Javna sredstva kroz sustav javnih nabavki izravno odlaze kriminalcima

ljubuski.info

Predlaganjem konkretnih rješenja za izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama BiH, te organizacijom izobrazbe za suce i tužitelje u cilju učinkovitije primjene Zakona i identificiranje korupcije, Antikorupcijska mreža ACCOUNT je, u suradnji s Agencijom za javne nabavke, dala doprinos uspostavljanju transparentnijeg i odgovornijeg sustava javnih nabavki.

Za ozbiljniji iskorak u borbi protiv korupcije, potreban je odlučniji iskorak svih institucija sustava, poručeno je s održane konferencije za medije.
Agencija za javne nabavke, te pojedini predstavnici pravosudne zajednice, pokazali su kako postoje pojedinci koji se žele boriti protiv korupcije u javnim nabavkama. Nažalost, potrebna im je jača podrška. I dalje javna sredstva kroz sustav javnih nabavki izravno odlaze u ruke kriminalaca, na štetu cijelog društva. Nevladin sektor je uspio u Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama uključiti konkretne pijedloge kojima se sprječava korupcija. Nastavit ćemo pratiti proces usvajanja legislative, kazao je Eldin Karić, direktor ACCOUNT-a.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama predviđa oštrije novčane kazne, inspekcijski nadzor, te definiranje kaznenog djela u oblasti javnih nabavki.
Nacrt zakona je u proceduri, tek treba doći do Vijeća ministara BiH, potom i u Parlamentarnu skupštinu. U amandmanskoj fazi će se pokazati pravo lice, tko je za, a tko protiv antikoruptivnih rješenja, kazao je direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, te istaknuo:

Zabrinjava obrazac ponašanja da je namještanje natječaja, dostavljanje natječajne dokumentacije, brat - bratu, otac - kćerci... postalo ponašanje koje je normalno. Agencija će do kraja godine podnijeti 7-8 prekršajnih prijava, kako bi krenuli u kažavanje. Došlo je vrijeme da država pošalje jasnu poruku kako se koruptivni obrasci ponašanja neće tolerirati.

O pravosudnoj praksi procesuiranja zloporabe i korupcije u sustavu javnih nabavki govori su Milica Pranjić, pravna savjetnica u Sudu BiH i Adnan Tulić, šef Odsjeka za organizirani kriminal Tužiteljstva USK.
Sudska praksa je pokazala kako nema dobrih i loših zakona, ključna je primjena zakona. Analiza prakse Suda BiH je pokazala da u postojećem Zakonu o javnim nabavkama postoji problem u sankcijama. Sud BiH cijeni da je predloženo uvođenje inspekcijskog nadzora dobar korak. Kazna mora postojati. Netko mora zaštititi javni interes, poručila je Milica Pranjić.

Kazneno djelo korupcije je po svojoj samoj prirodi teško dokazivo. Kad je riječ o javnim nabavkama, većina koruptivnih djela se sagledava kroz prizmu zloporabe službenog položaja.
Praksa je poražavajuća. Kod aktera korupcije u sustavu javnih nabavki ne postoji strah da će se suočiti sa odgovarajućim represivnim odgovorom pravosudnog sustava. Stručna pravosudna zajednica se mora uključiti u izmjene i dopune zakona, te ponuditi definiciju oblika kaznenog djela korupcije u javnim nabavkama, poručio je Adnan Tulić.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari