Slobodu kupila 282 osuđenika

ljubuski.info

U prošloj godini su 282 osobe osuđene u BiH na zatvorsku kaznu u trajanju do jedne godine "kupile slobodu", podaci su Ministarstva pravde BiH, zasnovani na informacijama općinskih sudova u Federaciji BiH /FBiH/, u Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

Otkup slobode osuđenike je koštao oko dva milijuna KM, pri čemu je samo u FBiH u 193 predmeta uplaćeno 1,7 milijuna KM.

U izvješću Ministarstva pravde BiH ova vrsta zamjenske kazne pozitivno je ocijenjena, uz obrazloženje da se time u ravnotežu dovodi zatvorski sustav u BiH, posebno kada je riječ o rješavanju problema prebukiranosti zatvorskih kapaciteta.

Prema raspoloživim podacima, gotovo 300 osuđenika je, plaćajući svaki dosuđeni dan, izbjeglo odlazak u zatvor, a nije zanemarljiv ni podatak da je njih 448 ostalo u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor.

Drugo je pitanje kolika je šteta što osuđenici nisu prošli resocijalizaciju u zatvoru, čiji je cilj odvraćanje od ponovnog činjenja kaznenih djela.

Dan zatvora 100 KM

Prema trenutnoj zakonskoj regulativi, osoba koja je osuđena na kaznu zatvora u trajanju do godinu dana, odlazak u zatvor može izbjeći tako što će za svaki dosuđeni dan platiti 100 KM, odnosno 3.000 mjesečno ili maksimalnih 36.000 KM za godinu dana.

U zatvorima u BiH u prošloj godini mjere zatvora i pritvora izdržavalo je 3.340 osoba.

Prema ranijem zakonu, čak i osuđeni za terorizam mogli su koristiti ovu pogodnost, ali će to ovogodišnjim izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH biti onemogućeno, tako da više neće biti puštani ni uvjetno na slobodu.

Mediji su ranije pisali kako su većina državljana BiH, koji su sudjelovali u redovima terorističke organizacije "Islamska država", u BiH bivali osuđeni na nevjerovatno niske zatvorske kazne, najčešće do godinu dana, iako zakon za ta djela predviđa i do 10 godina zatvora.

Zakonske olakšice

Ovako niske kazne dosuđuju se zbog zakonskih olakšica, jer bivši džihadisti "Islamske države" iz BiH postupaju po pravnom savjetu odvjetnika i priznaju krivicu i sudjelovanje u terorističkoj organizaciji.

Većina optuženih bivših terorista izjasne se da su vrlo lošeg materijalno-financijskog stanja, pa potom sud odluči da i troškovi suđenja idu na teret proračuna, odnosno poreznih obveznika.

Prema podacima za prošlu godinu Odjeljenja za odnose sa javnošću Suda BiH, samo jedan osuđenik iz ove kategorije zamijenio je zatvorsku kaznu novčanom, 13 je na izdržavanju kazne, sedam u postupku upućivanja u zatvor, dok je jedan odslužio zatvorsku kaznu.

Do polovice prošle godine, za kaznena djela terorizma, kao i kaznena djela povezana sa terorizmom i terorističkim aktivnostima, kao što su odlasci državljana BiH na strana ratišta, optužene su 42 osobe, od kojih su 23 osuđeno na ukupno pedesetak godina zatvora.

Najveća kazna izrečena je Huseinu Bosniću zvanom Bilal, koji je osuđen na sedam godina zatvora.

Avaz

Glas naroda

bando politička pa ni u sjevernoj koreji ovoga nema da osuđenici kupuju slobodu s novcima koje su ukrali, pa se pitate što mladi odlaze

Eto ti naše države za teroriste u ameriki smrtna ili bar 30 godina robije

Interesuje me ako bi nekoga od političara tija ukokat koliko to košta

Slobodu kupila 282 osuđenika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari