Vlada ZHŽ pokrovitelj Svjetskog kongresa poduzetnika

ljubuski.info

U Zagrebu se od 4. do 7. prosinca 2018. godine, pod pokroviteljstvom Vlada i ministarstava ekonomije, gospodarstva i poduzetništva te nacionalnih poslovnih udruga i znanstvenih ustanova zemalja sudionica, održava Svjetski kongres poduzetnika. Vlada Zapadnohercegovačke županije jedan je od pokrovitelja Svjetskog kongresa poduzetnika, na kojem sudjeluje predsjednik Vlade Zdenko Ćosić sa suradnicima.

Svjetski kongres poduzetnika okupio je sudionike te brojne goste: poduzetnike, političare, uvažene članove akademske zajednice, kao i predstavnike nevladinog sektora i medija. Kongres je zvanično počeo s radom u plenarnom zasjedanju predstavljajući, kroz glavne uvodne referate (Key note): viziju razvoja poduzetništva, njegov značaj za sveopći razvoj, obvezu država u stvaranju i poštivanju uvjeta za razvoj poduzetništva, ali i ulogu te obvezu poduzetnika u kreiranju održive budućnosti - prihvatljive svakomu.

Na Kongresu je predsjednik Ćosić održao predavanje na temu: "Potencijali Zapadnohercegovačke županije za razvoj i ulaganje". U svom izlaganju predsjednik Ćosić je, među ostalim, kazao:
Unatoč činjenici da poslovna klima u Bosni i Hercegovini nije u potpunosti naklonjena poduzetnicima, te da institucionalna, zakonodavna i politička nestabilnost na različite načine otežavaju poslovanje poduzetništva, gospodarstvo u Zapadnohercegovačkoj županiji bilježi rast. Prema podacima za 2017. godinu u Županiji Zapandohercegovačkoj je bilo registrirano ukupno 1182 aktivna poslovna subjekta, koji su predali završna financijska izvještaja. Ovi poslovni subjekti ukupno zapošljavaju 81% od ukupnog broja zaposlenih u županiji tj. 14.944, od ukupno 18.440 zaposlenih. U odnosu na 2016. godinu zabilježen je rast ukupnih prihoda za 7%, neto dobiti za 8% a izvoza za 18%. Broj zaposlenih je porastao za oko 4%, dok se u isto vrijeme bilježi smanjenje broja nezaposlenih za nekih 6%. Prerađivačka industrija u Zapadnohercegovačkoj županiji se nalazi na drugom mjestu najzastupljenijih djelatnosti. U razdoblju od 2016. do 2017. godine prerađivačka industrija bilježi porast poslovnih prihoda, neto dobiti i broja zaposlenih. Poslovni prihodi su se povećali za 12,2%, a neto dobit za 4,19%. Broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji u promatrane dvije godine porastao je za 5,13%.

Predsjednik Ćosić je dodao:
Aktiviranje lokalnog i regionalnog razvoja, tj. razvoja u općinama, posebno u njihovim ruralnim dijelovima, i snaženje regionalnog razvoja u cjelini, zasniva se na partnerskim odnosima javnog i privatnog sektora te civilnih udruženja. S tim u svezi Vlada ŽZH je pokrenula jedan novi proces upravljanja razvojem. Naime, pored formalnih institucija i tijela, Vlada je osnovala savjetodavna tijela kako bi se institucionalizirao dijalog različitih strana u procesu razvoja. U kontekstu gospodarskog razvoja, Vlada ŽZH formirala je određena savjetodavna tijela čija je uloga povezivanje različitih dionika na svim razinama. Formirali smo sljedeće savjetodavna tijela: Vijeće za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Zapadnohercegovačkoj županiji, kroz koje se osigurava uspravna i vodoravna koordinacija jer su članovi Vijeća, pored predsjednika Vlade i ministara, načelnici općina Ljubuški, Posušje i Grude i gradonačelnik Širokog Brijega; Županijski odbor za razvoj koji uključuje sve relevantne dionike iz Županije sa svih razina vlasti, kao i predstavnike privatnog i nevladinog sektora; Sektorski odbori koji se osnivaju po potrebi za pojedina područja, a najčešće prilikom izrade strateških dokumenata, a okupljaju relevantne dionike za pojedini sektor te Razvojmi forum Zapadnohercegovačke županije koji predstavlja platformu za okupljanje predstavnika javnog sektora sa županijske, općinske i gradske razine vlasti, predstavnika nevladinog sektora, predstavnika privatnog sektora, kao i predstavnika drugih relevantnih institucija i organizacija izvan Zapadnohercegovačke županije.

U sklopu Kongresa dodijeljene su zahvalnice zaslužnim institucijama za doprinos organizaciji prvog Svjetskog kongresa poduzetnika, među kojima je i Vlada Zapadnohercegovačke županije, u čije je ime predsjednik Vlade Zdenko Ćosić primio ovu Zahvalnicu.

Temu: "Razvoj turizma i ulaganja u Zapadnohercegovačkoj županiji" prezentirao je ravnatelj Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije Ivan Jurilj, kroz koju je predstavio planove Županije za kreiranje strateškog okvira za gospodarski razvoj kroz izradu strateških i planskih dokumenata koji uključuju turizam, poljoprivredu i ruralni razvoj, kulturu, obrazovanje, upravljanje otpadom i privlačenje ulaganja, te razvoj instrumenata potpore razvoju gospodarstva.

Svjetski kongres poduzetnika je odlična prilika za dodatnu promociju Zapadnohercegovačke županije i našeg gospodarstva te jedan od načina kako možemo doprinijeti pozitivnoj slici Županije i stvoriti nove kontakte te razmijeniti iskustva i informacije.

Vlada ZHŽ

Glas naroda

nije nitko lud uložiti svoj teško stečeni novac u županiju gdje dužnosnici otvoreno pozivaju na bojkot institucija i predsjednika izabranog po pravilima koje je potpisao hdz,i gdje nitko ne jamči što će biti sutra s njihovim ulogom i gdje sudski procesi traju 15 godina

Poruka hdz-ovaca je: Investitori dođite što prije da vas pokrademo. Zna se kradese. Jeste li spomenuli za odgovornost propalih uništenih opljačkanih poduzeća.

A di sam ja u tome?

strava što ovi nesposobnjakovici rade
sa ovim bu.d.ala.ma nama nema spasa
EGZODUS naroda će se dogoditi

Ivane Jurilju budući predsjedniče Turističke zajednice, sve su oči uperene u tebe. Pokreni nas da se dignemo iz ovog blata. Ti vizionaru nesvaćeni, ti koji sve možeš.....

Mene zanima što se adzovci ne bave privatlukom već svi na proračunu mrske im države BiH

Zasto turizam ne predstavlja Grgo Mikulić pred. Turističke zajednice ŽZH a ne direktor ureda za Evropske integracije. Svatko bi radio neciji drugi posao. Ovo ima samo kod nas, zato i je ovako......

Normalno da je smanjenje broja nezaposleni kad masovno idu u EU

Eklatantni primjer nevenove kradeze ekonomije je gašenje Komunalnog poduzeća Ljubuški i osnivanje novog, na kraju radnici na ulicu, po sudovima, bit će ujde vuk kenjca jer trula kobila je u sudstvu. Tako i vi investitori dobro razmislite ako hoćete ostat nabrzinu bez svog teško zarađenog i ušteđenog novca što prije potrčite u zagrljaj kradeze-ovaca, oni znaju što će sa vašim novcima. I ovaj pjano Ćosa se dugo vukao po sudovima zbog gospodarskog kriminaliteta, slučaj Olma Makarska. Evo sad ti ga on organizira teferiće a la Davos, bilo bi smješno da sve to nije plaćeno novcem naroda HNŽ. Ovako je žalosno i tužno da tužnije ne može biti.

Komunalno je mrtvac kog niko ne može oživit osnivanje parkova je velemajstorski potez

HDZ velemajstorski potez:

Visoka i Niska zona pljačka nad pljačkama
Crni fond u JKp preko TD company
ALBA pljačka od 10 miliona posle ugovora kupljen stan u Zagrebu
.............velemajstori.........................

da ali taj mrtvac će sve nas skupo koštati kad sud počme naplaćivati dugove, moj ti pametni iz parkića

u zapadnoj hercegovini di je partija uništila i prodala sve tvornice organizirat skup poduzetnika
poduzetnici od jedne tvornice prave tri a tamo nema poduzetnika nego partijskih lešinara što dotaknu to unište i rasele i isele pola naroda
ovde u njemačkoj se o tome puno više zna nego doli u mraku informiranja partije navlasti koja laže i puha narod godinama
čovjek postaje vrjedan kad iseli iz HDZ vilajeta

Vlada ZHŽ pokrovitelj Svjetskog kongresa poduzetnika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari