Detalji o krađi vozila na suđenju u predmetu "Volan"

ljubuski.info

Saslušanjem Milana Božića, umirovljenog inspektora MUP-a Sarajevske županije, u Sudu BiH u četvrtak je nastavljeno suđenje u predmetu "Volan" u kojem se Danilo Cicović i još 24 osobe terete za pripadnost kriminalnoj grupi koja je na području Sarajeva ukrala stotine automobila vrijednih nekoliko milijuna maraka.

Umirovljeni voditelj Odjela za imovinske delikte MUP-a, u sudnici je saslušavan po treći put, a ovog puta su mu predočene službene zabilješke koje je sačinjavao u vrijeme dok je radio na slučajevima krađe vozila koje su se istraživale u okviru predmeta "Volan".

Izvor odavao kradljivce

Svjedok se nije mogao sjetiti točnih navoda zabilješki, ali je potvrdio da njegov potpis stoji na njima. Nakon što mu je tužitelj Džermin Pašić uz dozvolu suda zabilješke i predočio, Božić se prisjetio nekih detalja, te je sudskom vijeću kojim predsjedava Hasija Mašović i ostalim nazočnim u sudnici pojasnio kako je sačinjavao službene dokumente i što se potom događalo. Tužitelj Pašić Božiću je najprije predočio zabilješku iz svibnja 2015. godine. I u njoj, kao i u ostalim zabilješkama, pojašnjeno je, stoje informacije koje policiji daje "izvor" i koje govore o tome ko se sumnjiči za krađu nekog vozila, gdje je ukradeno, o kojem se vozilu radi te kada će ono i kako biti prebačeno u susjednu Srbiju ili pak dalje preprodano i rastavljeno i dijelove.
Nakon što smo dobili određene informacije od "izvora" mi smo ih provjeravali u smislu da li je krađa o kojoj se govori prijavljena, o kom se autu radi, kada je i gdje ukradeno i slično. Potom bi sačinjavali službenu zabilješku koju bi dalje predavali nadležnom Tužiteljstvu koje bi potom poduzimalo određene radnje iz svoje nadležnosti. Svaki put se pokazalo da su informacije bile točne te bi se to kazneno djelo i dokumentiralo, ispričao je Božić.

U spomenutim bilješkama koje su predočene Božiću, kao kradljivci nekoliko vozila spominjani su Savo Petričević, Njegoslav Milinković i Bojan Košarac.

Tanja Savić, odvjetnica Srećka Trifkovića odmah je prigovorila na ove navode svjedoka te je ustvrdila da je "izvor" zapravo svjedok i da je on u tom svojstvu morao biti i saslušan te da bi se samo tako njegovi navodi mogli koristiti na sudu kao dokaz. Nakon što je svjedok pojasnio da je pribavljanje informacija od neimenovanog izvora čest policijski postupak u okviru pribavljanja informacija o nekom kaznenom djelu, prigovor je odbijen.

Svjedoku je predočeno još nekoliko sličnih zabilješki u kojima je konstatirano da je napisao kako su za određenu krađu osumnjičeni Petričević, Košarac i Milinković i u kojoj je stajalo koje su auto ukrali, kada i gdje će ono i u koje vrijeme biti prebačeno u Srbiju. Božić je ponovio da je provjeravanje navoda iz zabilješke, njeno sačinjavanje i prosljeđivanje Tužiteljstvu bilo istovjetno u svim slučajevima.
Znam da su kasnije po tim zabilješkama izdavane naredbe po kojima je postupala Granična policija BiH, SIPA, MUP RS-a i da su se te informacije pokazale točnima, kazao je Božić.

Božiću je također predočena zabilješka koju je sačinio, a na kojoj je "prema izvoru" navedeno nekoliko lokacija na kojima su skrivani automobili ili pak preprodavani i rastavljani u dijelove. Božić je istaknuo da je i takva zabilješka rezultirala konkretnim policijskim akcijama.
U jednoj akciji koja je provedena na osnovu tih informacija uhićene su tri osobe. To je radila SIPA a, MUP Sarajevske županije je asistirao pripadnicima SIPA-e i MUP-u RS-a prilikom pretresa. U jednom od tih pretresa na Sokocu su pronađeni dijelovi 88 automobila koji su ukradeni na području Sarajeva, kazao je Božić.

Ukradena auta na kamerama videonadzora

Svjedok je u sudnici ispričao i kako su informacije koje je davao "izvor" potvrđene i u suradnji s drugim policijskim agencijama.
Obzirom da su sva vozila prebacivana u susjednu Srbiju preko Višegrada i Rudog izvršili smo uvid u kamere videonadzora u Višegradu i na njima su zabilježena kretanja ukradenih vozila Višegradom čime su potvrđene sve informacije iz službenih zabilješki. Na kamerama koje su postavljene na samom ulazu u Višegrad jasno se moglo vidjeti tko vozi ukradeno vozilo, tko ide iza njega i tko je čistač ispred ukradenog automobila, istaknuo je Božić.

Obrana optuženih je prigovorila na zakonitost dokaza koji su se izvodili. Iako je svjedok na samom početku ročišta kazao kako nije postupao po sudskim nalozima, na inzistiranje odvjetnice Nine Kisić pročitao je jednu od zabilješki na kojoj se poziva na postupanje po određenom sudskom nalogu. Potom mu je predočen nalog na koju se sam pozvao, ali se svjedok nije takvog naloga mogao sjetiti.

Odvjetnici su također prigovorili na datum izdanih naloga prema kojima se postupalo, a koje su sačinjavanje mnogo prije same radnje koja je njima naložena.

Glas naroda

Miroslav Cepo na aparatima pa sta je rec jarane umirio si se nesto odas li oko tudih garaza haha nek se bar zna sta si i tko si

Dobra ova odvjetnica

Sav nered u BiH je od Srba a čitamo svaki dan optužnice protiv ratnih zločina nad Srbima tako i ovo treba kazniti vlasnike ukradenih vozila ako nije bio pun rezervoar nove gume i slično

Cepo i sada radi neki dan nudi auta po grudama on je zlo hercegovine sva bosanska auta su kod njega zavrsila samo tko ga vise stoji druker izmislja na ljude okolo cepo cepo disa ti je krajjjjj

A cepin frend kreso petrovic medjic i negovi jataci koji su rastavljali u klobuku,niko o tom nista

Oni su pod zastitom Milenka Madunovica

A zelja pa ovaj vukoja sto je hapsen zbog ubojstva policajaca ifan

A dije ono g boro leko

A cepo oda jos oko tudjih kuca izvidja u jednoj ruci flasa loze a u drugoj telofonska linija sa sarajevom

sto se arafat raspisa, ko je tebi kriv sto se nemeres nagodit

Pustite covjeka na miru

Detalji o krađi vozila na suđenju u predmetu "Volan"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari