Razbijena skupina krijumčara migranata iz BiH u Hrvatsku

ljubuski.info

Zagrebačka policija je u koordinaciji s Uskokom osumnjičila 14 krijumčara, uključujući Pakistanca i dvoje Afganistanaca, da su, u protekla četiri mjeseca iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i dalje u Sloveniju i Italiju, prebacili najmanje 119 osoba i pritom zaradili barem 64 tisuće eura, objavili su u petak policija i Uskok.

Višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je jedanaest hrvatskih državljana, dvoje državljana Afganistana od kojih je jedan tražitelj azila i jedan državljanin Pakistana, također azilant.

Terete ih za protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske Unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, u sastavu zločinačke organizacije.

Policija je utvrdila da je 14 osumnjičenih, u dobi od 20 i 47 godina, među kojima je i jedna žena, od kraja srpnja do sredine listopada u najmanje 13 navrata prokrijumčarilo 119 osoba.

Osumnjičenici su, navodno, u skladu sa svojom ulogom u zločinačkoj skupini organizirali i pomagali strancima izbjegavati graničnu kontrolu i prijeći iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku na području Karlovačke i Ličko-senjske županije. Tu su ih preuzimali vozači koji su ih osobnim i teretnim vozilima uz korištenje jedne ili više prethodnica prevozili do Zagreba, gdje su ih smještali u unajmljene prostore te zatim dalje prevozili do granice sa Slovenijom, na području Primorsko-goranske i Krapinsko-zagorske županije.

Drugi članovima zločinačke skupine potom su, izbjegavajući graničnu kontrolu, migrante prebacivali u Sloveniju i Italiju.

Trinaest pripadnika krijumčarske organizacije uhićeno je u srijedu i četvrtak, u koordiniranoj operativnoj akciji kodnog imena 'Ruta 2', na području zagrebačke i primorsko-goranske policije, dok se još traga za jednim osumnjičenim hrvatskim državljaninom.

Osumnjičenima je u pretragama oduzeto više mobitela, SIM kartica, potvrda o uplatama domaćeg i stranog novca te drugih predmeta koji će poslužiti kao dokaz u predstojećem kaznenom postupku.

Uskok je objavio da su četvorica okrivljenika sa zasad nepoznatim osobama dogovorila prebacivanje stranaca preko bosanskohercegovačko-hrvatske i hrvatsko-slovenske granice za 1000 eura po osobi. Tako su iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prebacili najmanje 15, a iz Hrvatske u Sloveniju 104 strana državljana, za što su primili najmanje 64 tisuće eura koje su podijelili.

Iranac optužen za krijumčarenje migranata kroz BiH

Tužilteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanina Irana Hameda Raygana koja ga tereti za krijumčarenje migranata.

Raygan se, prema navodima Tužiteljstva, tereti da je, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, prijevozom kroz teritoriju BiH omogućio nezakonit boravak 11 migranata državljana Irana, Bangladeša i Afganistana, s namjerom njihovog daljeg prebacivanja preko granice u Hrvatsku, do krajnjeg odredišta Italije.

Prema navodima optužnice koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, Raygan je tijekom listopada 2018. po prethodnom dogovoru s njemu poznatom osobom iz Srbije, koja je prethodno nezakonito prevela skupinu migranata u BiH, iste preuzeo na ranije dogovorenom mjestu u blizini Zvornika te ih povezao u pravcu Sarajeva, znajući da oni ne ispunjavaju uvjete za zakonit boravak u našoj zemlji.

Za ovu radnju, državljanin Irana je uzeo dio dogovorenog novčanog iznosa, uz dogovor za isplatu ostatka prilikom dolaska u Sarajevo, dok su ga u izvršenju djela otkrili prilikom kontrole službenici Policijske uprave Kladanj.

HNA | Birn

Glas naroda

Mijaca i Kašče prelaze svaki dan dok je međusmjena,dođite i uvjerite se,pa nisu valjda sa dronom spušteni,čuvaju koze ko fol onda se pomalo spuštaju sve uigrano,lijep pozzdrav..

Razbijena skupina krijumčara migranata iz BiH u Hrvatsku
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari