Hrvatski nacionalni interes je da svaki Hrvat ostane živjeti u BiH!

ljubuski.info

Za Republiku Hrvatsku veoma je važno da svaki Hrvat ostane živjeti u BiH jer je to hrvatski nacionalni interes. Vlada RH pomaže u raznim životnim oblastima, a posebno u unaprjeđenju visokoobrazovnog sustava kroz nesebičnu pomoć Sveučilištu u Mostaru, kazao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Sveučilište u Mostaru svoj je najveći infrastrukturni projekt započelo 2006. godine u suradnji s Vladom Republike Hrvatske i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa u okviru investicijskih ulaganja u sveučilišne kampuse u Hrvatskoj. Prva faza programa pomoći Sveučilištu u Mostaru počela se realizirati godinu kasnije i obuhvaćala je izgradnju i opremanje novih zgrada Medicinskoga, Građevinskoga, Filozofskoga, Agronomskoga i prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i Fakulteta zdravstvenih studija te dogradnju, adaptaciju i opremanje Fakulteta strojarstva i računarstva, adaptaciju i opremanje Ekonomskoga i Pravnog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti, Studentskoga doma, Rektorata i audiovizualne dvorane.

Danas, 12 godina kasnije, zajedno s procesom integracije, kampus Sveučilišta u Mostaru ponovno dobiva novo ruho. Završeni su projekti ulazne i cestovne infrastrukture unutar kampusa, sportskih terena, parkirališta i tzv. zelene zone, odnosno središnjeg parka s otvorenim amfiteatrom koji bi uskoro trebao zablistati unutar kampusa i biti zelena oaza za studente Sveučilišta u Mostaru. Također, iznad sadašnjega sveučilišnog amfiteatra projektiran je višenamjenski objekt Medijskog istraživačkog centra koji je omogućio dodatnu otvorenost Sveučilišta u Mostaru. Naznačeni projekti pridonijet će stvaranju novoga modernog izdanja sveučilišnog kampusa, ali i pomoći u još većoj prepoznatljivosti i jačanju identiteta Sveučilišta u Mostaru, koji je danas izraženiji više no ikada.

Stipendiranje i pomoć

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodijelio je 500 stipendija za akademsku 2017./2018. godinu studentima, pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske, od čega 100 stipendija za studij u Hrvatskoj, a 400 za studij u BiH. Stipendije se dodjeljuju na razdoblje od 10 mjeseci, 700 kuna mjesečno po studentu, što znači da će hrvatska država za ovu namjenu ukupno izdvojiti 3,5 milijuna kuna. Osnovni kriteriji za dodjelu stipendija su akademski uspjeh te socijalno-materijalni status. Riječ je o materijalnoj, ali i moralnoj potpori Hrvatima u BiH pri jačanju njihova samopouzdanja, osobnoga razvoja i stjecanja znanja.
Ove stipendije nisu samo financijska potpora, one su u osnovi moralna potpora Hrvatske koja se, sukladno svojem Ustavu i zakonima, brine o Hrvatima izvan Hrvatske i mi smo sretni što imamo priliku ispuniti svoje ciljeve propisane strateškim dokumentima te pomoći da lakše studenti završe svoje školovanje, poručili su iz Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske. Osim stipendija, hrvatska Vlada sufinancira zaposlenike Sveučilišta u Mostaru koji su na poslijediplomskim studijima u Hrvatskoj te nastavnike javnih sveučilišta iz Hrvatske koji su angažirani na Sveučilištu u Mostaru.

Kako je sve počelo?

Osnivanje Sveučilišta u Mostaru započelo je Zaključkom o stjecanju uvjeta za osnivanje Sveučilišta u Mostaru koji je usvojen davne 1976. godine. Prva utemeljiteljska sjednica Skupštine Sveučilišta održana je godinu nakon, čime je osnovano Sveučilište u Mostaru pod prvotnim imenom Univerzitet “Džemal Bijedić” Mostar, kao četvrto sveučilište u BiH. U sastavu Sveučilišta akademske 1978./1979. počinje djelovati Građevinski fakultet, a do 1992. osnivaju se i druge sastavnice sveučilišta - Sveučilišna knjižnica, Studentski centar i tri znanstveno-istraživačka instituta. Sveučilište nastavlja svoj razvoj 2009. godine kada se osnivaju Medicinski i Agronomski fakultet, Akademija likovnih umjetnosti i Visoka zdravstvena škola iz koje je nastao Fakultet zdravstvenih studija.

Studij računarstva otvoren je 2002. pa se dotadašnji Strojarski fakultet transformirao u Fakultet strojarstva i računarstva, da bi se uvođenjem studija elektrotehnike na taj fakultet, od akademske godine 2017./2018., i njegov naziv promijenio u Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike. Farmaceutski fakultet je osnovan 2011. godine kao najmlađi član u sveučilišnoj obitelji. Sveučilište u Mostaru na svom grbu ima tri važna datuma. Godinu 1895. kojom se obilježava početak visokog obrazovanja u Hercegovini. Godina 1977. početak je institucionalnoga visokog obrazovanja koje je do 1992. organizirano kroz Univerzitet "Džemal Bijedić" i smatra se dionikom te sljednicom ovog procesa. Treća godina je 1992. i početak rada Sveučilišta u Mostaru sa službenim hrvatskim jezikom. Vlada Hrvatske izražava stalnu spremnost za još kvalitetnijom suradnjom.
Sveučilište u Mostaru stožerna je institucija za hrvatski narod u BiH i ono je jedino sveučilište izvan Hrvatske koje nastavu izvodi na hrvatskom jeziku i zaista ima posebno mjesto u hrvatskoj akademskoj zajednici. Radujemo se budućoj suradnji i razvojnim projektima, zaključeno je.

Večernji list

Glas naroda

Kradljivci univerziteta hvale se ukradenim!? Još kad bi znali govoriti i pisati hrvatski jezik možda bi i bilo nekakva smisla. Ovako...?

gdje ćemo ostati kad ti prijatelji iz hdz-a sve popljačkaše i zapališe

ovi gglavonja nezzna ko mu je drzava a kamoli ko mu je komsija

Kakav je to hrvatski interes kad ista ta Hrvatska samo daje humanitarnu pomć.Kad nas tako voli i kad hoće da ostanemo na našim ognjištima nek otvore poduzeća u Hercegovini sa pogonom od 3000 radnika,neka prebace Franck,Podravku,Kraš i druge firme iz Sarajeva u Čapljinu.Ljubuški,Livno pa nek onda pričaju o hrvatskom nacionalnom interesu.Mi kupujemo hrvatsku robu,dok hrvatska ulaže u Bosnu izbjegavajući hecegovinu i hrvatska mjesta.Nijedan od lokalnih načelnika od Smiljana Vidića do Nevenka Barbarića nije uspio privući nijednu veliku hrvatsku tvrtku da se u plodnoj dolini organizira proizvodnja i zaposle ljudi.Džaba je mahati zastavom.

Lasta je radila dok je Zvečevo nije preuzeo itd itd itd

hrvatska ulaže samo u nekakva kulturna društva i nošnje i u sve od ćega se hadezeovci mogu okoristiti

Plenkoviću da si ti Hrvat ne bi izmislio anemiju već pušku uzeo

Do njega uvijek sin od Gorana Milića jugosa a iza general Krstičević

Za Milica se slazem. Sto ti smeta Krsticevic?

Smeta mi što Krstičević nije u prvom redu ministar obrane i legenda rata a ti ako to ne razumiješ si podrum bojna

Krsticevic je bija moj zapovjednik.

ako hdz-e nastavi voditi brigu o nama onda će se za kratko vrijeme pisati...."...na ovim prostorima nekada su živjeli i hrvati...."

Devedesetih godina iz Zagreba su odabrali najgore od nas drugačije nije moglo ni završiti

90 godine su na vlast stigli tuđman i njegovih oko 800 udbaša i napravili udbašiju a makli partijašiju drugo se ništa nije promjenilo
pobjegli robovi iz diktature pa nemaju koga gulut pa se brinu
plenković i kolinda su kolonizatori eu i dok vlada eu nijedna se tvornica neće otvorit
prave se samo izvlakači novca i bogastva iz rvacke kao kolonije
banke
marketi
osiguranja elektronski mediji-mobiteli
sva proizvodnja se uništava
daju se novci iz fondova za gluposti da se zamaže narodu oči-eu fondovi
iseljavanje naroda je zadnji korak nestanka naroda i države svake
francuzi branr domovinu žutim prslucim a ne sele se
šta mi radimo-selimo se zbog domaćih [ * neprimjereno * ]ka tica grabljivica-trubač sa sene bušić

ako je rektor tokar i bivši udbaš to nije sveučilište nego partijska škola kradezea

Totalno pogrešna politika koju vodi HDZ do posljednjeg BiH Hrvata

Omladina odlazi i to s diplomom Sveučilišta u Mostaru

'...ono je jedino sveučilište izvan Hrvatske koje nastavu izvodi na hrvatskom jeziku..."
A da razmisle o nastavi na njemačkom i engleskom. Ionako proizvode sve više kadar za izvoz. :-)

Gospodine Plenkoviću vi u Hrvatskoj vladate zbog hopova Sauche Bandića i četnika Pupovca i kao takav bi se bio u stanju brinuti za Hrvate u BiH ako ste imalo normalni vidićete da mladi ljudi koji odlaze daju nam poruku kao branitelji koji su na sebe digli ruku

Hrvatska zemlja Vegete.
U sve se miješa.
Naslov ovog teksta može pisati i ovako.
Važan nam je svaki hrvat u BiH ako u Hrvatskoj glasa za zna se koga.
Jasno ko dan.

Koliko je Hrvata bilo u BiH do HDZ politike

bla bla bla eto čović ti je zadržao Hrvate u BiH a posebno u republici ***

Da ne bi emigracije ništa ni od Hrvatske zemlje udbaša ko u priči

Hrvatska do Drine s Plenkovićem i Pupovcem na čelu

Sveučilište bi trebalo biti najvažnija stvar za Hrvate, ali je to obično mjesto za uhljebljivanje kadrova HDZ-a, rektor, prorektori, svi dekani ... su članovi HDZ-a ili rodbina udbaša, izbori se podobnima daju bez ikakvih uvjeta, dekani se postavljaju na nelegalan način, profesori svojoj djeci daju ocjene čak i mentori budu itd. Jad da ne može biti veći. Zato Plenkoviću nemoj da pričaš što nije istina!!! Ali ima Boga svakome će suditi po djelima!

kradeze će ubuduće imenovat podobne fratrine nego i kardinale

Pa dobro zbori plenki,tko će više naseljavat ruralne krajeve uu Savu tj.tko će čuvati granice kad Rvata u BiH nebude?izgleda da je njemačka druga domovina i to zaslugom Zagreba.Bez LUSTRACIJE Hrvati u BiH a uskoro i u RH će nestati.

Nakon 95 tko se vratio u Bosansku Gradišku Prijedor Kotor Varoš Derventu Modriču Šamac Bosanski Brod a da ne govorimo o Slavoniji i Hercegovini pa to je politički poraz stoljeća

Hrvatski nacionalni interes je da svaki Hrvat ostane živjeti u BiH!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari