Čelnici civilnih zaštita sudjelovali na zapovjedno-stožernoj obuci

ljubuski.info

U organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH u hotelu "Lavina" na Jahorini, održana je dvodnevna zapovjedno-stožerna obuka čelnika županijskih uprava i gradskih/općinskih službi civilne zaštite Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije.

Iz Zapadnohercegovačke županije na obuci su sudjelovali ravnatelj Uprave civilne zaštite Drago Martinović, pomoćnik ravnatelja Mladen Bošnjak i predstavnici službi civilne zaštite Grada Širokog Brijega i općina Grude i Posušje.

U sklopu programa zapovjedno-stožerne obuke pod nazivom "Podrška države domaćina - HNS" o mehanizmu prijema, tranzita i traženja međunarodne pomoći i podrške države domaćina, uvodno predavanje o strukturama i funkcijama mehanizma međunarodne pomoći UN, EU, NATO održao je Samir Huseinbašić šef Odsjeka za strukturu i obuku Sektora za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Almir Beridan, stručni suradnik za pravne poslove pri Ministarstvu sigurnosti BiH, predstavio je Uputu Vijeća ministara BiH o traženju i upućivanju pomoći.

Predavanja su održali Aleksandar Mandić šef Operativno-komunikacijskog centra BiH-112 na temu "Podrška države domaćina - komunikacija i rad operativnih centara", a o koordinaciji operacija međunarodne pomoći na pogođenom području govorila je Biljana Tomić iz Republičke uprave civilne zaštite.

Murat Baručija iz Federalne uprave civilne zaštite govorio je o normativno-pravnoj regulativi zaštite i spašavanja u BiH odnosno u FBiH. Na temu "Legislativa EU - Mehanizam Civilne zaštite EU - odluke i smjernice" izlagao je Idriz Brković iz Ministarstva sigurnosti BiH.

U drugom dijelu programa zapovjedno-stožerne obuke predstavljen je zadatak, odnosno generalni scenarij prirodne nepogode (poplave) koja je pogodila veći dio južne i sjeverne Hercegovine, te je istovremeno došlo i do snažnog potresa u istočnoj Hercegovini.

Zatražena je međunarodna pomoć. Sudionici obuke su dobili zadatak postaviti organizaciju odgovora, dajući odgovore o slijedu aktivnosti, ulogama i rješenjima na situacije iz scenariju.

Nakon uspješno provedene obuke sudionicima su dodijeljeni cerfikati.

UCZ ZHŽ

Glas naroda

Gdje su predstavnici Opcine Ljubuski..

Čelnici civilnih zaštita sudjelovali na zapovjedno-stožernoj obuci
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari