Ivan Landeka: Rješavati probleme u Domu zdravlja Ljubuški jedan po jedan

ljubuski.info

U Domu zdravlja Ljubuški smo, o projektima koje provode, te njegovim planovima za budućnost kao novog ravnatelja ove ustanove…, razgovarali s novoimenovanim v.d ravnatelj dr. Ivanom Landekom.

Gospodine Landeka nedavno ste preuzeli funkciju v.d ravnatelja Doma zdravlja Ljubuški možete li nam reći kakvo ste stanje zatekli?

Funkciju v.d ravnatelja sam preuzeo 30. studenog. Olukom Upravnog vijeća Doma zdravlja Ljubuški, nakon razriješena isteka mandata prim. dr. Srećka Matića. Prošlo je malo više od tjedan dana, no još uvijek se radi revizija financijskog i pravnog poslovanja u prethodnom razdoblju, pa ću tek nakon toga moći iznijeti detaljnije informacije. Mogu samo reći da sam već bio na nekoliko sastanak gdje smo mi kao ravnatelji ustanova koji rade sa SKB Mostar upoznati kako su oni u velikim financijskim problemima. Ipak ono što ja mogu reći i što sam vidio za ovih nekoliko dana jest da je naša financijska situacija još uvijek pod kontrolom.

Koje trenutačno projekte provodi Dom zdravlja Ljubuški?

Dom zdravlja Ljubuški je voditelj projekta Interreg IPA Q-Access-HC, to je projekat prekogranične suradnje gdje je Dom zdravlja Ljubuški voditelj tog projekta zajedno sa partnerom Dom zdravlja Metković. Taj projekat se evo već dvije godine realizira, te je sada u završnoj fazi. Do kraja godine namjeravamo nabaviti novi aparat za ultrazvuk. Također bi nam do kraja godine trebao doći novi automobil Hitne pomoći koji je opremljen sa najsuvremenijim aparatima. Osim svega spomenutog još imamo radove oko ambulante u Vitini vezano za uređenja okoliša. U projektu smo se obavezali da se organizira i jedna zajednička vježba spašavanja između GSS-a Ljubuški i Metković, pa smo i tu u proceduri realizacije. Ovaj projekat je dosta “naslonjen” na palijativnu skrb koju mi u sklopu Doma zdravlja Ljubuški imamo. Ono što mogu reći jest da je ovo jedan vrlo vrijedan projekat kojeg pokušavamo završiti do kraja godine.

No u procesu smo prijave za novi projekat gdje bi bili partneri s Domom zdravlja Metković i Domom zdravlja Podgorica iz Crne gore. Trenutačno smo u pripremi prijave za taj projekat koji bi također bio usmjeren ka palijativnoj skrbi bolesnika. Imamo vrlo zanimljiv hospicij koji je zaintrigirao naše partere,ali i međunarodne organizacije. Namjeravali smo aplicirati za nabavku jednog auta za palijativni mobilni tim, kako bi osim skrbi pacijentima u ustanovama, mogli pružiti skrb i u njihovim domovima. Moram naglasiti da je u početku i projekat sa ZZO ZHŽ projekat solarnih panela koji bi se trebali staviti na naš krov u Domu zdravlja, što bi nam omogućilo veliku uštedu energije. U ovom projektu smo u završnoj fazi s AKAZ-om (Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu) koja certificira sve zdravstvene ustanove. Najbolji primjer kada imate hotel sa 3,4 ili 5* točno se zna što to znači na takav način mi pokušavamo certificirati naš Dom zdravlja. U našoj županiji smo ušli u taj projekat i najdalje smo dogurali, to nosi dosta posla i rada, ali uspješno taj dio provodimo.

Možete li nam kazati koje sve zdravstvene usluge pruža Dom zdravlja Ljubuški svojim pacijentima?

Dom zdravlja Ljubuški ima širok spektar usluga, usuditi ću se reći i najširi u cijeloj našoj županiji. Posebno moram istaknuti dvije službe koje su ” na udaru” većeg broja pacijenata, a to su Hitna pomoć i Obiteljska medicina. Ovim putem se želim zahvaliti svim kolegama koji odrađuju ogromni dio posla i sa sigurnošću kažem na kvalitetan način. Osim ove dvije navedene Dom zdravlja Ljubuški ima još : pedijatriju, laboratorij, dermatologa, dva ginekologa, internistu, kardiologa, Centar za fizikalnu medicinu, Centar za mentalno zdravlje baziran na dva psihijatra koji dolaze iz Mostara…Tu je još dosta toga na svakodnevnom raspolaganju našim pacijentima. Posebno smo ponosni na odjel palijativne skrbi koja je izdvojena jedinica našeg Doma zdravlja gdje prednjačimo u Hercegovini. Jedini ovakav centar kao u Ljubuškom za sada ima samo u Tuzli. Kroz ove projekte i razne druge edukacije nastojimo to podići na jednu veću razinu.

Karcinom dojke je visoko zastupljen među uzrocima smrti kod žena,kako smo čitali imate jedan od najsuvremenijih digitalnih mamografa. Imate li podatak koliki je odaziv žena na pregled?

Mamograf je nabavljen nedavno, kupljen je sredstvima ZZO ZHŽ i ovi putem koristim priliku da se zahvalim Zavodu na toj vrijednoj investiciji. Ovaj uređaj će poboljšati zdravstvene usluge naših pacijentica, poboljšati prevenciju karcinoma dojke. Trenutačno smo u fazi pripreme organizacije pregleda i naručivanja, zato što imamo samo jednog specijalistu radiologije, to je naš vrijedni dr. Luka Pavlović, koji i bez mamografa ima pune ruke posla. Tako da moramo organizacijski napraviti dobar dio da se pretraga uradi, ali da i liječnik ima vremena da očita nalaz kako bi sve bilo odrađeno kvalitetno. Ako se ne uspijemo organizirati sa dr. Pavlovićem po potrebi ćemo angažirati i vanjske suradnike. Nastajati ćemo aparat staviti u puni pogon najkasnije za 15-20 dana, kako bi naše bolesnice bile što zadovoljnije.

Gospodine Landeka Vi ste liječnik, kako biste ocijenili zdravstvo U ZHŽ?

Stanje zdravstva možemo promatrati kroz nekoliko aspekata. Moje prijašnje mišljenje, a posebno sada kada sam preuzeo funkciju koju obnašam, mi govori kako zdravstvo počiva na dobroj organiziranoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koji su u našoj županiji najbitniji predstavnici Domovi zdravlja.

Po meni je to temelj svega, a tako govore i nekakvi europski i svjetski standardi. Usluga u Domu zdravlja je najjeftinija i najbliža te se mora, po mome mišljenju, ojačavati Domove zdravlja da bi se što manje bolesnika slalo u ustanove sekundarne ili tercijarne zdravstvene zaštite. Često razgovarajući sa ljudima vidim da su mišljenja kako je Dom zdravlja nekakva “skretnica” u kojoj samo pišemo uputnice za bolnicu. Međutim sjećam se podatka od prije nekoliko godina dok sam i sam radio u Hitnoj pomoći kako smo imali na godišnjoj razini 13000 bolesnika. Od toga broja je samo 9 % otišlo za SKB Mostar. Želim prezentirati kako se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti može odraditi masa usluga. Ono što je uvijek pitanje jest financiranje.

Naš najveći izvor prihoda je ZZO ZHŽ i sada u našoj županiji je uspostavljena jedna dobra kontrola, zato što je prihod Zavoda u većem dijelu baziran prema prihodima iz doprinosa za zdravstveno osiguranje. Naša županija u zadnje četiri godine te doprinose uplaćuje redovite, uz plaće uplaćuju se i dugove iz nekih prethodnih razdoblja i samim tim se financiranje Zavoda poboljšalo. Kada to prenesemo na naše Domove zdravlja imamo uredno financiranje kojim možemo pokriti većinu usluga koje Dom zdravlja pruža. To je jedan krug, koji još uvijek nije začaran, ali kad jedan od tih instanci ne funkcionira, onako kako bi trebala, svi je osjetimo.

Na početku našeg razgovora rekli ste kakvo ste stanje zatekli, a što Vi namjeravate odraditi u budućnosti, koji su Vaši planovi?

Već sam neke planove kroz odgovore na prethodna pitanja spomenuo. Znači u proceduri smo prijave za taj novi projekat prekogranične suradnje, također sam već spomenuo koje nam beneficije nosi. Želim osigurati kontinuiranu edukaciju svim zaposlenicima u Domu zdravlja Ljubuški.

Svatko onaj tko izrazi želju mi ćemo se maksimalno potruditi da mu omogućimo edukaciju, da pokrijemo bar dio troškova. Tu mislim i na osoblje Hitne medicinske pomoći, koje je već prošlo sve edukacije koje su zakonski obavezne. Kako god imamo u kadrovskom smislu, tako se trudimo i u smislu opreme, imati dobre standarde u Hitnoj medicinskoj pomoći. Ono što je zanimljivo mladim liječnicima jest specijalizacija. U prethodnom razdoblju ja sam posljednji koji je na tu specijalizaciju otišao. Već lagano ulazimo u treću godinu u Domu zdravlja Ljubuški gdje nitko nije otišao na specijalizaciju, tako da taj dio moramo vrlo brzo riješiti, kako bismo omogućili našim mladim liječnicima da se dalje educiraju.

Raditi ću također na što boljoj komunikaciji s našim djelatnicima, sa svim službama kako s voditeljima tako i sa svakim pojedincem koji ovdje radi. U ovih nekoliko dana koliko sam tu nastojim da svakoga primim na razgovor, da čujem neke zanimljive ideje. Nažalost koliko sam mogao primijetiti u prethodnom razdoblju ta je komunikacija izostajala. Nastojao sam to promijeniti i sugerirati, ali eto nažalost nije išlo. To nekakav poseban cilj.

U idućem razdoblju ću održati sastanak sa svim uposlenicima po službama u Domu zdravlja, čuti njihove probleme, napraviti planove kako bi to rješavali, te onda postepeno zavisno od hitnosti jedan po jedan rješavati. Svakako ćemo nastaviti razvoj naše palijativne službe prema najsuvremenijim europskim standardima, nastavak akreditacije zdravstvene ustanove u sklopu AKAZ-a i njihovih projekata. I za kraj ono što djelatnici najčešće traže jest osiguranje boljih uvjeta rada, gdje ću podsjetiti kako su u našoj županiji liječnici ostali na istoj razini koja je bila i prije, ništa se nije poboljšalo u tim uvjetima. Iskreno se nadam da će imati i suradnju i dovoljno pameti da taj dio popravimo, te omogućimo našim liječnicima i svim ostalim djelatnicima bolje uvjete rada.

glasmedia.info

Glas naroda

Mladi gospodine povećaj plaće i otpusti one koji rade privatno

nisi ti dr. matiću ni do koljena, premlad si za ravnatelja, što ne znači da za 10-ak godina ne bi bio dobar

ovaj landeka je kao vegeta , u sve miješa, ako si vjernik bog te uči da budeš ponizan a ne pohlepan, tako si isto kad su bučine izašle iz mz hrašljani/studenci i prešle u mz humac ti odmah sutra postao presjednik mz humac , džaba ti je u crkvu ići so to no

Ma je li ovo Matičeva Pratiteljica se javila?

ne gaga , muško sam i toga matića ni ne poznam ali poznam ovog pohlepnog s bučina

povecaj placu dr. Baricu on najmanje zaradi u DZ a najvise se satare

sve je srećko napravio i ti došao na gotovo
nemaš nikakvu ideju za ovaj jadni Dom zdravlja pokondirenih liječnika
Srećo ti si za ovog izmišljen

slatka mala marijana heheheh

srecko ti je sve zavrsio sto se tice tog projekta,ti se samo uslikaj kad dode ultrazvuk i to je to

U pravu si. Prosirio ljekarne,oteo i registrirao dzevlanov objekat,.

Koji objekt je uzeo Dževlanu?

Ne kiti se tuđim perjem. Srećko matić je zaslužan za te projekte koje ti
nabrajaš. I za hospicij. Zahvali doktorima koji tamo rade i sestrama, koji
rade za bagatelu. ISrećko matić je ostavio dom zdravlja bez dugova. A
ne ivan landeka i kradeze koji ga je silom postavio. Kome vi prodajete
maglu. Dosta vas je više.

Za Hospicij sigurno nije ji 1% zaslužan ne [ * neprimjereno * ].

Prvo sebi osiguraj edukaciju o primjeni NSAIL. Pozdrav iz Proboja/radišića.
I okani se tepsije.

Svaka čast za ovu komentar.Žalosno je da se mora Ici privatno kod doktora i djeca na instrukcije za skolu itd.

De molim te pojasni kakve privatne instrukcije za školu?

srecko ti je sve zavrsio sto se tice tog projekta,kad dode ultrazvuk ti se uslikaj i to je to

Ne treba Bariću veća plaća, on sam sebi uzme od pacijenata koje " liječi"
kod kuće/ zdravstvena ustanova Barić ? Majko mila, jel ovo moguće.
To ti ravnatelju rješavaj da se ne iskorištava pacijente koji su bolesni u
privatnim ordinacijama!

moj landeka okani se tepsija i rostilja,kuhane hrane se primi,prikinit ce te od sala tolkog

Nemas ti veze sa prekogranicnom suradnjom...

Iz priloženog teksta se vidi da se radi o maloj/bijednoj osobi sa velikim trbuhom.
Mislim na landeku. Niti riječi o tome da je sve ono što on nabraja njegov
prethodnik napravio i pripremio. I da je dr matić zaslužan za rad i funkcioniranje
hospicija i za finanijsku stabilnost doma zdravlja. To je usitinu tako. Ali vidjećemo
da je ovaj " stručnjak za sve i svašta " landeka samo prodavač magle kao i gazde
mu nevenko i zalizanko.

Može pitanje direktoru: zašto ja svaki put kad napravim snimak pluća za operaciju
dr Luka mi nađe neku upalu i bronhitis pa moram tražit navrat nanos plućnog doktora
koji se smije i kaže da nije ništa? Toliko o stručnjacima koje hvalite! Ne tražim ja
finu priču nego stručnost i kompetenciju.

Smjenili vrhunskog Menadera a postavili nikakvog.cestitam OO HDZa Ljubuski

Dr matic je za ovoga tipa Albert a.politika je dokazala s cim se bavi c.smjeni covjek koji radi i postavi ovog dizaca ruku .Ljubuški je dno.a dr maticu sve najbolje u zivotu

Čuvaj ti adz iskaznicu

Posao, vijeće Ljubuski, Županija sve skupa 8 godina . Samo trpaj. Nagrada ne doktor u svojoj struci nego samo trpaju. Svi koji su otišli ili koji će otići su to učinili zbog ovakvog tipa ljudi i obitelji koji su državne jasle prilagodili sebi i svoji kartel istomišljenicima. Tako da se ne morate cuditi ako se još tko mili ili ne zna ; zašto se broj stanovnika u Ljubuskom rapidno smanjuje, broj novorođene djece je sve manji i manji i svi ostali parametri koji su slijed dogadjanja ovakvog režima. To je Ljubuski.

Sva načela gazi za lovu i poziciju.

Čitam naslov i ne mogu vjerovati: rješavati prblem jedan po jedan? Izjavi
landeka! Koje probleme! Bivši ravnatelj ostavio sve uredno i pripremio projekte
koje ovaj đi lkoš nabraja ko da su njegovi i njegovih lopi na iz kradezea.
Problem doma zdravlja je landeka i ljudi poput landeke. Sramite se!

bubalo i svi prije matica su napravili tolko nered da je to za ne povjerovat,matic je sve to doveo u red i jedino u ljub sto je za pohvalit bilo je dz i hospicij a oni smjene njeg dok nevenko i ostali sepure gradom hahhaha tugo i jadu od ljubuskog

pa takvi nevenku i adz-u ne odgovaraju,koji su pametni,skolovani i rade svoj posa...njemu je bitno da se okruzi s kveskom,vedrom,jelcicem,dzajicima,landekama i ostalim klimoglavcima kojima je kupljena diploma i nemaju veze o zivotu

rjesavati problem jedan po jedan hahahha koji je to lik u dz koji je jedini u zupaniji a i sire primjer on kaze rjesavat jedan po jedan primjer hahah rijesi svoju kilazu to ti je najbitniji problem

Meni su obećali da ću vozit novu hitnu sto će doći . Zivija HDZ !

Čim je doktor u politici sumnjam u njegovo znanje

Ne poznajem doktora pa necu reci nesto ruzno o njemu. Mislim da medijski istup nakon par dana njegova ustolicenja na stolicu nije primjeren. Doktore imate vibsta raditi a ne da dajete izjave za novine. Mislim da je Matic malo "ters" sto kazu u Bosni ali je ipak radnik i drzao ne sve pod kontrolom. Sad izgleda da je vaznije da potvrdjuje nego da bude sposoban i vrijedan. Nadam se da ce ovaj Mladi doktor raditi bar kao i Matic. Na zalost sve se svelo na podobnost. Nema nama ovdje kruha izgleda

Jeli ta novi direktor u HDZu

Ovome [ * neprimjereno * ]i sam davno dao žuti i nadam se da ce dobit jos jedan

Nek djeci u mjestu rođenja piše Ljubuški. I daj već jednom specijalistu pulmologa na stalno. Dr.Iva nam fali.

Matic je gospodin i posten a Barbaricu doce vrijeme Zenice samo polako

Još malo doktori vise nece liječiti već biti političari. Agronomi će biti liječnici. Tako da će nastati kaos. Ovo više nije normalno. Politika stvarno je primamljiva.

iva bubalo nije pulmolog nego pneumoftiziolog. Ona i Bogut u Grudama su
sebi izradili pečate da su pulmolozi( dakle subspecijalisti ) a to svakako nisu.???
Mislim da ovdje ima posla za Liječničku komoru ŽZH. Ako ne i za tužiteljstvo!

jesu li se obučavali kod memnune mahić i joze barišića za izradu pečata u domu na bučinama

važno je kupovati preskupe aparate na kojima se more jamit a ljude zbog jednog zuba slati na zračenje u privatnika na aparate iz devetnaestog stoljeća

Dr.Landeka je covjek iz naroda....bar pozdravi covjeka a Matic to nije znao ...prolazio je pored radnika bez pozdrava... ponasao se kao robovlasnik samo sto nas nije udarao

Samo je dr Jozo Alilović morao biti direktor Doma zdravlja a ovaj mladić debeljko nije smio biti kandidat

Upravo to Jozu za direktora pa se placati ulaznica u dom zdravlja.

Jozi su dali loš aparat pa mora ljude pregledati na svom privatnom za dvjesto maraka sramota za DZ

Jozo je odraz cijelog drustva on je nitko i nista jadnik i bijednik koji u zivotu nema nista nego novac. Da u domu zdravlja ima netko od odgovornih bas odgovoran Jozo nebi ni radio u domu zdravlja. Jozo bruka ostale postene i vrijedne radnike doma zdravlja koji su za primjer bar velika vecina njih.

Za ovoga realnog.Jozo je pravi izbor za ravnatelja uredan,dolazi i odlazi točno na vrijeme sa posla i ona u privatnu ordinaciju. Sve po zakonu, i jedino kod njega možeš dobiti fiskalni račun za uslugu koju si dobio. Dobar vic zar ne.

Jozo Alilović nije doktor to su govorili njegove starije kolege i zato je on morao biti direktor Doma zdravlja

Onaj ko radi svoj posao u dz nema vremana gledati što radi direktor!
Dakle, oni koji su imali vremana za to nisu radili svoj posao a takvih je
u dz najviše! neznalica i raznosača smra da, a o svom poslu veze nemaju.
Sva sreća ima nekoliko specijalista koji nešto znaju a oni drugi mogli bi
slobodno kući, niko ih ne bi tražio. Zato nek šute i napokon nešto rade.

Ivan Landeka: Rješavati probleme u Domu zdravlja Ljubuški jedan po jedan
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari