Prvi udžbenik iz psihijatrije u BiH pisan na hrvatskom jeziku pao na plodno tle

ljubuski.info

Knjiga "Psihijatrija: Odabrana poglavlja" autora prof. dr. Dragana Babića i petorice suradnika predstavljena je u petak navečer u hotelu "Mostar".

Knjiga je, prema riječima profesora Babića, ujedno i sveučilišni udžbenik na Medicinskom, Zdravstvenom i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru te je prvi udžbenik iz psihijatrije u BiH pisan na hrvatskom jeziku.

Ima 18 dijelova u kojima je obrađeno 18 tema na ukupno 276 stranica te je podijeljena u tri poglavlja: Uvod, Odabrana psihijatrijska poglavlja i Terapija u psihijatriji.
Knjiga je udžbenik, ali nije klasični udžbenik u smislu da obrađuje onako kako je to poredano po međunarodnim klasifikacijama, nego obrađuje brojne teme koje se izravno prepliću i na neki način kombiniraju s klasičnom psihijatrijom. Kod nas u BiH, ali i šire u regiji, prvi put u udžbeniku imamo poglavlja koja do sada nisu obrađivana kao što je agresivnost u psihijatriji, komplementarna medicina, antipsihijatrija, duhovnost i prirodni lijekovi. To daje značenje toj knjizi jer danas ne možete biti dobar psihijatar, ne možete dobro poznavati psihijatriju i pomagati ljudima koji imaju psihičke poteškoće, ako i to ne znate, izjavio je autor knjige prof. dr. Dragan Babić, specijalist neuropsihijatare te subspecijalist socijalne psihijatrije.

Osim za studente, odnosno buduće stručnjake koji izučavaju psihijatriju, knjiga je zanimljiva i za druge intelektualce i osobe koji u svojoj svakodnevnici imaju dodira s osobama s duševnim smetnjama.

Knjigu su recenzirala četiri profesora iz Zagreba, Beograda i Mostara. Pored autora, o knjizi su tijekom predstavljanja govorili prof. dr. sc. fra Iko Skoko, prof. dr. sc. Helena Škobić i prof. dr. sc. Miro Jakovljević.

Fra Iko Skoko, predstavljač i recenzent knjige, govorio je o psihijatriji i duhovnosti, kazavši pri tome kako je znanost do sada išla jedinstvenim putem i smatralo se kako nema dodira s nečim drugim.
Međutim, kako niti sam čovjek tako niti jedna grana znanosti ne može sama. Čovjek se danas mora gledati holistički, cjelovito, i tek sa suradnjom svih znanosti može se onda čovjeku pomoći, izjavio je fra Iko Skoko.

Izrazio je uvjerenje kako će poglavlje u knjizi o duhovnosti i psihijatriji pokrenuti mnogo rasprava jer mnogi smatraju da su duhovnost i psihijatrija odvojene, te dodao kako će se nakon ove knjige otvoriti jedno novo razdoblje istraživanja i pisanja na tu temu.

O autoru

Dragan Babić rođen je u Živinicama 1958. godine. Profesor Babić, osim rada na Sveučilištu i Klinici za psihijatriju SKB Mostar, a do sada je autor i koautor preko 100 stručnih i znanstvenih članaka objavljenih u domaćim i stranim časopisima te na domaćim i međunarodnim kongresima i simpozijima, a autor je poglavlja u pet knjiga. Babić je jedan od organizatora međunarodnog simpozija "Mostarska psihijatrijska subota".

Sveučilišni je profesor na Medicinskom, Zdravstvenom i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru gdje obnaša dužnost pročelnika više katedri iz oblasti psihijatrije i psihologije. Prodekan je na Fakultetu zdravstvenih studija od 2009. i glavni je urednik elektroničnog časopisa Zdravstveni glasnik. Također je potpredsjednik Udruge psihijatara BiH.

bljesak.info

Komentari

Naslov govori pravu istinu,sve je ovo za psihijatriju.

sotona koja je kolegi koji je poginuo u prometu i bio najperspektivniji liječnik tih generacija, obio ormar u ukrao znanstvene radove drži predavanja ograničenim erama koji se pale na guranje. o zemljo otvori se.

Ovaj iko skoko ko vegeta u svašta se miješa pa se pitam jel uopće svećenik a što se tiče njegova hrvatskog jezika nema se šta puno reći, njegova uzrečica je,, metnimo reći,, čisto hrvatski

pa više u hercegovačkim župnim uredima
ima političara nego svećenika franjevačkog reda
izgleda i zavjete su svoje izminili
umisto poslušni sada neposlušni
umisto siromašni što bogatiji
umisto čisti šta možeš poklopi
kada skokan drži ranu misu
on umisto vina u kalež uspe lozu
jel tak ilbne tak župniče skokane

nije zgorega znati da kod ovih stručnjaka svoje znanje peče
Landeka, dika i ponos mladeži hdz-a. stručnjak za voltaren
i upravne odbore. I dobru tepsiju.

piše za dr Babića, školovao se na sveučilištu u Tuzli i Mostaru. O bože.
A za landeku će pisat školovao se i specijalizirao u mostaru. Baš prava
referenca, ali do tikiruše.

Danas je taj djet set okupirao etno kucu
Da di ce nego u Radica .....

Prvi udžbenik iz psihijatrije u BiH pisan na hrvatskom jeziku pao na plodno tle

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Ljudi trećeg reda Ružica Zeljko
ljubuski.info
Zakon pišem, tinta mi se proli Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari