Gorivo u BiH među pet najskupljih u Europi

ljubuski.info

Gorivo na benzinskim crpkama u BiH u ovoj godini poskupjelo je u sedam navrata, a sniženo tek tri puta. Ako se uzme u obzir da na svjetskom tržištu one znatno sporije rastu, jasno je zašto su građani nezadovoljni velikim rastom cijena na benzinskim crpkama.

Nizak standard

Tim povodom Udruga "Naftni komitet u BiH" jučer je u Sarajevu na prezentaciji pod nazivom "Pričajmo o nafti" detaljno prikazalo na koji se način formiraju cijene i koji su svjetski trendovi u ovoj oblasti.

Između ostalog, iznesen je i podatak da, usprkos tome što su naši PDV (17 posto) i akcize (0,38 posto) najniži u Europi, BiH u odnosu na prosječnu plaću ima peti najskuplji spremnik na Starom kontinentu.

Naime, samo porezi po litru benzina iznose 0,55 eura, a da ne govorimo i o drugim nametima. Kako je prosječna plaća u BiH u rujnu iznosila je 877 KM, u Udruzi su izračunali da bh. građani plaćaju peti najskuplji spremnik u Europi. Po tom parametru, skuplji spremnik od BiH plaćaju u Albaniji, Srbiji, Makedoniji i Kosovu.

Predstavnici Udruge istakli su kako je jedan od najvećih problema siva ekonomija u sektoru naftnih derivata.
Pojedine crpke izravno kradu od kupaca tako što prilikom točenja goriva pokazuju veći protok od stvarnog. Ima tu i rada na crno, točenja lož-ulja, pogotovo u Distriktu Brčko, a nešto manje u RS - rekla je Tatjana Perić, generalna tajnica Udruge.

U BiH trenutno rade 1.164 benzinske crpke, pa je BiH u odnosu na broj vozila među vodećim u Europi. Statistika kaže da jedna crpka opskrbljuje 877 vozila. Zanimljivo, baš kolika je i prosječna plaća.

Markiranje goriva

Predsjednik Udruge Srđan Pešević rekao je da se tržište u BiH uređuje, ali da smo daleko čak i od zemalja u regiji.
U Srbiji se, naprimjer, primjenjuje koncept markiranja goriva, što je dovelo do rasta tržišta u prvoj godini od 18 posto. Uvođenje markiranja goriva n razini BiH dovelo bi do povećanja prihoda od akciza za državu, a ne bi štetilo krajnjem potrošaču, jer bi imali kvalitetno gorivo po istoj cijeni - kazao je Pešević.

Poremećaji na tržištu

Kada je riječ o cijeni goriva u BiH u sljedećem razdoblju, Pešević smatra da će ona padati. No, s obzirom na to da se radi o osjetljivom području, nije mogao govoriti o dugotrajnim procjenama, jer se stanje u pogledu cijena lako može promijeniti.
Na cijenu goriva, osim cijene barela nafte, mnogo utječu poremećaji na tržištu i konkurencija. Cijena barela jeste bitna, ali nije ključni faktor - istaknuo je Pešević.

Glas naroda

Cijene idu gori a standard doli

naše gorivo je treća klasa i skuplje je od austrijske prve klase goriva
da ne govorimo koji je omjer plaća nas i austrije

Gorivo u BiH među pet najskupljih u Europi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari