Hrvati su druga sportska nacija na svijetu

ljubuski.info

Portal Greatest Sporting Nation (GSN) svake godine na temelju statističke analize bira najuspješniju sportsku naciju. Metodologija koja stoji iza ovog odabira je vrlo jednostavna. Države su podijeljene u dvije grupe. U jednoj se gleda ukupan broj ostvarenih priznanja sportskih timova i individualaca, a u drugoj se uspjeh ocjenjuje na temelju broja stanovnika te države, odnosno u "per capita".

Norveška je tako drugu godinu zaredom najbolja sportska nacija u svijetu kada se njihovi uspjesi gledaju po broju stanovnika. Koliko su uspješni Norvežani govori podatak da su od 2008. do danas, izuzev samo 2012., svake godine završavali na prva tri mjesta.

Iza Norveške je Hrvatska koja je u 2018. godini ubilježila najveće uspjehe u svojoj povijesti. Hrvati za Norvežanima zaostaju 594 boda prema GSN-ovu modelu procjene uspješnosti. Usporedbe radi, Norveška broji 5,2 milijuna stanovnika i 11. je po uspješnosti na svijetu prema GSN-ovu modelu. Najbolji su u snježnim i ledenim sportovima, a svoj uspjeh 2018. godine temelje na čak 18 različitih sportova.

Hrvatska je, pak, do drugog mjesta došla zahvaljujući sjajnim rezultatima u 10 sportova, a čak 63,4 % bodova dolazi od nogometnog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Bilo je godina u hrvatskoj sportskoj povijesti kad je osvojeno više medalja, ali Hrvatska nikada nije osvojila ovoliko značajnih rezultata u 365 dana. Ova 2018. je bila godina najvećeg momčadskog uspjeha otkad je Hrvatska samostalna država, piše Index.hr

Hrvatski sportaši osvojili su 292 medalje, od čega 97 zlatnih, 85 srebrnih i 110 brončanih.

Bez umanjivanja važnosti bilo kojeg sporta, drugo mjesto nogometne reprezentacije na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu pomalo je i nestvaran rezultat uzmu li se u obzir sve okolnosti u kojima je do njega došlo. Hrvatska ima stanovnika koliko Francuska registriranih nogometaša, u nogomet se ulaže jako malo, a uvjeti rada u nogometnim velesilama neusporedivi su sa stanjem u hrvatskom sportu. Hrvatski sportaši uspjeli su većinom bez pomoći države.

Iza Hrvatske po uspješnosti u odnosu na broj stanovnika slijede Švicarska, Švedska, Srbija, Novi Zeland, Slovenija, a krug deset najboljih u sportu "per capita" zatvaraju Nizozemska, Belgija i Austrija.

Gledajući ukupno, najuspješnija sportska nacija na svijetu u 2018. godini bile su Sjedinjene Američke Države, a u leđa im gledaju Francuska, Rusija, Japan i Njemačka, pa slijede Kina, Velika Britanija, Italija, Nizozemska i Kanada koja zatvara društvo od deset najboljih.

Glas naroda

Po iseljavanju prvi i to je istina.

vrlo bitno,sad će švabe navalit vamo i uzimat hrvatsko državljanstvo jer to je najvažnije za život i budućnost njihove djece

“Gavrane,gavrane svega imaš a pameti nebaš”,šta ti je važno da svega imaš kad ljudi nemaš,odoše,odseliše...

Hrvati su druga sportska nacija na svijetu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari