Dva stoljeća od dolaska Skoka u Grab

ljubuski.info

Skoke iz mjesta Grab kod Ljubuškog obilježile su jučer 200. obljetnicu prvoga pisanog spomena njihova prezimena u tom selu, u crkvi sv. Ivana Krstitelja.

Na svetoj misi, koju je predvodio fra Iko Skoko, zahvalili su Bogu za blagoslov koji ih je pratio tijekom više od dva stoljeća življenja u Grabu. Skoke su u povodu toga župniku fra Stipanu Klariću darovale kalež za njihovu crkvu. Nakon svete mise slavlje je nastavljeno pred crkvom uz božićne i domoljubne pjesme. Slavlje te obljetnice uveličalo je i krštenje najmlađega Skoke, Lea, sina Matijasa i Jadranke Skoko, u župnoj crkvi.

Prvi pisani podatak o Skokama u Grabu datira iz 1818. godine. Te godine u župi Veljaci vjenčan je Božo Skoko, sin Mije Skoke i Mande Živković iz Graba, s Ružom Vukojević, kćeri Pave i Petronile Banudur iz Veljaka (Matica vjenčanih župe Veljaci, broj 1).

Skoke su, inače, doselile u Grab i ljubuški kraj iz Rasna kod Širokog Brijega. Tamo se spominju još 1742. godine. A najstariji spomen Skoka dosad je u Slavonskoj Požegi 1625./1626. godine. Te godine rođen je fra Luka Skoko Sokol koji bijaše vođa pokreta oslobođenja Slavonije od Turske 1687. - 1691. godine. Poslije je uzeo prezime svoje majke Ibrišimović. Umro je u Požegi 1698. godine.

Goran Sudar | Večernji list

Glas naroda

Ponoslmse sa skokama. Jos Skoko nije ozenio skokusu.

Nije istina

A Alilovići,eno rodija se Ante,čestitan.

Disu dosli prvo u radisice ili u grab volio bi znati hvala.

U Grab pa zatim preko vode do slobode...

Ma tace ovi raišcani..grabljanu su legende....

Pozdrav svim Grabljanim i Radiscanima ma gdje bili.

koga briga za Skoke, sad bi svako prezime trebalo nešto slavit, koja vijest koja glupost

Pa nije va fra. Iko na ponos. Aaa... Ikoooo

Ovo nema veze sa istinom . Pogledajte malo bolje matićne knjige ( staru prvu matičnu knjigu koja je pisana na latinski i čirilicom) jedna je od starijih knjiga , tako da možete provjeriti koja su to prezimena bila onda upisana u župi Veljaci, SKOKA nije bilo . Tako da preuzvišeni biskupov miljenik nije u pravu.

Dva stoljeća od dolaska Skoka u Grab
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari