zamjenika, imenovanje novog ravnatelja Uprave federalne policije i napokon u nekoj bliskoj budućnosti i resetiranje OSA-e, te micanje ključnog obaviještajca Bakira Izetbegovića, Osmana Mehmedagića, tri su strateške povezice na kojima se već demonstrira partnerstvo Radončića, Čovića i Dodika.

Bakir Izetbegović i njegova desna ruka Šefik Džaferović, bošnjački član državnog Predsjedništva BiH, i dalje oklijevaju oko potpore mandataru Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji. Za to vrijeme predsjednica RS-a Željka Cvijanović je još jednom prkosno poručila da ako SDA ne želi novo Vijeće ministara, onda i neće biti Vijaće ministara.

Što se događa i kako će se razvijati situacija…?

Nejasnoće oko 'većine'

Najjača bošnjačka stranka i dalje ima problem oko sastavljanja "sarajevske reprezentacije" za okupljanje vladajuće parlamentarne većine i Vijeća ministara. Poziv "bošnjačkog izbornika" Bakira Izetbegovića i dalje odbijaju čelnici Bosanskohercegovačkog bloka, a Izetbegović nikako da omekša i konačno i službeno pošalje neku "nemoralnu" ponudu rivalima iz stranaka desnog centra, prije svega Fahrudinu Radončiću čelniku SBB-a, te Mirsadu Kukiću i Senadu Šepiću, liderima PDA odnosno Neovisnog bloka.

Zanimljivo je kako neki signali iz Tuzle i Zenice ukazuju na zajedničko djelovanje SDA i PDA, odnosno očijukanje SDA i Neovisnog bloka. U pojedinim krugovima se čak tvrdi da je ta suradnja otišla prilično daleko, pa tako županijski premijer i vioski dužnosnik Izetbegovićeve stranke u Zenici Dževad Galijašević smjelo najavljuje razbucavanja koalicije "šestorke" na čelu sa SDP-om i formiranjem Vlade na čelu sa SDA i HDZ BiH.

Neupitno je da je SDA vrlo žilava stranka koja ima tradiciju, čvrste korjene i veliki novac i razumljivo je da joj ne pada napamet tako lako potpisati koaliciju. Još uvijek u tim tajnovitim vrtlozima nigdje na površinu ne isplivava SBB Fahrudina Radončića. Međutim, nekoliko je iznimno intrigantnih primjera koji ukazuju da Radončić ne i da zapravo s Miloradom Dodikom i, napose, Draganom Čovićem već u tišini predvodi neke ključne procese na državnoj i federalnoj razini.

Konkretna suradnja Radončića, Dodika i Čovića

Izbor Glavnog tužitelja i njegovog zamjenika, imenovanje novog ravnatelja Uprave federalne policije i napokon u nekoj bliskoj budućnosti i resetiranje OSA-e, te micanje ključnog obaviještajca Bakira Izetbegovića, Osmana Mehmedagića, tri su strateške povezice na kojima se već demonstrira partnerstvo Radončića, Čovića i Dodika. Zapravo, radi se samo o nastavku poodavno trasiranog dogovornog djelovanja. U siječnju bi, po svemu sudeći, Glavna tužiteljica u punom kapacitetu trebala i definitvno postati Gordana Tadić koja je već nekoliko godina vršiteljica dužnosti.

Nema dokaza, ali veliki broj pojedinaca u političkih i pravosudnim krugovima javno povezuju Tadićku s vrhom HDZ-a BiH i to preko svog rođaka i visokog stranačkog dužnosnika Mije Krešića, aktualnog zamjenika državnog ministra sigurnosti.

Sarajevska scena i pravna zajednica bruje kako će nova zamjenica Glavnog tužitelja biti iskusna tužiteljica Dijana Kajmaković. Ona se nekada, zajedno s tužiteljem Olegom Čavkom, dovodila u vezu s čelnicima lijevih stranaka, međutim, u vrijeme progona Fahrudina Radončića i paralelnim jačanjem njegove političke moći, navodno se dogodio misteriozni transfer lojalnosti to dvoje tužitelja čelniku SBB-a.

Objavljivano je kako je Fahrudin Radončić ustoličio muža tužiteljice Kajmaković na čelo jedne državne agencije. Nakon što se Radončić uspio 'riješiti' Meddžide Kreso iz Suda BiH i Gorana Salihovića s čela Tužiteljstva BiH, i očistiti Tužiteljstvo od svojih "grobara", vjeruje se da bi bio zadovoljan izborom Dijane Kajmaković za zamjenicu Glavnog tužitelja i ne bi stvarao probleme izboru Gordane Tadić za Glavnu tužiteljicu iako Bakir Izetbegović inzistira da na čelo Tužiteljstva dođe osoba bošnjačke nacionalnosti. Odstupa Izetbegović od građanskog principa stručnosti i sada se priklanja principu konstitutivnosti naroda.

Ljudi od povjerenja

Vrlo brzo bi se trebao izabrati i novi ravnatelj Uprave federalne policije, jer "vječiti" prvi federalni pendrek Dragan Lukač ipak mora u policijsku mirovinu. Ako je suditi po pristiglim kandidaturama sve upućuje da će Dragan Čović napokon "poklopiti" tu klučnu operativnu polugu u entitetskoj policiji.

Kako se doznaje Čovićev favorit je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, makar ne bi bilo iznenađenje da ravnatelj Uprave federalne policije postanu i Đuro Knežević sadašnji zamjenik šefa SIPA-e ili Milan Galić županijski policijski komesar u Ljubuškom. Svi su oni osobe od stožernikovog povjerenja.

I napokon Fahrudin Radončić je bacio oko na OSA-u i poziciju direktora te državne obaviještajno-sigurnosne agencije. Radončiću zapravo smeta Osman Mehmedagić, osobni prijatelj šefa SDA Bakira Izetbegovića za kojeg tvrdi da mu je bio jedan od montažera sudskog progona. Ovih dana mediji bliski Radončiću iznova su započeli kampanju kompromitiranja "osmice".

Nema nikakve sumnje da će Milorad Dodik i Dragan Čović pružiti Radončiću pomoć da eutanizira moć Osmana Mehmedagića. Partnerstvo Dodika, Čovića i Radončića je davno utabano, ono se provodi na konkretnim primjerima, a kada će se i ozvaničiti ovisi od konačnog formiranja "bošnjačke reprezentacije" i državne vlasti. Za sada Bakir Izetbegović oklijeva i "razvlači žvaku", međutim on ne bi smio dovesti državne institucije na izdisaj i vjerojatno će jednog dana malo ohladiti i uputiti javni poziv Fahrudinu Radončiću i nekim svojim disidentima za pregovarački stol, a ne samo koketirati iza javnog paravana. Kako god Radončić je tu neizbježan jer je on svoje mjesto u udarnoj državnoj postavi, čini se, već izborio.

V. Lučić | Dnevni list

Glas naroda

Dobro je rekao Ivo Lučić za Čovića

koliko Vam i izgledalo sa je galić moćan varate se ide mu kraj karijere
Zoran galić je kriminalac i blago Čoviću kad pored sebe ima kriminalca koji je eto čovića domet
Bravo Dragane!

Najveći krimos u BiH Hrvata je uvjerljivo Dragan Čović

Kako su jadni ovi Čovićevci obogatiše se u mrskoj im državi ne silaze s proračuna a stalno neravnopravni

Šta bi to oni mogli raditi da nisu na vlasti bili bi bauštelci po Europi

Baustelci bar zarade svoje pare

Uredništvo portala svakim danom me gonite da zavolim Komšića

Moš mislit karakter kog ovaj portal privoli da neko voli ili ne voli nek mu bog pomogne

Najjača izjava do sada je da Dragan Čović i HDZ BiH sprovode etničko čišćenje Hrvata u BiH

Točno ! Po nalogu Beograda se provodi etničko čišćenje . Tko ga provodi? Pa to znaju i Vrapci na grani.

I ja mislin Komšić bi nam naj prija pomoga prija nego ovi naši hdzeovci

komšić je spas od HDZkana udbaša i uhljeba-oni raseliše hrvate gore od bilo kojeg okupatora

Favorit mu je Perić, jesu li rodbina!?

Brat od badze

nebi nam ni sto tita ni iljadu komšića mogli napravit šta nam je hadeze od 1991 do danas napravija

Svi bi se iselili devedesetih godina da smo predvidjeli ovog jugoša

Ovo šta rade vlastitom narodu dragan čović će dobit najveći spomenik u beogradu veći nego Tuđman uZagrebu. dragan čović u amanet ostavlja Angeli pola milijuna Hrvata. čoviću srami se šta dici napravi otra sa njihovih ognjišta krvlju natopljeni pragova u tuđi svit sve radi fotelja hemroide ti dabogda unjoj dobija ko gevikte velke fuj.

niste mi jasni sto pljujete po covicu kad ga birate na svakim izborima,nek nas unisti do kraja i nek zavrsi zapoceto a to je iselit hrvate iz bih i zasad mu odlicno ide

ne okreći pilu naopako oni sebe sami biraju godinam kraduć izbore jedino sad nisu uspili namjestit bakira i čovića jer se pobunili gladni branitelji obe komponente a posebno armija koja je brojnija
nikad narod ne bira svoje parazite nego se oni nametnu ko buva
buva je buva narod ne bira buve

Gordana Tadić podiže optužnice protiv naših generala a odbacuje navode SIPE protiv Ivana Ševe i ekipe koja godinama prodaje diplome u Širokom Brijegu Ljubuškom Mostaru i Kiseljaku pametnom dosta

Gordana ima i za tebe sudova

Čoviću,kako te nije stid.Danas u B.L. sa Dodigom,šta slavite jadni nebili.Zločine i grobnice ste zaboravili.Zar članovi HDZ a ovu vijest odobravaju,Jude Jude Jude.

Čovićevi favoriti Gordana Tadić i Zoran Galić
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari