Prosječan radnik radi 28 godina za plaću zastupnika u jednom mandatu

ljubuski.info

Prosječna plaća u Bosni i Hercegovini iduće godine bi konačno trebala dirnuti granicu od 900 maraka. Ili 460 eura. Iako je to plaća u visini dvije dnevnice malo boljeg varioca u Norveškoj, činjenica je kako se bilježi određeni rast. Na početku ove godine prosječna plaća je iznosila 870 maraka. Sasvim drugo pitanje je može li se od toga novca preživjeti 30 dana.

Ali ne žive svi od 900 maraka. Ovi dana medijski prostor je ispunjen izjavama brojnih zastupnika. Svađaju se oko buduće vlasti, koalicija, navodno se bore za svjetonazore koje zastupaju.

Nekako "ispod radara" prolazi činjenica da svaki od njih je sada na početku mandata koji im vrijedi oko 300.000 maraka. Govorimo o zastupnicima na državnoj razini čija je plaća oko 5.800 maraka. U prijevodu, prosječnom radniku u BiH koji ima plaću 900 maraka potrebna su 333 mjeseca kako bi zaradio novce koje jedan zastupnik dobije u jednom mandatu.

Usporedbe radi, u europskim zemljama zastupnici imaju plaću u visini od maksimalno tri prosječne plaće u državi. U Bosni i Hercegovini je to čak šest, odnosno, dvostruko više.

Nažalost, to ne znači kako bh. zastupnici rade dvostruko više u odnosu na svoje europske kolege. Dapače, mnogi od njih prespavaju mandat i opet naplate novce kao da rade u punom kapacitetu. Možda najbolji primjer je nekoliko državnih zastupnika iz prošlog mandata koji u četiri godine nisu postavili niti jedno zastupničko pitanje.

Zastupnici Asim Sarajlić, Željko Komšić, Đorđo Krčmar, Juvan Vukovljak i Milica Marković četiri godine nisu imali niti jedno pitanje, pa se sa razlogom postavlja pitanje na temelju čega su dobivali plaće?

To osobito vrijedi za Željka Komšića, koji je osim plaće, dobio i mandat u Predsjedništvu BiH. Bilo bi razumnjivo da je ostvario takav izborni rezultat jer se grčevito borio u Zastupničkom domu četiri godine, ali to nije bio slučaj. Zato se može reći kako nitko za njega ne bi znao da mu bošnjačka politička elita nije odlučila osigurati dovoljan broj glasova da bude izabran na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

S obzirom da je već prije preuzimanja mandata Komšić uspio radikalizirati stanje u regiji, u cijelosti narušiti odnose BiH sa Srbijom i Hrvatskom, te dijelom Europske unije, možda je bolje bilo kad je šutio. Taman ga i plaćali za to.

U svakom slučaju, prosječnom radniku u BiH je potrebno oko 28 godina da zaradi količinu novca koju zastupnici dobiju u četiri godine. Razlika je u tome što radnik svaku marku mora zaraditi i stalno mu prijeti mogućnost otkaza, dok zastupnici nemaju takvih briga. Njihov zadatak je uglavnom novim sukobima skretati pozornost sa činjenica koje su napisane u ovome članku.

Glas naroda

E sad valja ovaj portal, povlačim sto san reka

Kao da je lako slagati narodu da budeš izabran neka oproba svatko vjerujte nije lako.

To je nagrada za manipulaciju narodom, a oni i dalje misle da su ko biva nekom bitni,odjela auti restorani kakav Holywood..

Ko njima šta može? Niko ništa! Možemo kmečat i blejit a oni rade po svom preko naših leđa,šišaj ovce i jedi pečenje...
Pravo i pravda su dva totalno različita pojma!

Koji bola prosjek 900 KM i kome...
Realan prosjek 80% ljudi je nazalost oko 650 KM

Prosječan radnik radi 28 godina za plaću zastupnika u jednom mandatu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari