Dom naroda pretijesan za sve 'političke beskućnike'

ljubuski.info

Odavno su naše političke i proračunske izjelice skužile da je prestižni državni Dom naroda idealno leglo za izbjegavanje stresa kojeg diktira izvršna vlast i nastavak respektabilne karijere dostojne recimo bivših članova Predsjedništva BiH, neizabranih kandidata ili najviših stranačkih dužnosnika.

Neće biti izuzetka niti u ovom četverogodišnjem ciklusu s tim što ovog puta okupatori državnog "gornjeg doma" moraju imati malo strpljenja dok se ne pročisti "usko grlo" oko popune federalnog Doma naroda iz kojeg se, uz Narodnu skupštinu RS-a, crpi taj federalni dio za državni Dom naroda.

Prestižno mjesto

Bira se po pet izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda. Dakle, ukupno 15, a koliko je želja i apetita malo bi bilo i 50 izaslaničkih mandata. Brojke su cementirane ustavnim odredbama pa je jasno kako će državni Dom naroda biti pretijesan da primi sve stanare ili "političke beskućnike".

S obzirom da je još uvijek neizvjesna popuna federalnog Doma naroda, za sada nema ozbiljnih kalkulacija o imenima budućih izaslanika iz većega entiteta. Iz RS-a su obznanjenje službene stranačke aplikacije. Nema posebnih iznenađenja a naročito nema osvježenja. Poznate političke face i stranački zaslužnici žele to sigurno utočište iz kojeg će u sljedeće četiri godine voditi grčevitu borbu za vitalne nacionalne interese.

Prema Sarajevu želi čak oko 20 kandidata. Najviše nominacija dobili su kandidati SNSD-a Sredoje Nović i Nikola Špirić. Od poznatih, u državni Dom naroda žele i Mladen Ivanić, Lazar Prodanović, Dušanska Majkić, Mladen Bosić, Dragutin Rodić itd. Glavni likovi iz FBiH po svoj prilici će biti bivši hrvatski član državnog Predsjendištva Dragan Čović i također bivši bošnjački član Bakir Izetbegović. Preostalih 8 izaslaničkih fotelja u Klubovima Hrvata i Bošnjaka morat će, po zaslugama, iskrižati vođe najjačih stranaka. Čini se da najlakši posao ima Dragan Čović zbog izborne legitimacije stožerne stranke koja očekuje najmanje 4 mandata u državnom Domu naroda.

Puste želje

U taj prestižni Dom želi Marinko Čavara, potpredsjednik stranke. Čovićevu samilost s nestrpljenjem priželjkuju i neki jastrebovi iz stranaka partnera HDZ-a BiH koji odrađuju onaj jedan dio u kampanji i u javnom prostoru, poput Marija Karamatića iz jednog od HSS-a. Sigurno je da bi "beskućnici" Marina Pendeš, Josip Grubeša, Zdenka Džambas, koji nisu prošli na izborima rado prihvatili uputnicu svoga šefa za Dom naroda.

Prema nekim glasinama Naša stranka želi u državni Dom naroda progurati Borišu Faletara, kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Kada je riječ o SDA, saznaje se i da bi Halid Genjac, koji je izabran u Zastupnički dom BiH, mogao odustati od zastupničkog mandata, kako bi opet bio kandidiran u Dom naroda BiH. Favoriti Bakira Izetbegovića su i Asim Sarajlić i Safet Softić, potpredsjednici SDA. Za ulazak u Dom naroda s liste DF-a najvjerojatniji kandidat za bošnjačkog izaslanika je navodno Sifet Podžić, međutim on nije bio posebno aktivan u stranci pred i tijekom parlamentarnih izbora pa je više vjerovati da će Željko Komšić uprti prstom u nekog drugog suradnika.

U Dom naroda bi rado i šef SBB Fahrudin Radončić. Šef SDP-a Nermin Nikšić je navodno zajamčio fotelju u Domu naroda Denisu Bećiroviću koji je tek tada pristao biti stranački kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Podsjećamo Dom naroda Parlamenta BiH ima 15 izaslanika, od kojih su po pet Bošnjaka i Hrvata iz FBiH, a pet iz RS-a. Svaka stranka ili izaslanik u hrvatskom ili bošnjačkom klubu u Domu naroda FBiH Federacije, koji broje po 17 članova, imaju pravo nominirati jednog ili više kandidata za izbor u Dom naroda BiH. Ali, naravno enigma su upravo ti hrvatski i bošnjački Klubovi jer nitko još ne oktkriva tu čarobnu formulu o popuni federalnog Doma naroda. Bez toga popuna državnog Doma naroda potpada u sferu kalkulativne zabave.

I. Marić | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari