Sve razine vlasti u BiH povezane s korupcijom i organiziranim kriminalom

ljubuski.info

Nositelji najviših dužnosti u Bosni i Hercegovini, odnosno svi oni koji su se dužni boriti protiv korupcije o njoj samo govore a sve čine kako bi se ta borba opstruirala, navedeno je na panel diskusiji "Antikorupcijska agenda 2022 - Nove perspektive EU integracija i reformski prioriteti".

Ivana Korajlić, vršiteljica dužnosti izvršne direktorice Transparency Internationala u BiH, dodala je kako postoje strateški dokumenti, ali problem predstavlja njihova implementacija.
Prvi korak u borbi protiv korupcije je unaprjeđenje pravosuđa za osiguranje njegove nezavisnosti i integriteta, jer se i samo pravosuđe interno bori s korupcijskim aferama, istakla je Korajlić.

Nažalost, borba protiv korupcije nije na listi prioriteta, a i danas imamo iskorištavanja cijelog sustava za uski krug pojedinaca.

"Zarobljena država"

Isto tako, dodaje kako o ovome ne govore više samo civilni sektor, mediji, obični građani nego se sve navodi u o posljednjoj Strategije EU za zapadni Balkan. Tu se navodi kako imamo obilježja "zarobljene države", kako su sve razine vlasti povezane s korupcijom i organiziranim kriminalom te postoje neprimjereni politički pritisci na sve segmente života. Zbog svega toga, nužno je da se svi u BiH napokon uozbilje , da zaživi puna vladavina prava, neovisno i učinkovito pravosuđe.
Nažalost, u politički i ekonomski sustav imamo infiltriran organizirani kriminal te nitko više i nema nikakvu odgovornost prema građanima, ističe Korajlić.

Matthew Field, veleposlanik Velike Britanije, izjavio je kako je korupcija prisutna u svakom segmentu privatnog i javnog sektora u BiH. Uz to, kaže kako korupcija sprječava ekonomski rast, investicije i može povećati troškove nabavnih ugovora za 25 posto, a izravno ugrožava obrazovanje, sigurnost, zdravstvo, pravosuđe i javne usluge.
Velika Britanija nastaviti će podržavati sve nužne reforme koje će dovesti do smanjenja korupcije, rekao je Field.

Podrška borbi protiv korupcije

Richard Wood, voditelj Ureda za vladavinu prava EU Delegacije u BiH, naglasio je da korupcija predstavlja veliku prepreku prosperitetu BiH i njenom putu u Europsku uniju, zbog čega prevencija i kažnjavanje korupcije zahtijevaju punu pažnju od početka procesa europskih integracija.

Ellen Germain, zamjenica veleposlanika SAD u BiH, kazala je kako njena zemlja od bh. vlasti očekuje uspješno rješavanje problema korupcije koji pogađa svakog građanina, te utječe na njihov budući uspjeh i prosperitet.

Svemu dodajmo kako je panel diskusija organizirala je kako bi bili razmotreni budući pravci borbe protiv korupcije u BiH, s posebnim fokusom na implementaciju nove Strategije EU na zapadnom Balkanu, kao i najavljene nove reformske procese u oblasti vladavine prava.

Dragan Bradvica | Dnevni list

Glas naroda

bravo bradvica svaka ti je u sridu bez dlake na jeziku

rak se proširio,sve puno metastaza i tu ne pomaže više ništa.Prije petnaestak godina se moglo nešto postići odsjecanjem organa ali sad.. neeee neeee neeee nema nam pomoćiii...tudududuudududududuuu

Kako to

Vidimo što je politika na sjednicu se dolazi iz bolnice na štakama u kolicima

to su sve insinuacije,nema toga kod nas

Sve razine vlasti u BiH povezane s korupcijom i organiziranim kriminalom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari