Deset zlata za ljubuške maslinare

ljubuski.info

Na današnjoj manifestaciji u sklopu "Dana berbe masline 2018." koja je održana u Mostaru, ljubuški maslinari su osvojili čak 10 zlata za svoja ekstra djevičanska maslinova ulja.

Potvrdio je to dr.sc. Miro Barbarić, moderator današnje osme po redu Promotivno-ocjenjivačke izložbe i znanstveno-stručne radionice, koju organizira Federalni agromediteranski zavod iz Mostara.
Od osvojenih 16 zlata unutar klase ekstra djevičanskih maslinovih ulja, 10 je Ljubušaka, odnosno proizvođača koji svoje maslinike imaju u Ljubuškom, otkrio nam je Barbarić.

Zlata su danas osvojili maslinari iz Ljubuškog Vlado Medić, Slavko Ramljak koji živi u Čapljini, ali mu je maslinik na Cernu, Jure Sušac, Denis Ibrulj, Dragan Mikulić, Križan Bunoza, Davor Vasilj, Ivan Pavlović - Ićko, Ivan Pavlović - Profesor, te tvrtka Svitlica d.o.o.

Inače, ove godine je na manifestaciji ocijenjeno ukupno 56 ulja.

Dobar rezultat ljubuških proizvođača je potvrda kako općina Ljubuški, kao mikroregija u Hercegovini, ima razvijeno maslinarstvo.
Skoro trećina maslinika iz cijele Hercegovine se nalazi u općini Ljubuški, rekao je Barbarić.

Pored dodjele Priznanja najbolje ocijenjenim maslinovim uljima za 2018.godinu, danas su na ovoj manifestaciji održana predavanja kao i diskusije i rasprave.

Predavanje na temu "Pregled maslinarstva Hercegovine od 2008. - 2018. godine" održali su mr.sc. Aida Kohnić i dr.sc. Miro Barbarić, dok je prof.dr.sc. Tea Bilušić održala prezentaciju na temu "Proizvodnja ekstra djevičanskih maslinovih ulja s povišenom razinom fenola".

Ova manifestacija je osmišljena poticati naše maslinare da budu na pravom putu u građenju budućeg brenda maslinovog ulja Hercegovine. Radi se o tome da ulažemo velike napore kako bi pratili svjetske trendove u bilo čemu vezano za maslinarstvo, tako da smo pozvali prof.dr.sc. Teu Bilušić, koja je radila međunarodni projekt na razini Mediterana, projekt se zove ARISTOIL, a rađen je s ciljem dokazivanja utjecaja maslinova ulja na zdravlje čovjeka, objasnio je Barbarić.

Konkretno, fokus rada prof.dr.sc. Tee Bilušić je usmjeren na pokušaj dokazivanja kako pojedina maslinova ulja imaju ljekovite komponente.

Okosnica njezinog projekta je potreba za povećanjem tržišne cijene maslinova ulja te podizanje svijesti o njegovom zdravstvenom učinku kroz proizvodnju ulja s povećanim udjelom fenolnih komponenti. Njima se pripisuje prevencija bolesti krvožilnog sustava, koje su po smrtnosti na vodećem mjestu u svijetu.

Prema znanstvenim dokazima djelotvoran učinak maslinova ulja postiže se pri dnevnoj konzumaciji od 20 g, a ulje mora sadržavati najmanje 5 mg fenolnog spoja hidroksitirozola. Zdravstveno učinkovito ulje mora sadržavati više od 250 mg fenola po kilogramu, a sudeći prema onome što nam je rekao dr. Barbarić, po određenim pokazateljima prosjeci količine polifenola u maslinovim uljima ljubuškog kraja su oko 300 mg fenola po kilogramu.

radio Ljubuški

Glas naroda

To Popa razvali ih, ta će oni....?!

Ja sam tiskarskom greškom ovde...

profa najjaci si :D

Ne lazi najjaci je Dragan hehehe !

Cista namjestaljka ko i sve drugo ! Jarani i svi zajedno na kavi !

Ovi su bili i prosle godine , staces treba prodat ulje !

Najbolje je ovo od firme Svitlica ha ha ha . Kad ljudi izgube obraz !

Ne kupujte ulje kod ovih nikada .

to je obiteljska proizvodnja i beznačajna je jer su količine jako male
beznačajno za gospodarstvo-ručna obrada

Maslina eto moze u nekim dijelovima opcine Ljubuski.Deset godina sam je sadio u Grabu te je odnese led svake tri godine bas kako je opisano u Bibliji kad se rugala smokvi kad joj zimi opane list.Upravo jedem i berem najljepse smokve koje ponekad odnese led ali se oporave i opet imaju neki rod.U nekim dijelovima opcine i na juznim stranama brda smokva moze zivit isto kao u okolici Bacinskih jezera juznije 10 km od Graba prema Plocama.

Svaka čast za maslinare, samo nastavite. Ne obracajte pozornost na ove nepismene ljude koji nisu zadovoljni sobom i svojim životom. Njima je jedini posao u životu sjediti i pisati negativne komentare. Većina ih ima tri razreda osnovne škole, tako da ja za njih maslinarstvo i maslinovo ulje astronomija. Pozdrav

Deset zlata za ljubuške maslinare
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari