U pripremi gradnja još 182 "čiste" elektrane

ljubuski.info

Trenutačno u Federaciji BiH postoji veoma izraženo zanimanje za izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije koja kao primarno gorivo koriste obnovljive izvore energije, a što se posebno odnosi na korištenje hidroenergije, energije vjetra i solarne energije.

Naime, prema podacima Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije, zaključno s lipnjem ove godine, u ovom Ministarstvu zaprimljeno je ukupno 411 zahtjeva za izdavanje energetske dozvole za postrojenja koja koriste 0IE, od čega je izdana 371 energetska dozvola, a izgrađeno ukupno 187 objekata.

Ukupna snaga

Podaci Operatora za OIEiEK pokazuju da su do polovine ove godine izgrađena ukupno 182 postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, čija ukupna instalirana snaga iznosi 61,711 MW. U ovaj broj i količine instalirane energije nije uključena vjetroelektrana Mesihovina s 50,6 MW, koja je u probnom radu, kao ni pet malih vjetroelektrana od po 20 kW.

Također, na listama čekanja Operatora za OIEiEK, zaključno sa srpnjem 2018. godine, nalazi se veći broj potencijalno privilegiranih proizvođača električne energije, za koje su rezervirane dinamičke kvote u ovoj i sljedeće dvije godine. Zbog popunjenosti dinamičkih kvota u važećem Akcijskom planu za korištenje obnovljivih izvora energije (APOEF), Operator za OIEiEK nije u mogućnosti riješiti velik broj zahtjeva investitora za stjecanje statusa privilegiranoga, odnosno potencijalnoga privilegiranog proizvodača, a isti su odbijeni zbog zauzetosti navedenih dinamičkih kvota.

Na listi odbijenih zahtjeva za potencijalne privilegirane proizvođače (solarna energija) Operatora za OIEiEK nalaze se 53 postrojenja ukupne instalirane snage od 5144,14 kW, a na listi odbijenih zahtjeva za privilegirane proizvođače (solarna energija) nalazi se 10 postrojenja (koja su izgrađena i priključena na distribucijsku mrežu) ukupne instalirane snage od 317,60 kW. Predloženo je Vladi FBiH da se korekcijama APOEF-a povećaju dinamičke kvote za solarne elektrane i osiguraju dinamičke kvote za bioplin. Riječ je o ukupnom iznosu poticajnih sredstava od 13,2 milijuna maraka, od čega na biomasu otpada 4,2, a na bioplin 5,5 milijuna KM.

Veća ulaganja

APOEF-om se, u okviru nacionalnog cilja korištenja obnovljivih izvora energije, iskazuju obvezujući ciljevi Federacije o udjelu energije iz OIE u ukupnoj finalnoj potrošnji električne energije, energije za grijanje i/ili hlađenje i energije za transport, uvažavajući učinke regulacijskih mjera koje se odnose na unaprjeđenje energetske učinkovitosti i uštede energije kod krajnjih kupaca, kao i drugih mjera sa svrhom ispunjenja postavljenih ciljeva.

Obnovljivi izvori energije predstavljaju sve značajniji segment opskrbe energijom u Europskoj uniji, a BiH je očito još uvijek daleko od tih standarda, iako je zanimanje za ovu vrstu ulaganja sve veće, što pokazuju i promjene u APOEF-u.

Večernji list

Glas naroda

samo vi pripremajte ali bit će svašta približite li se Trebižatu

Bravo. Čitaš mi misli. Samo nek se ne približavaju Trebizatu. Mi koji smo odlučili ostati ovdje nećemo dati da nam unište ovu ljepotu sto imamo.

7 hidro elektrana se planira napraviti na Trebižatu, od klokuna u klobuku do božjaka u studencima, elektroprivreda hr hb je već to isplanirala, i stavila u plan do 2025 godine i već su uzeti krediti za to, pa hvala vam dragi vođe iz hdz-a, samo vi planirajte a mi nećemo to dati, bando jedna marš od Trebižata

Sve će to biti minirano ako se napravi.

Samo nek pokušaju dirati vise u Trebizat. Goriti ce sve.

na trebižatu se ne mogu gradit hidroelektrane više jer protok jako varira a akumulacijsko jezero se nema di napravit osim ako kradeze oće potopit ljubušku općinu cilu geografski

pogledaj plan elektro hr hb izašao je u večernjem listu u 11 mjesecu 2018 godine sve ti je nacrtano, zato i idu na klokun izvor, slap koćuše, izvor u virini, mala kravica gdje ima protoka i to nije takav sustav sa akumulacijskim jezerima nego se mini turbine stavljaju

Znamo šta je napravila elektrana u Tihaljini !Rjeka nije više ista! Pravi ekocid !Znači postoji interesna skupina ,koja bi htjela zgrnuti lovu , na lak način!A pučanstvo bi sve to vraćalo-do kraja svog- ovozemaljskog života!Već viđeno u Hrvatskoj!Zato! Stop Ekocidu! Za čistu i netaknutu rjeku!

da interesna mala skupina ljudi, iz politike i elektra, već su uzeli novce i sad ne znaju kako nazad, zato vam se i pravi plan kupališta i ostalih sadržaja, neće da kažu pravi plan nego u tišini i ispod slola papirologiju rješavaju i onda će samo jedan dan početi raditi i govoriti nije se nitko bunio, stara fora hdz-a, kažu oni mi se svakako kupamo na jadranu pa nismo džaba kupovali dolje zemlju i vikendce

U pripremi gradnja još 182 "čiste" elektrane
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari