Kako izgleda put migranata koji se nastoje probiti u RH

ljubuski.info

Stisnutih ramena od hladnoće, deseci migranata koračaju preko planine Plješevice prema granici Bosne i Hercegovine s Hrvatskom želeći nezakonito ući u EU. Kreću se istom rutom na kojoj je prije nekoliko dana skoro poginula jedna slična skupina.

Oko 30 muškaraca, žena i djece, neki odjeveni samo u trenirke, probijaju se kroz snijeg rutom koju su im naznačili krijumčari ljudima. Moraju prijeći nekoliko kilometara kroz gustu borovu šumu i to kroz područje na kojem vukovi i medvjedi nisu rijetkost, kako bi došli do mjesta koje ne nadzire hrvatska policija.

Neki su rukom fotoreporteru koji ih je snimao pokazali znak mira, no većina ih je bila u prevelikoj žurbi da bi stali i razgovarali.

Ali, 26-godišnjak iz Alžira, nakratko se zaustavio da kaže kako se ne boji zime, iako je temperatura pala na 10 stupnjeva ispod ništice.

Čak i ako uspiju prijeći u Hrvatsku gdje se nadaju da će zatražiti azil, većina će ih ipak biti vraćena u BiH.

Hrvatska odbacuje optužbe da se policija loše ophodi s migrantima, unatoč snimkama koje je proteklog vikenda objavila udruga Border Violence Monitoring, a na kojima se vidi da neki policajci udaraju migrante u akciji njihova prisilnog vraćanja na teritorij BiH. Podsjetimo, unatoč optužbama da je riječ o postupanju protivnom međunarodnim konvencijama, MUP je uzvratio da snimke prikazuju potpuno legalan postupak 'odvraćanja', a ministar Davor Božinović je izjavio da nije vidio snimku nasilja.

Istoga dana kada su osvanule spomenute snimke, spasioci su s BH strane iz nevolje izbavili grupu od 20-ak migranata koji su zapeli na planini u snježnoj oluji. Mnogi od njih dobili su gadne ozebline.

Bosna i Hercegovina, koju su migranti zaobišli 2015. i 2016., kada je više od milijun ljudi prošlo preko drugih balkanskih zemalja na putu prema Zapadnoj Europi, sada je postala glavna tranzitna zemlja otkako su Mađarska i Slovenija zatvorile granice i na njih postavile bodljikave žice ili ograde.

Jedina nam je opcija da prijeđemo granicu i odemo u Europu, kaže Wali Khan iz Afganistana koji je trenutno smješten u Bihaću.

Khan kaže da ga je hrvatska policija uhitila već tri puta i vratila u BiH.
Da je u Afganistanu mir, ne bismo bili ovdje, kaže Khan.

Reuters

Glas naroda

Od kada Rambo ode u penziju u Afganistanu problemi...

Ova dva policajca s ove intervecije kad su se vraćali pema LJubuškom u vitini stali i upalili rotaciju ispred kamiona-cisterne koji je bio zaustavljen na cesti sa sva 4žmigavca. momak iz cisterne je istrčao niti punu minutu u ljekarnu kupiti neke tablete i policajci su ga tu zadržali još 10minuta i kaznu napisali momku.
nek ih je stid i sram!

Ne zaustavlja se na cesti da bi se islo kupiti u ljekarnu, balkanski mentalitet , neka stane tako u drugoj zemlji pa ce vidit ...

Komentar vam stoji.
Ali nek budu dosljedni i onda svaki drugi prekršaj nek bez izuzetka kazne! U tom je problem.
Netko može pijan ubiti nekoga, a netko se ne smije na cesti zadrzati 50sekundi (napominjem da su oni zadržali kamion u istom ZABRANJENOM položaju 10ak minuta)...trebali su ga ispratiti do prvog prosirenja pa onda napisati nalog.

Tvoje ime samo govori o stanju tvoga duha, Bog ti pamet prosvitlio i tvoju zloću pretvorio u dobro!
Budi blagoslovljen!

Što ti sad moje ime govori.
A na kojeg Boga misliš? Jel on iz Otoka?

A kaj ces

nepismena policija radi svašta a nato sa svojih satelita vidi sitna slova čitat na području cilog balkana i locira isve prisluškiva preko takozvanih pametnih telefona
ovi telefoni su oči i uši natoa non stop što ne znaju oni koji ih nose
njima upravljaju sa duplom komandom softeri cije u sadeu

nemože se na balkanu popiškit i danu i noću na otvorenom da te ne vidi satelit

Kako izgleda put migranata koji se nastoje probiti u RH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari