Za jednokratnu novčanu pomoć se prijavilo 35.000 branitelja

ljubuski.info

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva, po javnom pozivu Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata za dodjelu jednokratne novčane pomoći za rješavanje statusnih pitanja branitelja i članova njihovih obitelji, istekao je 27. prosinca.

Kako je potvrdio resorni ministar Salko Bukvarević, na javni poziv prijavilo se oko 35.000 branitelja i članova njihovih obitelji. Ova brojka mogla bi biti i nešto veća s obzirom na to da je 35.000 zahtjeva podneseno u skupinama za pitanje vojnih evidencija, dok bi određen broj zahtjeva u idućim danima mogao stići i poštom.

Raspodjela 7,5 milijuna KM

Sada je na redu obrada podataka i izračun koji bi mogli, prema Bukvarevićevim riječima, biti završeni tijekom siječnja, a sredstva bi trebala biti uplaćena do kraja istog mjeseca.

Za dodjelu jednokratne novčane pomoći za rješavanje statusnih pitanja branitelja i članova njihovih obitelji osigurano je 7,5 milijuna maraka, a prije raspisivanja poziva odlučeno je da se pomoć računa na način da se dodjeljuje 4,5 maraka za svaki mjesec proveden u Oružanim snagama.

Bukvarević se nada kako neće biti potrebe smanjivati iznos od 4,5 maraka po mjesecu u Oružanim snagama.
Nadamo se da će ova sredstva biti dovoljna da to sve uklopimo. Onaj tko je bio 52 mjeseca dobit će nešto više od 200 maraka. U svakom slučaju, sva sredstva koja su u ovoj godini bila pod nadležnosti Federalnog ministarstva za pitanja branitelja, nakon što realiziramo i ovu odluku, bit će doznačena braniteljima i u potpunosti realizirana, točnije, upućena na račune korisnika braniteljsko-invalidske zaštite - kazao je ministar.

Međutim, onih koji mogu ostvariti pomoć veću od 200 KM, jako je malo. Pa tako, demobilizirani branitelj, koji je u ratu proveo od travnja 1992. do siječnja 1996. godine i ima 45 mjeseci provedenih u ratu, dobit će 202,5 KM, za 36 mjeseci dobit će 162 KM.

Izmjena odluke

Podsjetimo, na stranicama resornog ministarstva 30. studenog objavljen je poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći za rješavanje statusnih pitanja branitelja i članova njihovih obitelji koji je sadržavao dobnu granicu od 60 godina kao kriterij za podnošenje zahtjeva. Tjedan dana kasnije Vlada je na telefonskoj sjednici izmijenila odluku o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava za rješavanje statusnih pitanja branitelja i članova njihovih obitelji. Izmjena se odnosila na to da pravo na podnošenje zahtjeva ima nezaposleni demobilizirani branitelj, koji je prijavljen kod nadležne službe za zapošljavanje najmanje godinu prije stupanja na snagu ove odluke, a koji je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje godinu, ako stalno živi i ima prebivalište na teritoriju BiH i ako nema mjesečnih primanja. Dakle, dobna granica je ukinuta.

Glas naroda

Da nije žalosno -bilo bi komično!Bukvareviću kakva ti je ovo čestitka!?Sramota!

Ubijte se ovo je dokaz dokle ste doveli ljude

Mi imamo 27 godina rata

Neki u ovoj nazovi državi,prijavljuju zaradu ,zamislite ,do 800000KM !!!!!Mjesečno ,mjesečno ne godišnje Braniteljima tek mrvice sa stola ,povampirenih , nezasitnih vlastodržaca!Koji će biti isključivi krivci,za propast države!

Nije meni što bukvarević ne daje više ili daje što daje, nego je meni što pratri daju listiće svakom i " pukovnicima" i onome što nema ništa. Da su pravi pratri i oni bi imali spisak lažnih i pravih branitelja, onih što primaju nešto i onih što ne primaju ništa, a branili i njihove [ * neprimjereno * ]. U "pukovnika" svega i mirovine i plastenici i tako razni dodaci, a sirotinji listić da uplati, em za crkvu, em za spomenik, em za groblje, em redovninu, em za sve i svašta. Nije meni žao dat, ali se upitam kome dat. Sramota od naših pastira.

čuli pratri bi morali imat spiskove branitelja, ti si pajdo zreo za ustanovu zatvorenog tipa

Kako imaju spiskove koliko ima članova obitelji, koliko je ko dao za ovo ili ono ili nije dao za ovo ili ono. Ti si za psihijatriju, a i mi što im dajemo, pa dajemo i ako smo u minusu na svim računima, kao sramota je ne dat iako ćemo sutra i prikosutra i izaprikosutra jest krumpira ili lešo ili prženi ili krompir na sto načina. Ne znaš ti kako je to da znaš nebi stranja. Dajemo mi jer imamo obraz, a jeli to u redu ne znam

Ja i jesam u ustanovi zatvorenog tipa i nisam ja tebi pajdo

Tebi su pajde uhljebi i lažni invalidi i pukovnici i bojnici i ini ko ti

I kako pratri imaju spisak ko je na vlast pa se s njima slikaju? Što se to ne uslikaju s garibima? Valjda nemaju spisak? Mene je reć šta mislim, a jeli grijeh svi ćemo vidit i ti i pratri i vlast i ja

jeli ovo vridi za svakoga ko je bio u ratu ili samo za pojedine znal itko da mi objasni nije mi jasno

Na ovaj nacin zele usutkat zaboravljene nebi jamio 200 km da cu sutra crknut od gladi i sutra ce rec da su nesto pomogli a pukovnici i lazni svaki misec maste brke ma marrs

Bravo obraz nema cijene

Nemoj te tako boži hrstiću triba još dat bar tri plastenika i bar penziju đenerala a ne pukovnika. I šta sad. On mene gleda u oči a ja sklanjam pogled. Mene sram. Ajde da mi neko to objasni. Šta je OBRAZ

Bozo je heroj

Heroj septivki jama

Obraz je ravna površina metar iznad [ * neprimjereno * ]
Pozdrav svim lažnim zapovjednicima iz Radišića ma gdje bili

Neprimjereno je Gu.zi..a a ne lažna zapovjedna mirovina

Bolje je biti lazni zapovjednik nego zaboravljeni.

Pozdravlja vas pošteni brigadir Mića Milićević...[ * neprimjereno * ] jedna pohlepna

Ako si vam fratri dijelili mirovine i invalidnine onda je ok.Ako nisu kako vam ne dosadi trkeljati više.Pisete o nome sto je istina a ne pljujte po nekom ko nema veze sa vasim braniteljskim zaslugama.Da vas je toliko bilo zauzeli bi pola Srbije.Sta vise kmečite.A u crkvu ne morate nista dati jer ne postoji porez za crkvu.I daj vise odhebite sa vasim milodarima.Prezivjeti ce crkva i bez vas pljuvača.

"Odhebite" "kmečite",trkeljate", reče vjernik i ode se pričestit.

I zaboravih "pljuvača" i ode se pričestit iz prvih klupa.

"Trkeljat,kmečit,odhebite", reče vjernik i ode se pričestit iz prve klupe u crkvi, a prije rata nigdi blizu crkve. E hebi ga tako je to sada, ali se neću pričestit poslije ovoga HEBI GA

vidite da je helez bija u pravu da nama zaboravljenim treba oko 100 milijona sram ih bilo ove iz hdz i sda đubrad.

E sad da li dat obraz za 200km ili 150 ili je otisla u Bukvarevica podatak koliko branitelja nema nista.
Mislim da nece bit koristi od toga a sad imaju pravo stanje ljudi koji nemaju nista od primanja a imaju dana i dana rata.
Pa de onda rijesite [ * neprimjereno * ] minhen bojne pa bice para i zanas.

Bacanje prašine u oči oni su davno donijeli Zakon o povoljnom umirovljenju zapovjednika i invalida to je glasačka mašinerija koja će omogućiti ovima vječno vlast a nama od šake do lakta i mogući degenek

Vjernik se najprije ispovjedio poslije komentara pa na Sv.Pričest.

I Savle posta Pavle.I jos koliko primjera.

I čović posta hrvat

I nevenko će se ispovidit i postat pavao

I čim se pokaješ sve ok iako si raselio i uništio puno obitelji. Jeli tako

Šta onda nas sviju spriječava da radimo svašta i odeš kod pratra i odriši te

Što ovca ležeć vidi nije daleko

Zato pastir gleda daleko

Za jednokratnu novčanu pomoć se prijavilo 35.000 branitelja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari