Bez novca iz Hrvatske, HNK ne bi mogao funkcionirati

ljubuski.info

S obzirom na financijske i materijalno-tehničke uvjete u kojima HNK Mostar djeluje, financijska potpora koju smo dobili od Vlade RH, odnosno Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, uistinu nam mnogo znači jer bez tih sredstava naše normalno funkcioniranje ne bi bilo moguće, rekao je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru Ivan Vukoja.

Narod koji drži do sebe

Izjavio je kako financijska potpora od oko pola milijuna maraka, koju je proteklog tjedna ta kazališna kuća dobili od hrvatske vlade, mnogo znači za tu ustanovu, ocijenivši kako se ta potpora može iščitati i kao snažna poruka da su Hrvati, i u Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, samosvjestan narod koji drži do sebe, svoje kulture i svojih institucija.
Sredstva su nam potrebna na mnogim područjima, a u prvom redu za provedbu programskih aktivnosti, odnosno produkciju novih predstava", kazao je Vukoja.

Naglasivši kako bez te potpore funkcioniranje HNK-a u Mostaru ne bi bilo moguće, Vukoja je istaknuo kako će se dobivena sredstva prvenstveno uložiti u provedbu programskih aktivnosti, odnosno produkciju novih predstava.

Po njegovim riječima, dio sredstva bit će utrošen za nabavku scenske, tonske, informatičke i slične opreme te izradu integriranog informatičkog sustava.

Sredstva za podmirenje izdataka

Sredstva ćemo koristiti i za podmirenje izdataka potrebnih za ishođenje razne dokumentacije, rješenja, dozvola, elaborata i slično, u svrhu nastavka izgradnje HNK Mostar, kao i za troškove redovitog održavanja i popravaka zgrade HNK Mostar, kazao je Vukoja.

Ugovori o financijskoj potpori za provedbu programa i projekata strateških institucija hrvatskog naroda u BiH potpisani su protekli tjedan u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH. Sveučilište u Mostaru dobilo je četiri milijuna kuna, a HNK u Mostaru dva milijuna.

Tom prigodom istaknuto je kako su Sveučilište i HNK dvije ustanove koje u svom djelovanju nastoje promicati kulturu, obrazovanje, znanost te prosperitet i razvoj BiH, posebice Hrvata koji u njoj žive.

Potporom tim ustanovama hrvatska država nastoji stvarati temelje i uvjete da mladi ljudi, prije svega Hrvati, ostaju živjeti i stvarati u Bosni i Hercegovini. Također, ona podrazumijeva ulaganje u razvoj kulture, obrazovanja i jačanje intelektualnih potencijala Hrvata u BiH, a time i cijelog društva, te je doprinos dugoročnom opstanku Hrvata u BiH.

Pronaći razloge za ostati

Čovjek je, rekao bih, u prvom redu društveno i kulturno biće. Stoga smatram kako razlozi za odlazak ljudi iz ove zemlje nisu samo poslovne ili financijske prirode. Ljudima su potrebni i razni društveni i kulturni sadržaji, ako tih sadržaja nema ili su na niskoj razini to isto tako može biti jedan od razloga za iseljavanje, naglasio je Vukoja.

Ravnatelj HNK Mostar smatra kako ovakva potpora ima i snažnu simboličku dimenziju, osobito za Hrvate u BiH jer se ona može iščitati i kao snažna poruka da su "Hrvati, i u Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, samosvjestan narod koji drži do sebe, svoje kulture i svojih institucija".
Jedino takav narod ima snage nositi svoju političku samobitnost i izboriti svoja politička i nacionalna prava. A u takvome okviru mnogi Hrvati, osobito mladi, pronaći će mnogo više razloga ostati i ovdje živjeti, nego u slučaju kada taj okvir ne bi postojao, zaključao je Vukoja.

FENA

Glas naroda

Bravo za Ljubušake

S lijeva na desno,UDBAX2

udbašica i jugoslovenka nastavak gospođe pusić koja je doktorirala na temu obrane i zasštite juge tuge no ovo je gore od juge tuge na žalost puno puta

Ivane bori se znamo da si nitko i nista

Eto ti si nešto...

morete HNK slobodno preseliti u Njemačku

Dačiceva savjetnica bila šta rec vise

Je li to istina

Naravno da nije istina,ovo su sve spinovi fašističko klerikalnih krugova. Ljubuški se treba ponositi što ima ovakvu gospođu na mjestu ministrice. Kad nas predstavljaju međedi koji samo znaju pričati o domoljublju i neizmjerno krasti svi šute. Jadno.

nemaš ti pojma koliko je pejčinović-burić jamila a bila je srpska savjetnica i udana za srbina u njoj je prosperitet lepe naše iseljene domaje

Pa šta je sad istina

Pa zar srbi nisu nasi prijatelji i zaštitnici,evo je mile rekao da će nas braniti od komšića. To su hrvatska braća,ako ništa po pljački i pomalo po uzp.

Imate na YU TUBE,kako bre govori srpski.

Bez novca iz Hrvatske, HNK ne bi mogao funkcionirati
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Svi smo mi krvavi ispod kože Vera Soldo | Republika info
ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari