Prikazan film "Heroji se ne zaboravljaju - priča o Petru Tomiću (Toniću)"

ljubuski.info

U hotelu Bigeste u Ljubuškom u organizaciji Općine Ljubuški u ponedjeljak 17. prosinca održana je projekcija dokumentarnog filma Hrvatske radiotelevizije "Heroji se ne zaboravljaju" o američkom junaku Petru Hercegu Tomiću (Toniću) rođenom u Prologu 3.lipnja 1893.godine, posthumno odlikovanom najvišim američkim odličjem za hrabrost Medaljom časti za svoje junaštvo i požrtvovnost tijekom japanskog napada na Pearl Harbour 7. prosinca 1941. godine, u kojem je izgubio život.

Projekciji filma prisustvovali su producent Drago Škobić i urednik i scenarist filma Vladimir Brnardić koji se prije projekcije obratio okupljenima govoreći o svojim iskustvima prilikom nastajanju filma.

Film prati dvije povezane priče, priču o američkom junaku hrvatskog podrijetla Petru Hercegu ali i priču o desetljećima dugoj potrazi za njegovom obitelji kojoj bi se uručila Medalja časti, potragu koju je predvodio umirovljeni američki kontraadmiral Robert Lunney koji je posjetio Petrov rodni kraj i pronašao Petrove potomke u Prologu, te američkoj mornarici predočio dokaze o obiteljskom stablu koje je pronašao u franjevačkom samostanu Sv. Ante na Humcu zahvaljujući pomoći fra Vinka Dragičevića.

Poslije šest i pol desetljeća jedna od rijetkih neuručenih Medalja časti dodijeljena je obitelji Petra Hercega Tomića, 2006. godine, na nosaču zrakoplova američke ratne mornarice Enterprise, usidrenim ispred Splita, a medalju je u ime obitelji primio umirovljeni pukovnik HV Srećko Herceg koji se nakon projekcije filma obratio prisutnim gledateljima iskazavši zadovoljstvo što je projekcija filma održana u rodnom kraju Petra Hercega u Ljubuškom.

Radio Ljubuški

Glas naroda

Sad se sjetili kad je bilo dodjeljivanje naziva ulica Petra nigdje nema.Nije ni čudo kad se vidi tko je u povjerenstvu.Ti koji su davali nazive ulica kad su vidili da ima dokumentarac brže bolje u zagreb i dovuci film u Ljubuški.Pa kako ih nije sramota sada to nakon 12 godina ispravljati.Gospodo iz Općine svoju sramotu ne možete popraviti naknadna pamet nikad nikom nije pomogla.

Za koga je poginuo Petar Herceg Tonić? Protiv koga se borila Hrvatska u II WW?

borio se na strani amerikanaca i njihovih saveznika rusa, titovih partizana, francuza, kraljevine v.britanije, slobodne poljske a protiv nacističke njemačke, fašističke italije, carskog japana i sitnih njihovih potrčaka kao što su ndh, manđurija, itd, ali kao da to njih vele briga oni će opet veličati pavelića a neće propustiti besplatno pojesti poslije filma na račun proračuna, kad je besplatna klopa u pitanju može i marsovcima savez hahaha

nemaš ti blage veze s mozgom

eto neka ti imaš, veliča se ustaštvo na svakom koraku, propala ideja u startu, ja sam osobno protiv ustaša i njihove ideje ali pola općine nije i to je veliki problem

Ovo što si ti napisao nije normalan komentar, već udbaška provokacija. Borio se na strani Amerikanaca i kakve to ima veze s NDH. Poanta je u tome što Amerikanci slave svoje mrtve heroje i ne pljuju ih kao što to kod nas radi udbaško-kosovska banda.

nema tu provokacije nikakve, samo povijesne činjenice, amerika je objavila rat njemačkoj i svim njihovim saveznicima, tito im dao vis 1943god za aerodrom odakle su bombardirali hercegovinu , a istina je da su s partizanima i rusima bili saveznici , a ta udba koju spominješ danas vlada i briše partizanske zasluge i veliča propale ideje, a amerikanci poštuju svakog svog vojnika iz bilo kojeg rata i kažem da je licemjerno od vladajuće partije brisati partizanke ulice i spomenike a živjeti u partizanskim stanovima koje su dobili besplatno i nisu im smetali dok su bili direktori sokola i na raznim funkcijama u komunističkom sustavu , to je obično licemjerje

Protiv komunista , [ * neprimjereno * ]ka i zlikovaca, što su danas kod nas na vlasti

film je bio na hrt prikazan 4 puta za vikend ovaj 15 i 16,17 12mj ove godine

a šta je s živiim herojima braniteljima , onim ubijenim od udbaške ruke devedesetij godina i onima do devedesetih

Prikazan film "Heroji se ne zaboravljaju - priča o Petru Tomiću (Toniću)"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko
ljubuski.info
Tiha revolucija Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari