Prvi udžbenik iz psihijatrije u BiH pisan na hrvatskom jeziku pao na plodno tle

ljubuski.info

Knjiga "Psihijatrija: Odabrana poglavlja" autora prof. dr. Dragana Babića i petorice suradnika predstavljena je u petak navečer u hotelu "Mostar".

Knjiga je, prema riječima profesora Babića, ujedno i sveučilišni udžbenik na Medicinskom, Zdravstvenom i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru te je prvi udžbenik iz psihijatrije u BiH pisan na hrvatskom jeziku.

Ima 18 dijelova u kojima je obrađeno 18 tema na ukupno 276 stranica te je podijeljena u tri poglavlja: Uvod, Odabrana psihijatrijska poglavlja i Terapija u psihijatriji.
Knjiga je udžbenik, ali nije klasični udžbenik u smislu da obrađuje onako kako je to poredano po međunarodnim klasifikacijama, nego obrađuje brojne teme koje se izravno prepliću i na neki način kombiniraju s klasičnom psihijatrijom. Kod nas u BiH, ali i šire u regiji, prvi put u udžbeniku imamo poglavlja koja do sada nisu obrađivana kao što je agresivnost u psihijatriji, komplementarna medicina, antipsihijatrija, duhovnost i prirodni lijekovi. To daje značenje toj knjizi jer danas ne možete biti dobar psihijatar, ne možete dobro poznavati psihijatriju i pomagati ljudima koji imaju psihičke poteškoće, ako i to ne znate, izjavio je autor knjige prof. dr. Dragan Babić, specijalist neuropsihijatare te subspecijalist socijalne psihijatrije.

Osim za studente, odnosno buduće stručnjake koji izučavaju psihijatriju, knjiga je zanimljiva i za druge intelektualce i osobe koji u svojoj svakodnevnici imaju dodira s osobama s duševnim smetnjama.

Knjigu su recenzirala četiri profesora iz Zagreba, Beograda i Mostara. Pored autora, o knjizi su tijekom predstavljanja govorili prof. dr. sc. fra Iko Skoko, prof. dr. sc. Helena Škobić i prof. dr. sc. Miro Jakovljević.

Fra Iko Skoko, predstavljač i recenzent knjige, govorio je o psihijatriji i duhovnosti, kazavši pri tome kako je znanost do sada išla jedinstvenim putem i smatralo se kako nema dodira s nečim drugim.
Međutim, kako niti sam čovjek tako niti jedna grana znanosti ne može sama. Čovjek se danas mora gledati holistički, cjelovito, i tek sa suradnjom svih znanosti može se onda čovjeku pomoći, izjavio je fra Iko Skoko.

Izrazio je uvjerenje kako će poglavlje u knjizi o duhovnosti i psihijatriji pokrenuti mnogo rasprava jer mnogi smatraju da su duhovnost i psihijatrija odvojene, te dodao kako će se nakon ove knjige otvoriti jedno novo razdoblje istraživanja i pisanja na tu temu.

O autoru

Dragan Babić rođen je u Živinicama 1958. godine. Profesor Babić, osim rada na Sveučilištu i Klinici za psihijatriju SKB Mostar, a do sada je autor i koautor preko 100 stručnih i znanstvenih članaka objavljenih u domaćim i stranim časopisima te na domaćim i međunarodnim kongresima i simpozijima, a autor je poglavlja u pet knjiga. Babić je jedan od organizatora međunarodnog simpozija "Mostarska psihijatrijska subota".

Sveučilišni je profesor na Medicinskom, Zdravstvenom i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru gdje obnaša dužnost pročelnika više katedri iz oblasti psihijatrije i psihologije. Prodekan je na Fakultetu zdravstvenih studija od 2009. i glavni je urednik elektroničnog časopisa Zdravstveni glasnik. Također je potpredsjednik Udruge psihijatara BiH.

bljesak.info

Glas naroda

Naslov govori pravu istinu,sve je ovo za psihijatriju.

sotona koja je kolegi koji je poginuo u prometu i bio najperspektivniji liječnik tih generacija, obio ormar u ukrao znanstvene radove drži predavanja ograničenim erama koji se pale na guranje. o zemljo otvori se.

Ovaj iko skoko ko vegeta u svašta se miješa pa se pitam jel uopće svećenik a što se tiče njegova hrvatskog jezika nema se šta puno reći, njegova uzrečica je,, metnimo reći,, čisto hrvatski

pa više u hercegovačkim župnim uredima
ima političara nego svećenika franjevačkog reda
izgleda i zavjete su svoje izminili
umisto poslušni sada neposlušni
umisto siromašni što bogatiji
umisto čisti šta možeš poklopi
kada skokan drži ranu misu
on umisto vina u kalež uspe lozu
jel tak ilbne tak župniče skokane

nije zgorega znati da kod ovih stručnjaka svoje znanje peče
Landeka, dika i ponos mladeži hdz-a. stručnjak za voltaren
i upravne odbore. I dobru tepsiju.

piše za dr Babića, školovao se na sveučilištu u Tuzli i Mostaru. O bože.
A za landeku će pisat školovao se i specijalizirao u mostaru. Baš prava
referenca, ali do tikiruše.

Danas je taj djet set okupirao etno kucu
Da di ce nego u Radica .....

Prvi udžbenik iz psihijatrije u BiH pisan na hrvatskom jeziku pao na plodno tle
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari