Misno slavlje u Međugorju vodio apostolski nuncij Luigi Pezzuto

ljubuski.info

U 2019. godinu tisuće hodočasnika u Međugorju je ušlo slaveći Euharistiju, kojoj je prethodilo molitveno bdijenje u crkvi sv. Jakova. Hodočasnici pristigli sa svih strana svijeta ispunili su molitveni prostor u Međugorju - crkvu, dvoranu Ivana Pavla II, a mnogi su ostali i vani, iako je bilo hladno te daleko od užurbanosti, buke, pucnjave... u molitvi ušli u Novu godinu.

U 17 sati u Međugorju se uobičajeno molila Krunica, a potom je slavljena i večernja sveta misa zahvalnica koju je, uz konecelebraciju 36 svećenika, predslavio fra Vjekoslav Milićević, nakon čega su uprizorene Žive jaslice zajednice Cenacolo.

Misno slavlje na prijelazu godina predslavio je i propovijedao apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto, a koncelebrirali su apostolski vizitator s posebnom ulugom za župu Međugorje mons. Henryk Hoser, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, međugorski župnik fra Marinko Šakota i još 102 svećenika.

Propovijed Njegove Ekselencije mons. Luigija Pezzuta prenosimo u cijelosti:

Preuzvišena Ekselencijo,
Predraga subraćo u svećeništvu,
Predragi redovnici i redovnice,

Ljubljena braćo i sestre u vjeri,

Zaključiti jednu godinu da bi započeli drugu. Čini se da je to neumoljiv put, s kojega se neizbježno, nitko ne može povući. Ali za vjernika nije tako. I vrijeme je dar Božji i kao takvoga ga treba živjeti, pamtiti i kroz njega proći. To je dimenzija u kojoj su u igri naši izbori, živi se iskustvo vlastitih granica, ali nadasve se živi iskustvo Providnosti koja dolazi od Oca koji je na nebesima. Zaista to je vrijeme spasenja. Međutim, to je i vrijeme koje treba proživjeti u zauzetosti, planiranju, ljubavi i milosrđu.

Početak nove godine, kao i obično, potiče nas usmjeriti svu našu pozornost na Mariju "Teotokos", na Mariju Majku Gospodinovu koju mi, u ovome svetome mjestu, častimo kao Kraljicu Mira.

Zbog toga nas Euharistija koju slavimo, poziva zaustaviti se u duhu, da bi meditirali, molili i preuzeli naše osobne i zajedničke odgovornosti pred vrijednošću "mira", a to je još i danas izazov za cijelo čovječanstvo.

Na tom putu razmatranja i nadasve obraćenja nas samih u "tvorce mira", vođeni smo i uzeti za ruku od pape Franje, koji je i ove godine želio povjeriti sveopćoj Crkvi svoju posebnu Poruku u prigodi proslave Svjetskoga Dana Mira, 1. siječnja ove godine, 2019.

Sveti Otac, rekao bih vrlo hrabro, prodire u jednu ne laganu temu, ali u isto vrijeme, odlučan je u svojim sadržajima i strategijama u izgradnji jednog skladnog i nepristranog društva.

Radi se o temi "politike" za koju se papa Franjo nada da je "dobra". Stoga je on stvorio slogan: "Dobra politika je u službi mira".

Ali je pitanje: što je i u čemu se sastoji "dobra politika"?

Odgovor na ovo pitanje nije lagan. Tijekom stoljeća bili su dani odgovori, ne uvijek dosljedni zdravoj osobnoj i društvenoj antropologiji, kako na filozofskom tako i na praktičnom planu. Po tim strategijama i politikama "dobra politika je traženje moći pod svaku cijenu".

I vi i ja znamo da to nije "dobra politika", jer "traženje moći pod svaku cijenu donosi zlostavljanja i nepravde". To nas uči povijest.

Koji je onda koncept "dobre politike", sukladan zajedničkom zdravom razumu, štoviše, rasvijetljen vjerom i kršćanskim iskustvom?

Odgovorit ću riječima samoga pape Franje: "politika je bitno sredstvo za izgradnju civilizacije i ljudskog djelovanja (…), ali ona treba biti "življena u službi ljudskog zajedništva".

U tom smislu, nastavlja Papa, "politička funkcija i odgovornost su izazov za sve one koji dobiju mandat služiti vlastitoj Domovini. I nastavlja: "Ako je ostvarena uz temeljno poštivanje života, slobode i dostojanstva osobe, politika zaista može postati dragocjeni oblik ljubavi".

Osim toga, po papi Franji, a mi se potpuno slažemo, "dobra politika" kao "dragocjeni oblik ljubavi", uključuje sve društvene skupine u dvojakom smislu: prvo, svi građani su primatelji dobre političke aktivnosti; drugo, "dobra politika" je rezultat prepoznavanja darova i sposobnosti svake osobe koja treba ponuditi svoj originalni doprinos u svijetlu i ostvarenju same sebe."

Između različitih društvenih skupina, treba dati privilegij mladima, posebno na našem bosansko-hercegovačkom prostoru, ali bih rekao i u svim Zemljama koje čine područje Balkana i cijeloga svijeta.

Veliki problem mladih danas - problem koji je u korijenu svih zala, je "napast upasti u nepovjerenje". "Kada - kaže Papa - izvršavanje političke vlasti teži samo očuvanju interesa pojedinaca, budućnost je izložena opasnosti, a mladi mogu biti u kušnji zbog nepovjerenja".

Zaista, svjedoci smo ne malobrojnih situacija diskriminacije, u kojima se marginaliziraju ili isključuju određene kategorije osoba, između kojih na prvom mjestu mladi čovječanstva. Marginalizirati, diskriminirati znači dvije stvari: s jedne strane negirati "mogućnost sudjelovanja u jednom projektu" da bi se izgradila budućnost; i s druge strane znači eliminirati mir iz savjesti zbog konkretnog nedostatka perspektive za budućnost koja vodi očaju ili tjeskobnom traženju perspektive, ponekad i utopijske, izvan vlastite Zemlje podrijetla. To je zlokoban fenomen egzodusa mladih, čija je posljedica osiromašenje intelektualnih, radnih, umjetničkih i ostalih snaga u utrobi već krhkih naroda s poteškoćama na kvantitativnoj i kvalitativnoj razini.

Potrebno je, dakle, da mladi budu uključeni u djelo izgradnje budućnosti svake Nacije, dajući im povjerenje i osiguravajući im potreban prostor za djelovanje, da bi oni mogli biti protagonisti rasta i napretka svoje Zemlje. Ali od mladih se traži zauzetost i raspoloživost biti protagonisti, a ne samo pasivni potrošači blagostanja svoje Zemlje.

Ima još jedna tema u Papinoj poruci koju ne možemo izostaviti. Radi se o pitanju vezanom za migracije i migrante.

Papa Franjo prepoznaje duboki uzrok migracijskih fenomena danas u teroru koji se vrši nad najranjivijim ljudima, a "koji prisiljava na egzodus cijele narode, u potrazi za novom zemljom mira".

Teror istjeruje ljude, čineći ih krhkima u duhu i tijelu, tjerajući ih da ponekad naprave ekstremne izbore, koji su suprotni ljudskom dostojanstvu i pravdi.

Zbog ovoga i strogo upozorenje pape Franje svijetu politike: "Ne mogu se podržati - kaže Franjo - politički govori koji nastoje optužiti migrante za sva zla i siromašne lišiti nade". Umjesto toga, u pristupu migracijskom fenomenu, treba imati na umu poštivanje svake osobe, poštivanje prava i općeg dobra, kao i poštivanje Stvorenoga, na temelju etike i moralne savjesti.

Draga braćo i sestre,

Mislim da nema boljega načina za zaključiti ove riječi od korištenja riječi samoga pape Franje: "politika Mira" (…) uvijek se može izvući iz duha "Veliča" kojega Marija, Majka Krista Spasitelja i Kraljica Mira klikće u ime svih ljudi: "Od koljena do koljena dobrota je njegova nad onima što se njega boje. Iskaza snagu mišice svoje, rasprši oholice umišljene: silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne. (…) spominjući se dobrote svoje prema Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka" (Lk 1,50-55). Amen.

medjugorje.hr

Glas naroda

Papa Franjo je poručio licemjernim kršćanima da je za njih bolje da žive kao ateisti svaka čast

Čudi me da papa ništa ne reče o izbornom zakonu i o ugroženosti Hrvata,obzirom da je dobročinitelj dva puta pohodio Vatikan u prošlom mandatu ili je možda išao u šoping...

Papa danas pokaza gdje je mjesto lažnim vjernicima, kršćanima po zadatku, uvlakama i bivšim komunistima a danas stranačkim čelnicima.
Dakle bolje da ne ulaze u crkvu i nek su ateisti jer kaljaju Isusa i majku božiju.
Bolje da su takvi licemjeri ateisti.
Od slova do slova. Nema dalje.
Kao da je došao u ljubuski na nedeljnu misu.

Predlazem te za vjernickog vratara da propustas prave vjernike na Svetu Misu.Ali isto prije nego se predstavis pravim imenom sjeti se da li ces prvi baciti kamen.
Mozda da njihovu vjeru ipak prepustis Bogu na uvid a ti kreni na duhovne vjezbe Sv.Ignacija.
Ovo ti je preporuka od jednog sa ljubuskih Misa.

Nije meni što oni dolaze, a rade svašta, tu je Bog da to riješi, već je meni što se pratri guraju što bliže njima, a i tu je Bog da sudi. Nego meni to nekako digne tlak, ali valjda tako triba bit. Ja sam vazda negdi u ćošku crkve i to mi je najbolja Misa, pa opet mi kažu što bižiš od oltara, pa sad više ništa ne znam ili triba ići u prve klupe ko i ovi ili bit u ćošku pa te napadnu. Ne znam,......

Misno slavlje u Međugorju vodio apostolski nuncij Luigi Pezzuto
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari