Presudni kriterij za službena vozila je prtljažnik od 550L

ljubuski.info

Prema analizi 4.457 praćenih postupaka javnih nabavki u BiH tijekom 2018. godine, izgleda da je veličina prtljažnika najmanje zapremine 550L presudni kriterij prilikom nabavke službenih vozila.

Analiza timova Fonda otvoreno društvo BiH, Razvojne agencija Eda Banja Luka, Transparency International BiH, Centra za istraživačko novinarstvo BiH i UG "Tender" Banja Luka, obavljena u razdoblju 01.01. - 30.11.2018., obuhvatila je postupke javnih nabavki u vrijednosti od preko dvije milijarde KM, preciznije: 2.012.758.792,14 KM.

Povećanje nabavki u izbornoj godini

Prema Mervanu Miraščiji iz Fonda otvoreno društvo BiH, postoje pozitivna kretanja i ohrabrujući pomaci od strane Agencije za javne nabavke koja najavljuje izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH. Aktualni sustav potpuno obesmišljava javne nabavke odnosno legalizira bezočnu pljačku javnih sredstava koja se svakodnevno događa i, bez obzira na kontinuirano dokumentiranje nezakonitosti, ne obustavlja niti kažnjava.

Monitoring je proveden za 2.145 postupaka nabavke roba, 1.107 nabavke usluga, i 1.205 za nabavke radove. Osjetno je povećanje praćenih postupaka javnih nabavki i utrošenih sredstava u izbornoj godini, za skoro 40 posto.

Nepoštivanje odredbi Zakona o javnim nabavkama od strane ugovornih tijela ima posljedice ne samo po ugovorno tijelo, koji nije u stanju isporučiti robu, uslugu ili radove određene kakvoće i u određenom obliku, nego i cjelokupni integritet sustava javnih nabavki, jer netransparentnost i neodgovarajuća kontrola realizacije ugovora praktično poništava prethodno provedeni postupak izbora dobavljača.

Jedan takav primjer je i Služba za zajedničke poslove institucija BiH gdje je, pri realizaciji OS za isporuku sedam artikala, a kroz odstupanja od ugovorenih količina pojedinih artikala, čak i bez izmjene ugovorenih cijena, dovela do toga da iznos stvarno utrošen za nabavku bude veći nego u slučaju da je izabrana drugoplasirana ponuda. Posljedica ovakvog "praćenja" je ta da zapravo nije izabran najpovoljniji ponuđač.

Nabavka odora i dijelova odora, gdje je ugovorno tijelo Federalna uprava policije, ukupne vrijednosti 74.000 KM, je primjer u kojem ugovorno tijelo određuje procijenjenu vrijednost kao procijenjenu tržišnu vrijednost, a u konkretnom slučaju cijena npr. beretke od 82 KM je iznad tržišne vrijednosti.

Glas naroda

tako vam je i u bolnicama, školama, općinama nije bit uštedjeti nešto pa nešto pokrenuti nego osnovati firmu s rodijacima pa jedan u upravi drugi u firmi pa nabijaj cijene svega da se proračun potroši kao da ga netko drugi daje, to su novci svih građana a partija u glavi ostala kao i prije rata kad je beograd dijelio novce pa se nabijale cijene, dotući će te ovaj napaćeni narod do te mjere da vam neće imati tko puniti proračun više pa ugasite svjetlo kad krenete da ne gori bezveze

narod je dotučen ali sada dolazi vrijeme kada će se strvinari izmedju sebe drpati

Presudni kriterij za službena vozila je prtljažnik od 550L
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari