Mogu što hoće: Nema tko utvrditi sukob interesa

ljubuski.info

Možebitni sukob interesa novoizabranih zastupnika u Zastupnički dom parlamenta BiH i vrlo vjerojatno budućih ministara u Vijeću ministara BiH nema tko utvrditi, jer je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa istekao mandat i danas praktično i ne postoji.

Točno je da nema tko utvrditi sukob interesa. Predlagali smo zakon da izbjegnemo ovo što danas imamo, ali posljednja sjednica Zastupničkog doma na kojoj se taj zakon nalazio je prekinuta i nikada nije nastavljena, rekao je Jasmin Emrić, bivši predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i novi-stari zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Naime, prema sadašnjem Zakonu o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, povjerenstvo koje odlučuje o tome čine, između ostalih, i aktualni zastupnici Parlamenta BiH i s prestankom mandata starog saziva parlamenta istekao je i mandat povjerenstva. Raniji pokušaj da se iz ovog povjerenstva izbace zastupnici nije dobio zeleno svjetlo i već duže od godinu se opstruira da se o tom zakonu uopće odlučuje, navele su banjalučke novine.
Mi nismo usvojili čak ni izvješće o radu za 2017. godinu jer nije mogao doći na dnevni red, a 17. redovna sjednica tog povjerenstva nikada nije održana zato što nije bilo kvoruma, rekao je Emrić.

Kako tvrde upućeni, jedini način za prevladati sadašnji vakuum u kojem nema tko utvrditi eventualni sukob interesa je imenujovanje novog povjerenstva, ali problem predstavlja to što članove imenuju oba doma parlamenta BiH, a s obzirom na to da Dom naroda BiH još nije formiran, ni povjerenstvo ne može biti ni formirano. Tek nakon što se formira povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa bit će moguće otpočeti rad na novom zakonu o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, koji bi podrazumijevao da političari uopće ne odlučuju o sukobu interesa.

Ovaj način odlučivanja još ranije su kritizirale i međunarodne institucije, ali i domaći stručnjaci, naglašavajući kako nije normalno da političari praktično o svojim radnim kolegama odlučuju jesu li ili nisu u sukobu interesa. Ranije je te poslove radilo Središnje izborno povjerenstvo BiH, ali mu je izmjenama zakona ta nadležnost oduzeta.
Zakon će ponovo doći na dnevni red, ali izgleda da ćemo ponovo morati proći kompletnu proceduru, što podrazumijeva i Vijeće ministara BiH, Ustavnopravno povjerenstvo itd. Mi smo godinu dana izgubili da se zakon nađe na dnevnom redu, nakon što je upućen u proceduru, i na kraju se o njemu nije odlučivalo. Samo na mišljenje Vijeća ministara BiH, koje nikoga ne obvezuje, čekali smo nekoliko mjeseci, rekao je Emrić.

NN

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari