Ljubuški pčelari predstavili kvalitetu domaćeg meda

ljubuski.info

Jutros smo poranili na izložbeni Božićni sajam meda, koji je upriličen za danas i sutra, iza Općine u Ljubuškom, cilj nam je bio među prvima posjetiti i iznenaditi dvojicu izlagača, oca i sina, obojica naši aktivni Zaboravljeni branitelji.

Nas nekolicina branitelja, svi u skupu, uspjeli smo ih iznenaditi i obradovati. Nije ostalo samo na tome, ostali smo i mi iznenađeni svim onim što su pčelari iz udruge Kadulja pripremili za ovu prigodu, iznenadili su lijepo osmišljenim dekoracijama, pčeljinim proizvodima, palačinkama i fritulama, a nadasve svojom pričom i životnim iskustvom u proizvodnji meda.

Štand naših Borasa, Antuna i Tomislava mlađeg, krasi zahvalnica i zlatna plaketa za kvalitetu meda koja im je uručena nedavno u Sarajevu.

Neki od nas s oduševljenjem uskliknuše: Ajde neka su i Zaboravljene branitelje počeli za nešto nagrađivat u Sarajevu, valjda neće ostat samo na tome!

Tomislav u svom skromnom i samozatajnom stilu prokomentira i ovako reče:
Nije to naša nagrada, to je nagrada za naše pčele, a ja sam samo otišao po nju.

Čuli smo i zanimljivu priču Tomislava Bilića, dugogodišnjeg pčelara koji sve svoje proizvode plasira na sarajevsko tržište.

On nam prije svega postavi pitanje da mu odgovorimo, što mislimo koliko meda u Sarajevu za jednu zimu troše mnoge njemu poznate obitelji?

Znao je da nećemo ni blizu pogoditi pa nam sam reče kako ta količina prelazi pedeset kila.

Još kaže da su svjetski stručnjaci za med iznenađeni kvalitetom Hercegovačkog meda, i, nikako im nije jasno kako je naš med slabo poznat u svjetu.

Od Tomislava Bilića saznajemo još dosta zanimljivih podataka o našem medonosnom bilju i raznovrsnim travama po metru kvadratnom.
Pazite ovaj podatak, na jednom kvadratnom metru naših livada raste 56 vrsta raznim biljaka od kojih je polovica medonosnih. Sad usporedite kvalitetu i raznolikost livada pod Alpama na kojima pasu poznate krave s omotnice čokolade Milka. Te se čokolade proizvode od mlijeka tih krava koje pasu po pašnjacima sa dvadesetak vrsta biljaka po metru kvadratnom, od toga je samo nekoliko biljaka medonosno, eto, sami možete zaključiti što za kvalitet naših pašnjaka znači bogata raznovrsnost biljaka. A, iz svega se izvlači zaključak kako se proizvodi u današnjem svijetu prepoznaju prije svega zahvaljujući dobrim reklamama koje ne garantiraju kvalitet proizvodima, kaže Tomislav.

Evo, mi smo bili oduševljeni današnjom izložbom, predlažemo i vama da iskoristite priliku i dio sutrašnjeg dana posvetite ovoj zanimljivoj i bogatoj prezentaciji našeg kvalitetnog meda i drugih pčeljinih proizvoda.

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
UZB Ljubuški

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari