Prepoznata vrijednost slikovnice o budućem blaženiku Petru Barbariću

ljubuski.info

Zahvaljujući projektu "Divan mladić Petar Barbarić povezuje rodnu Hercegovinu s Bosnom", koji provodi Informacijsko edukacijsko društvo "Herc Info" uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, sedam najboljih učenica iz vitinske Osnovne škole Tina Ujevića: Nika Barać, Lucija Barbarić, Milla Zadro, Iva Zadro, Anđela Biško, Anđela Čuvalo i Anica Čolak, koje su crtale slikovnicu nagrađene su posjetom Zagrebu gdje su se susrele s Božidarom Nagyjem, vicepostulatorom kauze za proglašenje blaženim Petra Barbarića.

Otac Nagy je učenice i njihovu vjeroučiteljicu Anu Bubalo upoznao s aktivnostima vicepostulature za proglašenje blaženim te im je pobliže približio lik i djelo sluge Božjega Petra Barbarića, do čije nas službene beatifikacije ne dijeli mnogo.

Kako je istaknula Ana Bubalo, predsjednica udruge "Herc Info", pokrenut je niz aktivnosti, kako bi s likom i djelom Petra Barbarića upoznali učenike petih razreda osnovnih škola u Zapadnohercegovačkoj županiji. Promocije se, naime, rade putem slikovnice "Divan mladić Petar Barbarić", koja je izdana povodom 120 godina od smrti Petra Barbarića.
Organizirali smo prezentacije i besplatnu podjelu slikovnica po školama u ZHŽ-u. Nakon promocije smo raspisali nagradni literarni natječaj "Stopama Petra Barbarića" na kojem ćemo nagraditi najbolje učenike i njihove vjeroučitelje putovanjem u Travnik pod stručnim vodstvom, ručkom i poklon paketom, kako bi učenici još bolje upoznali Petra i na taj način povezali ove dvije pokrajine naše domovine. Ovaj projekt će motivirati i druge generacije učenika da se zanimaju za lik i djelo Petra Barbarića, kazala je Bubalo.

Dodala je kako su, tijekom trodnevnog posjeta, upoznali Zagreb šetajući njegovim trgovima i ulicama te posjećujući muzeje.

Osim navedenog, učenici su posjetili i Dječji vrtić sv. Franje kojeg vode sestre franjevke od Bezgrešnog začeća među kojima je i časna sestra Katica Dabo, koja je tri godine provela u Vitini.

Kažimo i to kako su ovaj projekt, osim Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, podržali i Općina Ljubuški te Ministarstvo financija Zapadnohercegovačke županije.

Antonela Marinović Musa | Dnevni list

Glas naroda

Jeli se primila salata u plasteniku

Je. Oces za ručak?

Prepoznata vrijednost slikovnice o budućem blaženiku Petru Barbariću
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari