Civilizaciji koja kaže kako je kršćanska, a živi kao poganska, doći će kraj!

ljubuski.info

Kraj svijeta i svakoga od nas, tema je koju nam ovaj tjedan predlaže liturgija i o tome govore čitanja koja je papa Franjo komentirao jučer u propovijedi na misi u Domu svete Marte. Prvo čitanje iz Knjige Otkrivenja opisuje uništenje Babilona, lijepoga grada, simbola svjetovnosti, luksuza, samodostatnosti i moći ovoga svijeta, a evanđelje izvještava o uništenju svetoga grada Jeruzalema - rekao je Papa.

Pad korumpiranoga Babilona

Na dan suda Babilon će biti uništen s pobjedničkim poklikom. "Velika prostitutka" će pasti, osuđena od Gospodina, i pokazat će svoju istinu: "prebivalište zloduhâ, nastamba svih duhova nečistih" - podsjetio je Papa i istaknuo - Pod njezinim veličanstvom otkrit će se korupcija i njezina slavlja pokazat će se kao lažna sreća. Njezino uništenje bit će nasilno i nitko je više neće naći.

Glas citraša i pjevača i svirača i trubača u tebi se više neće čuti! Neće više biti lijepih slavlja. Obrtnik vješt kojem god umijeću u tebi se više neće naći! - citirao je papa Franjo čitanje i nastavio - Jer to nije grad u kojem se radi, nego u kojem vlada korupcija. Klopot žrvnja u tebi se više neće čuti! Svjetlost svjetiljke u tebi više neće sjati! Možda će to biti osvjetljen grad, ali bez svjetla, neće sjati.

To je korumpirana civilizacija - rekao je Papa i nastavio - Glas zaručnika i zaručnice u tebi se više neće čuti! Bilo je mnogo parova, mnogo ljudi, ali nije bilo ljubavi. To će uništenje početi iznutra i završit će kada Gospodin bude rekao: dosta! Doći će dan kada Gospodin bude rekao: "Dosta površnostima ovoga svijeta!" To je kriza civilizacije koja nas čini oholima, samodostatnima, provoditeljima svoje volje i loše završava.

Jeruzalem je otvorio vrata poganima

Jeruzalem će propasti zbog druge vrste korupcije, zbog 'korupcije nevjernosti ljubavi'; nije, naime, bio u stanju prepoznati Božju ljubav u njegovu Sinu. Sveti će grad, kažnjen od Gospodina, "gaziti pogani", jer je poganima otvorio vrata svojega srca.

Vlada poganizacija života, u našem slučaju, kršćanskoga života - primijetio je Papa te upitao - Živimo li kao kršćani? Čini se da živimo. No, naš je život zapravo poganski kada se događaju te stvari, kada Jeruzalem živi kao Babilon. Kada želi spojiti nešto što se ne može. I oba će biti osuđena. Ako si kršćanin, živi kao kršćanin. Ne može se voda miješati s uljem. Uvijek će ostati različiti - primijetio je Papa te napomenuo da će doći kraj civilizaciji koja je u sebi kontradiktorna, koja kaže da je kršćanska, a živi kao poganska.
Spasenje je za one koji se uzdaju u Gospodina

Razmišljajući ponovno o čitanjima dana, Papa je napomenuo da će se nakon osude dvaju gradova čuti Gospodinov glas; nakon razaranja doći će spasenje. I anđeo reče: 'Dođite, blago onima koji su pozvani na svadbenu gozbu Jaganjčevu!' Velika je to, prava gozba!

Ima tragedija, i u našem životu, ali pred njima treba gledati obzor, jer smo otkupljeni i Gospodin će nas doći spasiti. To nas uči kako da kušnje svijeta ne živimo u dogovoru sa svjetovnošću ili poganstvom koje nas vodi u uništenje, nego u nadi, odvajajući se od toga svjetovnog i poganskog zavođenja, i gledajući obzor, pouzdajući se u Krista, u Gospodina - istaknuo je papa Franjo te dodao - Nada je naša snaga, tako idemo naprijed, ali trebamo moliti Duha Svetoga.

Sve propada; ostaju samo ponizni

Papa je na kraju potaknuo na razmišljanje o Babilonima našega vremena, na brojna moćna carstva, primjerice, iz prošloga stoljeća, koja su propala. Tako će završiti i današnji veliki gradovi - primijetio je - tako će završiti naš život, ako ga nastavimo voditi tim putom poganizacije. Ostaju samo oni koji svoju nadu polažu u Gospodina. Otvorimo stoga srce s pouzdanjem i udaljimo se od poganizacije života - potaknuo je na kraju papa Franjo.

Vatican News | Bitno.net

Glas naroda

jedva čekam

Ne znaci da ćeš ti doživjeti, niti ja..., al ovo je jedina istina. Božja je uvijek zadnja! Ne brini svaki dan se tempo ka propasti ubrzava, sa osmjehom na licima. Utrka ka provaliji se ubrzava!
A opet tko zna, možda i ti i ja dočekamo!

Ovo je poruka kradeze kliki, žive ko bajagi kršćani ali su ustvari izopačena pogan koja je srušila sve normalne vrijednosti društva. Svaka nedjelje u prvim crkvenim klupama, samo da budu viđeni kako su se fino obukli, po novoj modi, nos već dodiriva nebesa.

Ovo je poruka 90% upućena za Međugorske obitelji koje se pozivaju na vjeru rade kojekakve prevare od rada na crno ,izrabljivanja gostiju, raskola u obitelji, sve te zene što čuče pred Oltarom svake nedjelje su ,vecina njih ,zlobne ,otrovne i zamecu svađe

Civilizaciji koja kaže kako je kršćanska, a živi kao poganska, doći će kraj!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Svi smo mi krvavi ispod kože Vera Soldo | Republika info
ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari