Pravni sustav pod političkim utjecajem

ljubuski.info

Stanje sloboda u svijetu je u padu, od ocjene 7.07 na ocjenu 6.89 na desetostupanjskoj skali, sukladno izvješću Indeksa ljudske slobode (Human Freedom Index). Najbolju poziciju među zemljama svijeta, zauzima Novi Zeland, nakon čega slijedi Švicarska. Obje zemlje su pretekle Hong-Kong, čije su ocjene u padu. Najgore ocjene imaju Libija, Irak, Jemen, Venecuela i Sirija.

Indeks kojeg izdaju Cato Institut, Fraser Institut i Liberales Institut Friedrich Naumann fondacije, prati i rangira 162 zemlje temeljem 79 jedinstvenih indikatora osobnih, civilnih i ekonomskih sloboda. Indeks ljudskih sloboda objašnjava koliko su ljudi slobodni uživati najvažnije slobode poput slobode govora, vjerskih sloboda, slobode udruživanja, ali također mjeri i slobodu kretanja, ženske slobode, pitanje krimanala i nasilja, kao i diskriminacije.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, naša zemlja se nalazi na 59. mjestu od ukupno 162 promatrane zemlje.

Po pitanju osobnih sloboda, Bosna i Hercegovina se nalazi na 47. mjestu, a ekonomskih sloboda na 98. mjestu. U okviru kategorije osobne slobode, najbolje ocjene, ostvarene su za indikator "Udruživanje i civilno društvo" (9.5), a najslabije ocjene za indikator "Vladavina prava" (5.5). U okviru ekonomskih sloboda, najbolje ocjenjen indikator je onaj koji se odnosi na "Čvrstu valutu" (8.3). Najslabije ocjene ima indikator "Pravni sustav i vlasnička prava" (4.1).

Pravni sustav pod političkim utjecajem

Umjesto da se radi na unaprijeđenju ljudskih sloboda, građani Bosne i Hercegovine su manje slobodni. U ovom izvješću dokumentujemo da je tradicionalno slaba vladavina prava još slabija. Značajan pad je ostvaren po pitanju građanskog i kaznenog prava. Konkretno, kazneno pravo je pod političkim uticajem i manje je učinkovito, dok građanski pravni sustav ima problem s korupcijom. Posljedično, oba sustava manje poštuju prava pojedinaca. Bitno je napomenuti da nemogućnost Bosne i Hercegovine u osiguranju vladavine prava, između ostalog, utječe na sporiji ekonomski rast, manje izravnih ulaganja, veće stope siromaštva i nisku stopu zaposlenosti, objašnjava Tanja Porčnik koja je, zajedno s Ian Vasquez, autorica Indeksa ljudskih sloboda.

U okviru regija, Slovenija se nalazi na prvom mjestu (7.94), zatim slijede Hrvatska (7.71) i Albanija (7.57). Poslije njih su Srbija (7.35), Crna Gora (7.34) i Makedonija (7.27), dok se Bosna i Hercegovina (7.23) ove godine nalazi na zadnjem mjestu.
Ovo izvješće je u skladu s ranijim analizama koje pokazuju kako Bosna i Hercegovina ima značajnih problema sa konceptom vladavine prava, što svakako doprinosi pravnoj i ekonomskoj nestabilnosti. Ovo naročito utječe na izostanak stranih izravnih ulaganja, što se djelimično može popraviti ubrzavanjem EU i, sada aktualnih NATO integracija. Ono što je vidljivo, sukaldno ocjenama naše zemlje ,je da su naši građani ekonomski neslobodni, navodi Admir Čavalić, direktor udruge "Multi".

Zemlje koje imaju viši stupanj osobnih sloboda obično imaju i veće ekonomske slobode. Najslobodnije zemlje uživaju dosta viši iznos dohotka po glavi stanovnika ($39.249) u odnosu na one najmanje slobodne ($12.026).

Autori su, kao i u prošlom izvješću, dokazali snažnu korelaciju između ljudskih sloboda i demokracije, s izuzetkom Hong-Konga.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari