Nastavljeno suđenje u predmetu 'Volan'

ljubuski.info

Svjedočenjem Milana Božića, nekadašnjeg šefa Odsjeka za imovinske delikte MUP a Sarajevske županije, u Sudu BiH nastavljeno je suđenje u predmetu 'Volan', a protiv Danila Cicovića i još 24 člana organizirane kriminalne grupe kojoj se na teret stavljaju krađe vozila vrijednih nekoliko milijuna maraka.

Božić je na samom početku ročišta kazao kako je u policiji proveo cijeli svoj radni vijek, te da je umirovljen prije nešto više od godinu dana s mjesta šefa Odsjeka za imovinske delikte MUP-a Sarajevske županije. Ispričao je kako je na toj funkciji proveo deset godina kao i da je u njegovom mandatu formiran poseban Operativni tim za krađu vozila kojim je također rukovodio. Cilj tima bio je, pojasnio je Božić, smanjiti veliki broj krađa automobila u Sarajevu te preventivno djelovati.

Sve više krađa vozila

U 2000. godini zabilježena je krađa od oko 1.300 automobila i iako je policija od tada do 2006. godine kontinuirano radila i pojedinačno identificirala i procesuirala osumnjičene za krađe vozila, sve te aktivnosti nisu dale željene rezultate. Bez obzira na sve mjere, krađa je bilo sve više, kazao je Božić.

Na upit tužitelja da pojasni koliko je bilo krađa te kakvih je problema policija imala u radu, reagirali su odvjetnici optuženih koji su na gotovo svako pitanje tužitelja imali prigovor. Tužitelju su spočitavali da njegovo ispitivanje izlazi iz vremenskog okvira optužnice kao i radnji koje inkriminiraju optužene. Tužitelj je pokušao pojasniti kako želi da Sudsko vijeće ima sliku o onome što se događalo prije "Volana", odnosno otvaranje istrage u tom predmetu, te da dokaže kako su optuženi povratnici u vršenju kaznenih djela kao i da su bili pripadnici određenih grupa mnogo prije istrage zbog koje su danas optuženi.

Odvjetnici su opet reagirali, a neki od njih su optužili tužitelja Pašića da indoktrinira vijeće. Predsjedavajuća vijeća Hasija Mašović zabranila je tužitelju da svjedoka ispituje izvan okvira optužnice, osim u najkraćim crtama. Tužitelj je tada pojasnio kako je akcija "Volan" proizašla iz akcije "Trebević", i da je na oba slučaja radio svjedok Božić te da je zbog toga važno da ispriča što je to policija radila.

Tada smo došli do značajnih podataka, ali i materijalnih dokaza da je u pitanju veći broj kaznenih djela organizirane kriminalne grupe koje dolaze u Sarajevo i kradu vozila. Također, tada smo došli do saznanja da na meti nije bilo samo Sarajevo već i Tuzla, Zenica, Mostar, odnosno da su se kaznena djela proširila na cijelu BiH, kao i da tu ima prekograničnog kriminala jer su ukradeni automobili prebacivani u Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, nastavio je Božić. Odgovarajući na pitanja tužitelja, pojasnio je kako su tada organizirane zajedničke aktivnosti sa drugim policijskim agencijama u BiH.

Policijski timovi

Organizirali smo se na nivou više agencija kako bi rasvijetlili kaznena djela krađa vozila i to tako što su formirani timovi od kojih je svako radio u okviru svoje nadležnosti, kazao je Božić.

Dodao je da su ukradena auta ili dijelovi vozila najčešće pronalaženi na području Sokoca, Pala, Istočnog Sarajeva, Ljubuškog, Gruda, Bijeljine, Zvornika, Milića te da su kradljivci skrivali automobile u iznajmljenim garažama, napuštenim objektima… Božić je ispričao kako je policija slijedila operativne podatke koje je dobivala i koje je svaki put provjeravala.
Kada bismo utvrdili lokalitet na kojem bismo mogli naći vozilo ili njegove dijelove pristupali smo pretresima, a vozila smo identificirali na osnovu evidencijskih brojeva, odnosno na osnovu broja šasije i motora. Ti brojevi su bili prepravljani i uništavani, ali su to dokumentirali i na tome radili vještaci strojarske struke, kazao je Božić. Tužitelj Pašić potom je pitao da li su automobili koji su ukradeni u našoj zemlji nekada locirani u susjednim zemljama.

Da, bilo je takvih slučajeva da nas kontaktiraju kolege iz susjednih zemalja koji su pronašli vozilo ukradeno u Sarajevu. U jednom slučaju smo dobili informaciju da je jedno vozilo iz Sarajeva pronađeno u Rusiji, ispričao je Božić.

Božić je pojasnio kako je policija često dokumentirala da su kradljivci nakon krađa kontaktirali vlasnike vozila od kojih su tražili otkup za svoj automobile te da su tom prilikom znali i prijetiti vlasnicima da će, ukoliko ne pristanu na otkup, vozilo biti zapaljeno ili rastavljeno u dijelove.
Vremenom su te prijetnje postajale sve brutalnije, kazao je Božić.

Odvjetnici cijelo ročište nisu prestajali prigovarati na navode Božića, tvrdeći da ono o čemu govori nema veze sa optužnicom i procesom koji je u tijeku. Suđenje je prekinuto jer jedan od optuženih, Milorad Mirković, zbog ozljede oka nije bio u mogućnosti nastaviti pratiti ročište.

Glavni pretres odgođen je za 13. prosinac, kada će tužitelj nastaviti sa ispitivanjem svjedoka Božića.

Glas naroda

Spavas li kako miroslave cepo koja velicina od covjeka haha aj kazi kako pare zaradivas

To onaj iz tihaljine bogati ja racunao posten covjek

E moj verdja na sta si spa da krades auta po komsiluku

Nastavljeno suđenje u predmetu 'Volan'
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari