Što će od Deklaracije imati Čović a što hrvatski narod u BiH?

ljubuski.info

Hrvatski Sabor je s 81 jednim glasom za, 4 suzdržana i 11 protiv u petak izglasao Deklaraciju u položaju Hrvata u BiH. Zastupnici Mosta nisu glasovali.

U danima koji slijede vodit će se bespoštedna rasprava o efektima ili posljedicama usvajanja toga dokumenta koji je za jedne minimum što Hrvatska mora učiniti za svoju subraću u BiH dok je za druge Deklaracija klasična manipulacija i pranje odgovornosti bratskoga HDZ u Bosni i Hercegovini i stranačkoga vođe Dragana Čovića.

Naravno, za sarajevsku pozornicu je usvajanje deklaracije brutalno miješanje Hrvatske u unutarnje stvari suverene države Bosne i Hercegovine.

Rasprava o usvajanju Deklaracije je izazvala nove podjele u Hrvatskome društvu, mnogu su skloni ustvrditi kako se čak radilo i o unutarstranačkome razračunavanju dvije frakcije u HDZ Hrvatske.

Frakcije

Prema već odavno uvriježenome mišljenu mnogih analitičara iz Zagreba postoje dvije frakcije unutar HDZ-a Hrvatske. Jedna je tvrda linija koju zastupa potpredsjednik stranke Milijan Brkić, koji je navodno forsirao radikalnu deklaraciju bez obzira na to kakav će to odjek imati u Europskoj uniji, dok je druga strana okupljena oko Andreja Plenkovića, koji je bio zagovornik mekane deklaracije, koja bi govorila o problemima Hrvata u BiH, ali koja neće zaoštravati odnose niti sa Sarajevom, a još manje sa Briselom. Ta frakcija okupljena oko Plenkovića ne dovodi u pitanje legalitet Komšićevog izbora u Predsjedništvo BiH, što je i službeno potvrdila ministrica vanjskih poslova Pejčinović Burić, čak ne zagovara prekid komunikacije sa Željkom Komšićem.

Skupina liberalnijih dužnosnika HDZ Hrvatske koja je naklonjena Plenkoviću se užasava koaliranja između Čovića i Dodika, ali ne nalazi alat kojim bi poslala pravu poruku Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Službenome Zagrebu smeta taj pakt Dragana Čovića sa čovjekom sa američke crne liste, koji svake godine izvrijeđa Hrvate i državu Hrvatsku u blizini Jasenovca i koji negira genocid u Srebrenici i veliča zločinca Ratka Mladića. Ali, po tvrdnjama nekih analitičara Hrvatska ne uspijeva pronaći način kako da ukroti Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, za kojeg oporba u Hrvatskoj ne dvoji da je politčka štetočina.

Čović je objektivno štetočina, pogotovo otkada poprilično otvoreno igra i u korist ruskih interesa na području Bosne i Hercegovine, teza je pojedinih analitičara iz Zagreba.

Usvajanje Deklaracije je sada zapravo ponudilo odgovor na pitanje kako to Dragan Čović uspijeva progurati kroz institucije RH svoje interese. Čović je umrežen u strukture bratskoga HDZ-a u Zagrebu i on čak dobrim dijelom dirigira moćnim frakcijskim orkestrom preko Milijana Brkića, Andrije Mikulića, Zdravka i Gorana Marića pa svakako i preko predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Ta snaga je još ojačana i u Saboru Republike Hrvatske, osim sa zastupnicima iz BiH i sa zastupnicima stranke Milana Bandića sa kojim je Dragan Čović također veliki prijatelj. Zato je Čović nedodirljiv i na njega nema utjecaja a kamoli da ga eventulano može smaknuti sa scene neodlučni i mekani Andrej Plenković kako to može, primjerice, uraditi s Miloradom Dodikom, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Učinak

Rasprava i usvajanje Deklaracije u Saboru RH je bilo napuhavanje mišića i u Saboru i u samome HDZ Hrvatske.

U konačnici je Dragan Čović uistinu demonstrirao svoju nespornu moć u Zagrebu iako je posve drugi par cipela što će od benefita imati on i hrvatski narod u BiH. No, unatoč navedenim činjenicama Čović nema nikakvoga razloga za trijumfalizam. On jeset dobio neobvezjuću deklaraciju, međutim, vjerojatno niti sam nije mogao predvidjeti da će istodobno u Saboru pa dakle i u javnome prostoru u Hrvatskoj dobiti ovoliko teških pljuski ne samo od ljevičara nego i od "prijatelja" iz Mosta pa i iz samoga HDZ-a.

Iako su zastupnici uglavnom bili kompaktni oko ocjene da Hrvatska mora brinuti u Hrvatima u BiH te da su nužne promjene Izbornoga zakona, jednako tako nisu nimalo mazili Čovića zbog njegovih grijeha i promašaja. Demonizirali su ga zbog bogaćenja i hacijende, sotonizirali zbog nebrige za Hrvate u RS i Središnjoj Bosni, zbog nesposobnosti da se promijeni Izborni zakon, a bivši šefovi hrvatske diplomacije Miro Kovač i Vesna Pusić spočitavaju Čoviću odlazak u krilo Milorada Dodika.

Generalno, Hrvatska samo traži poštivanje Daytona i odluka Ustavnog suda BiH ali je već sada mnogima posve razvidno kako Deklaracija neće popraviti položaj Hrvata u BiH, dapače, ona će postići baš suprotno, odnosno, zaoštriti hrvatsko-bošnjačke, ali i odnose između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Nema sumnje da Sabor može i treba raspravljati o susjednim državama. Nema sumjnje da može i treba raspravljati o položaju Hrvata u BIH, Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, kazala je zastupnica Vesna Pusić i dodala:
Međutim ovaj tekst Deklaracije nije o položaju Hrvata u BiH, ništa ne govori o položaju Hrvata u RS, Hercegovini, Srednoij Bosni, Sarajevu. Samo govori o HDZ-u BiH i HDZ-u RH. Ovo je Deklaracijaja o stavu HDZ o BiH. I kao takva zahtjevajući promjene i Ustava, Izbornog zakona, regulative i zadužujući hrvatske dužnosnike da to provode, direktno je i flagrantno miješanje u unutrašnje stvari BiH. Da li smo došli do toga da Dodik vodi Hrvatsku politku o BiH. Dodik diktira ili je primjer naše reakcije na situaciju u BiH i na reakciju europskih povjerenika. Takvo ponšanje i ova Deklaracija direktno su protiv ugleda, utjecaja i naručito protiv interesa Hrvatske. Ova Deklaracija ide protiv našeg ugleda, protiv mogućnosti da utječemo na odluke na međunarodnoj razini. Tko će Hrvatsku nakon ovog još uzimati za ozbiljno kada govorimo o susjedima.

Nakon saborskih klupa Deklaracija iz Zagreba, seli u Mostar, jer je u Sarajevu nema tko ali i neće niti pogledati. Taj dokument se ne tiče Banja Luke jer ne dodiruje položaj konstitutivnoga hrvatskoga naroda u tom entitetu. I kada se krug zatvori i ohlade glave opet se dođe do sarajesvkoga pregovaračkoga stola i izmjena Izbornoga zakona. Za te izmjene ne trebaju Deklaracije nego mudrost, volja i kompromis.

I. Marić | Dnevni list

Glas naroda

HDZ BiH je grobar Hrvata u BiH a gospoda iz Zagreba im u tome pomažu kao da im Beograd govori što će ovakvo kadroviranje Boban Jelavić Čović je katastrofa Bože daj da sam u krivu

"Čović je objektivno štetočina." Piše u tekstu. Čović je beogradski sluga koji radi po nalogu obaviještajne službe Ujedinjenog Kraljevstva. Što mu je cilj????

Ako je ovo istina što piše u teksu to znači: Da je Čović mnogo mnogo više nego predsjednik HDZa B i H. Odakle tolika moć zna li itko piše "UMREŽEN".

Od kad nema Herceg Bosne koliko ja znam nema političkih ubojstava kod Hrvata

Trenutno mu ne može ništa nitko to je činjenica. Trenutno je dosegnuo vrhunac moći ali budite uvjereni da slijedi polagani PAD.

stići će ga naša ruka i u srbijiiii

gađao autobus HDZa kamenjem a vidi danas otvori se zemljo Bože Bože moj šta si dopustio.

To što je u Sarajevu neće pogledat vrlo važno oni žive u vilajetu samo je treba na ambasade pustiti s uvjetom blokade pregovora s EU takse za robe i sl pa ćeš vidit što prde od jada. Komšića primiti a za poklon mu dati bibliju kršćenu vodu i krunicu kao obilježje hrvata da može to staviti u ured umjesto joze mafioze

Samo se ugledati na Kosovo

Anemicni Plenkovic dezerter Covic i Ljubic iz Armije trebaju mobilizirati Hrvate pa je li ovo crtani film ili zbilja

Umjesto da se bave problemom iseljavana školovane mladosti iz Hrvatske i BiH oni spašavaju Dragana Čovića

Koje školovane mladosti? Od 50 osoba koje znam dvojica imaju neki faks iz društvenoga smjera a velika većina nema nikakva znanja s tim da su digli kredite na koje nisu znali ni kamate izračunati i za njih kupili automobile koje su u velikom broju porazbijali naravno pijani i nadrogirani , drugi iste potrošili po kladionicama .. Na žalost to je istina a vi bajke pričajte i dalje...

Kad HDZ padne ispod 50% podrške bitće politički likvidacija jer nepada politička demokratska stranka nego MAFIJA a mafija neoprašta nikome.

Pitali ste iko kolko familija otislo nikad povratka pozdrav od branitelj iz Deutschlanda a nema primanja ljubuski

A bilo je tako jednostavno! Samo se držati Daytona ! A zapadu osvježavati pamćenje u svakoj prigodi! Međutim svih ovih dvadesetpet i kusur godina,na vlasti je bila ekipa -zamrači ,zdrpi i zbriši!I gle čuda sada rade pravi politički-salto mortale ! Ta, tko će im sad vjerovati!?Ali ajde Božić je!

Jesmo li imal HRHB, tko je ju ukinuo zna se HDZ i Tuđman u Deytonu. I sada treba pokazati zube kao gosp. Polovanec u Zagrebačkoj gradskoj skupštini kada je rekao Hasanbegoviću da ima čudno prezime i da muslimane ne želi slušati. Gospodo iz HDZ nemojte da vam ratni profiter Bakir Izetbegović i prevarant Hrvat Komšić naređivaju. Proglasite HRHB i postanite svoji na svome.

Umrijeti ćeš,dočekati nećeš!

Hrvatski narodni hdz sabor i ova Deklaracija su Tigar bez zuba, smišljena samo kako bi ugroženi narod držala u kradeze toru a tobože čuvan od dobročinitelja pastira. Cilj zlo organizacije je kao i do sada, pljačka naroda, ništa manje ni više, pljačka i zamaglivanje istine.

Gost 11 i 41 apsolutno si u pravu to zna nas velika većina

Tko je god gledao Sabor vidio je da je ovo deklaracija HDZ-a što znači nastavak pogrešne politike prema Hrvatima u BiH

Zadržite u Zg Čovića i Ljubića, oslobađamo vas sve brige za nas.

Nemogu vjerovat da Plenković i Brkić guraju gubitnika izbora. ČOVIĆ je za sebe napravio dvorac a narod je dobio od šake do lakta. Trebamo novog vođu HDZ BIH.

glasovi za HDZ hrvatske .
Ništa više.
Sve ostalo spadate u domenu miješanja u suverenitet države BiH.

Zašto čović nije izabran u presjedništvo zato što nemogu biti izabrana dva SRPSKA prestavnika nego samo jedan.

čudi se hdz svemu a oni su potpisali u deytonu takav scenarij, gdje čisto piše građani biraju u rep. srpskoj jednog člana (srbi potjerali i hrvate i bošnjake iz iste i sami sebi biraju) a građani u federaciji biraju dva člana i nigdje ne piše da to mora biti hrvat, srbin ili bošnjak, to ste potpisali i sad perete ruke kao i poncije pilat, a čista matematika da je progonima sa svih strana pokušano očistiti područje od ostalih, to ste gospodo potpisali vi iz hdz-a a ne komšić i ovi oni on samo koristi ono što ste vi dozvolili

hdz je neprijatelj hrvata otimač državni firmi protjerivač hrvata naj veće zlo vza hrvatskog čovjeka namještali poslove samo za svoje podobnike i rodbinu zapošljavali samo bolesne uhljebe napravite reviziju koga su primali i kakvu spremu imaju željko komšić je hrvat a oni su državni neprijatelji

HDZ je unutarnji neprijatelj Hrvatskok Naroda zato je opasan sa vanjskim uvjek imaš liniju otpora. Šta je pozitivno u svemu tome i čaušesku je bijo unutarnji neprijatelj.

Da se provede lustracija ČOVIĆA nikad nebi bilo u politici.

Oni koji su zatvorili tisuće radnih mjesta a koji su zločin a to su Hepok Žitopromet Aluminij Soko Unis Vinarije Hoteli neka ti potpišu deklaracije

Što će od Deklaracije imati Čović a što hrvatski narod u BiH?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari