Što olakšice za rad u Njemačkoj znače za bh. državljane?

ljubuski.info

Mehmed Smajić, novinar Deutsche Wellea, objasnio je nedavno što donosi njemački Zakon o useljavanju radnika iz trećih zemalja koji je usvojila Vlada.

Između ostalog, Smajić je istaknuo da će Zakon omogućiti da radnik iz zemlje koja nije članica Europske unije boravi šest mjeseci u Njemačkoj u namjeri da pronađe zaposlenje.
Novi Zakon predviđa niz olakšica. Pojednostavljena je procedura za građane iz trećih zemalja - onih koje nisu članice Europske unije. Novim Zakonom pri zapošljavanju prednost neće imati više Nijemci i drugi državljani Europske unije. Kvalificiranima će biti smatrani radnici i s nižom stručnom spremom. Bit će moguće doći u Njemačku i prije pronalaska posla. Dakle, bit će moguće boraviti u Njemačkoj šest mjeseci u namjeri da pronađete posao, ali bez pomoći države. Naravno, zahtjevat će se odlično poznavanje njemačkog jezika, objasnio je Smajić.

Kao razlog zbog kojeg je njemačka Vlada donijela ovakav Zakon, Smajić je istaknuo to što ovoj državi nedostaje milijun i 200.000 radnika. Njegovatelji, medicinari, zanatlije i vozači su najtraženiji na tržištu rada Njemačke, naglasio je Smajić i dodao kako mnogi već sjede na spakiranim koferima da dođu u Njemačku.

Prema njegovim riječima, mnogi građani jugoistočne Europe priželjukuju da rade u Njemačkoj zbog uvjeta rada. Ovim zakonom će biti omogućeno i to da radnici iz zemalja koje nisu iz država Europske unije steknu pravo na boravišnu dozvolu, a i kasnije da migriraju njihove obitelji u ovu državu.

Podsjetio je da ako njemački zakonodavac usvoji ovaj Zakon, na snagu bi trebao stupiti 2020. godine.

Smajić je upozorio na to da Kosovo ima najmanju koncentraciju liječnika u Europi, dok je u Bosni i Hercegovini dramatično opao broj građevinskih radnika zbog čega kasni izgradnja objekata.

N1

Glas naroda

eeee kada ovo prođe, biti će
Bosna šaptom pade!
neće biti više eto ovih, eto onih nedajmo se biti će svrha sami sebi u sva tri naroda, vidjeti ćete kako planu i nestanu ljudi iz istočne bosne i okolo.
eee onda huškajte dicu jedni protiv drugih a ne narod, više će biti u bosni međeda no li naroda.

za ove što ostanu znači da će ih hadezenjare i mafijaši iz ostala dva naroda ogulit do kostiju

neka svak ide za boljim zivotom

Postaće Hrvati najbrojniji narod.

Pitajte Svitlaća on ima 5000 eura plaću,zastupnik za bakar,željezo tuđe voće i povrće,letke,paletare,ucjene itd...

Što olakšice za rad u Njemačkoj znače za bh. državljane?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari