Prosvjed širokobrijeških liječnika, traže kamere i zaštitare

ljubuski.info

Širokobriješki liječnici jutros su prosvjedovali zbog nasilja nad njhovom kolegicom.

Ovaj nemili događaj nas je okupio i ujedinio, došli smo iskazati podršku kolegici, ali da iskoristimo priliku da ukažemo na naš nezahvalan i nezavidan položaj. Osim što skrbimo o silnim pacijentima, manjak je liječnika, a osim verbalnih moramo trpjeti i fizičke napade, što je nedopustivo i neprihvatljivo, rekla je liječnica Ivanka Knezović.

Zaštititi liječnike zakonom

Smatra kako se mora poraditi na zaštiti liječnika zakonom.
Znalo se i prije događati dosta verbalnih napada, pacijenti nemaju strpljenja, ne mogu čekati, a znate da je u medicini pravilo trijaže, a ako pacijent i je naručen on se mora strpiti ako dođe 2-3 pacijenta hitnih slučajeva, iako ste naručeni npr. u 8 sati, možete biti primljeni u 9.30, jer radimo po hitnosti. Ovo je za sada akcidentalni slučaj tjelesnog napada, ali iskazujemo podršku kolegici, poručila je Knezović.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije u ZHŽ Franjo Musa rekao je kako je ovaj prosvjed organiziran sa ciljem upoznavanja javnosti i nadležnih institucijA sa sve češćim nasiljem kojemu su izloženi zdravstveni djelantosti.

Kamere i osiguranja

Tu se radi u prvom redu službi Hitne pomoći, ali i ostalim službama. Nadamo se da će prosvjed uroditi plodom, tu mislimo na izmjenu Zakona gdje se napad na zdravstvenu osobu nije tretirao napadom na službenu osobu, s tim da su se izgrednici provlačili sa lakšim novčanim kaznama. Nadamo se da će se to promijeniti, ali želimo povećati sigurnost na radnom mjestu, posebno u Hitnoj, gdje u noćnim satima dolaze osobe u alkoholiziranom stanju kao i pod utjecajem narkotika, a tu mislim na uvođenje kamera i zaštitara preko noći. Federlani sindikat doktora medicine i stomatologije uputit će zahtjev za izmjenom zakona Federalnom parlamentu, a za naše domove zdravlja, odnosno pitanje kamera i osiguranja, to ćemo uputiti nadležnom resornom ministarstvu i ZZO-u, poručio je Musa.

Inače, ranije je priopćeno kako liječnici ovim mirnim prosvjedom žele potaknuti i nadležne institucije na promjenu dosadašnjeg zakona, gdje traže izmjene zakona tako da se napad na uposlene u zdravstvu klasificira kao napad na službenu osobu, te da i kazne budu primjerene tomu.

Podsjetimo, prije nekoliko dana liječnica je ozlijeđena nakon što ju je u utorak napao pacijent u Domu zdravlja Široki brijeg.

Osoba P.B. (rođen 1993.) prvo je verbalno, a zatim i fizički napao liječnicu M.M.K. (rođenu 1985.) koja je zadobila tjelesne ozljede. P.B. je priveden u prostorije Policijske uprave Široki Brijeg, prekršajno obrađen i alkotestiran te je utvrđeno da nije bio pod utjecajem alkohola. Bit će poduzete mjere sukladno Zakonu o javnom redu i miru ŽZH.

Kako smo tada saznali liječnica je zadobila ozljedu gležnja te je obrađena na Centru za urgentnu medicinu i hitne prijeme Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

bljesak.info

Glas naroda

Ali i kažnjavati ako se preko veze dolazi na pregled i ako liječnici kasne na posao , i za to kamere.

doktori u širokom su profesionalni i strucni.....moja podrška za

ali kamere u svaku ordinaciju

A šta bi to ti, gledao pornjavu dzabane,aaaaaa...

Doktori u Sirokom su svi jos mladi i neiskusni,Barac,Bilinovaci i mnogi drugi ko zna kako su zavrsili.Cinjenica da u Mostarskom medicinskom fak. se najteze upisat moras imat jaku vezu.Kafice oko Dom Zdravlja triba zatvorit a dr. uvesti kao i svim drugim djelatnicam cvik kartice,ulaz,izlaz,Toliko o nasim dr.
Moram jos napomenuti da dr,Matija ima dobru volju da radi a nema s cim obecao je dr,Kordic direktor vec u prvom mjesecu ultrazvucni aparat a sad je kraj g.nema ga.Mi moramo zato u Grude na preglede putovati jer njihov Dom Zdravlja ima uspjesnog i pametnog direktora koji je kupio vrhunsku opremu.Dr.Pejic radi punom paru jer ima ultrazvuk kvalitetan,zalosno sto moram rei mi smo jad i cemer u Sirokom.

Zar nije dr. Pejic novi ministar zdravstva ZHZ? Cemu se onda cuditi da Grude imaju i nalaze popodne. Pa i prosli ravnatelj je iz Gruda. Mogu se samo dalje razvijati.

Nego mi je cudno da se pored ovoliko komentara nitko ne zapita kako je uopce zakonski organizirano zdravstvo u jedinoj Zupaniji koja nema svoju bolnicu. Tko tu kome placa, kako i za kakvu uslugu i tko je duzan sta uraditi.

I dok se u drugim drzavama na toj temi izbori dobivaju i svako malo rade reforme, kod nas se uzima zdravo za gotovo da moramo imati zdravstvo, da je "besplatno" i da je osoblje krivo za sve.
Tu i tamo koja vijest da je koji milijuncic prebacen vladi i da smo bolnici kojoj gravitiramo duzni desetke milijuna se uzimaju u obzir samo dok su na prvim stranicama portala.

Ma šta se brinete, dođete u Ljubuski i sve imate

pa uvedu li se kamere jadni ne bili svak od vas bi mogao dobit otkaz,rjetko ko od doktora i sestara odradi citavu smjenu tako da uvedite im kamere sto prije da ih sve potirate kuci ..kako cete onda primat mito,uhh pokosit ce vasu struku te kamere

Naj bolji doktori su oni koji rade negdi u bolnici i posle posla privatno pa kažu o bolnici moreš dobit termin za tri miceca a umene moreš sutra

Moji medicinari, vi bi stitili samo sebe. A, tko ce stati u zastitu pacijenata. Cim stupis u dom zdravlja, vidis bahatost i aroganciju. Svjestan sam da ni njima nije lako, ali odabrali su taj posao. Neka idu mesti ulice ako im se ne svidja. Ima mladih ljudi, koji bi rado dosli na njihovo mjesto. Primate placu za rad sa ljudima i zato morate biti strpljivi. Svoje osobne probleme ne smijete donositi na posao. Morate biti svjesni da vas mi placamo. Gore u tekstu se govori o pravilu trijaze tj. hitnosti. To je posao za hitnu pomoc,a ne za obiteljsku medicinu. Svakom je njegov zivot najvazniji i zato mora postojati red od strane medicinara, a tek onda uvoditi red medju pacijente. Ja mogu cekati pet sati u hodniku sa djetetom, ali ne mogu podnijeti da netko dodje poslije mene i odmah ga uvedu. Ako je nesto hitnije, onda treba, sestra pitati one u cekaonici da ga puste preko reda. Jer morate znati da je svakom roditelju njegovo djete najbitnije i da je spreman za njega dati zivot.

Svaka čast na tekstu, sve potpisujem, pogotovo kad se radi o djeci i isto vrijedi za sve DZ u ovoj županiji. Al istina nekad ne odgovara svakome. Svojim ponašanjem doveli su do takvog stanja.

Problem je puno naši doktura voli se duvat i drugi problem veza triba uvest brojeve kad dođeš dobiješ broj a i u tite nije bilo bolje ulazilo se je na zadnja vrata priko reda

problem je što ovi napuvani sinovi kao bogut žele odmah da im se netko klanja ako imaju privilegiju da cjela obitel on i majka rade u elektroprivredi a tata adzeovac u županiji pa nije im ovo babovina da mogu raditi što hoće a drugi nemaju za kruva ovakav ol.. u buvaru treba spratiti i ne dozvoliti da uznemiravaju normalne ako mu je nešto ne ispravno imao je priliku žaliti se ravnatelju ili požalit se u medijima na tu osobu

Treba donijeti ZAKON, da ne može raditi u domu zdravlja ili KBC u, i privatno. Jedno ili drugo, odluči se. A kad treba neki pregled obaviti, u bolnici moraš čekati pola godine, a privatno odmah. Prime najviše po deset pacijenata i odiše u privatnu kliniku.Da nije žalosno bilo bi komično. O bahatosti da i ne govorimo, od doktora do sestara na šalterima? Tuga i jad, jadan je onaj tko treba njihovu pomoć? Tatini sinovi i kćeri dobiju specijalizaciju koju požele, a što se tiče njihovog znanja ravan je nuli. Kada naprave grešku i sa smrtnom ishodom, sve se prekrije, kao da ništa nije bilo. Umro ili ostao sve jedno im je!

Prosvjed širokobrijeških liječnika, traže kamere i zaštitare
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari