Ako nema suglasnosti za NATO, treba se fokusirati na eurointegracije

ljubuski.info

Proteklih dvanaest mjeseci, a posebno predizborno i poslijeizborno razdoblje, obilježilo je licemerje u političkom životu BiH, ocijenio je zastupnik HDZ-a BiH u Parlamentu BiH Predrag Kožul ukazavši kako je država suočena s blokadama određenih institucija i fenomenom neprovođenja presuda Ustavnog suda BiH.

HDZ radi na deblokadi

U prvom redu, osvrćem se na presudu u slučaju po apelaciji Bože Ljubića koja se tiče izmjene Izbornog zakona BiH. Nismo uspjeli stvoriti temeljene preduvjete za primjenu izbornih rezultata i zato smo sad u ozbiljnim problemima pri konstituiranju vlasti. Posljednji primjer je činjenica da Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH nije dobila rukovodstvo. To je prilično formalna stvar, ali u procedurama nije nebitna te će stvoriti određene blokade i zastoje u formiranju Vijeća ministara BiH, pojašnjava Kožul koji je istaknuo i da HDZ BiH, unatoč složenoj političkoj situaciji te nezadovoljstvu činjenicom da Izborni zakon BiH nije izmijenjen a presuda u predmetu "Ljubić" nije provedena, nastoji raditi na deblokadi procesa na svim razinama gdje to može činiti.

Kožul se nada da će u godini koja je pred nama blokade biti prevladane.
Postoje pozitivni pomaci u međustranačkim razgovorima, bez obzira što se o tome stidljivo priča. Čini mi se da može do toga doći, ali bi se morali lišiti licemjernog ponašanja u političkim odnosima i toga da netko čini ono za što drugog osuđuje, dodaje.

Svi griješimo

Upitan snosi li i stranka čiji je član dio odgovornosti i krivnje za postojeće stanje, Kožul odgovara da je teško mjeriti nečiju krivnju ili zasluge.
Svi u političkom procesu griješimo, možda ponekad imamo isključive stavove. No, rekao bih da je HDZ BiH u proteklom mandatu, na svim razinaima gdje smo bili u vlasti, nastojao biti konstruktivan i proaktivan, svjestan trenutka u kojem živimo, naveo je ovaj zastupnik HDZ-a BiH dodavši kategorično kako je politika te stranke politika zajedničkog nazivnika.

Kako su jedno od spornih pitanja u BiH svakako NATO integracije te, u svjetlu činjenice da je SDA kao uvjet za imenovanje Zorana Tegeltije (SNSD) za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH postavila upravo napredak ka članstvu u tom vojnom savezu, što vodeća stranka u RS-u kategorično odbija, Kožul ukazuje da je to nešto što odudara od politike zajedničkog nazivnika.
Ako postoji stranka i strana koja je u BiH zainteresirana i za europske i za NATO integracije, to je HDZ BiH. Ipak, u trenutku kada oko neke bitne stvari ne postoji suglasnost, radije bih se fokusirao na dio za koji suglasnost postoji a to je, svakako, proces eu. Integracija, istakao je dodavši kako HDZ BiH ima bitno različite stavove o NATO integracijama u odnosu na recentne stavove srpske politike u BiH.
To vrlo jasno kažemo i ne krijemo. No, rekao bih da bi bilo bolje da to nije razlog bilo kakve blokade, već tema za razgovore, zaključio je Kožul.

vijesti.ba

Glas naroda

Zašto ne kažeš da ti je i rođak Čović protiv NATO? E tu ćete i popasti travu. Inšallah kako reče veliki Dobročinitelj.

vi ste hrvate odveli u eurointegracije vi ste svoj posao obavili

Ako nema suglasnosti za NATO, treba se fokusirati na eurointegracije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari