Na čelo FUP-a treba doći hrvatski policijski dužnosnik sa zavidnim iskustvom

ljubuski.info

Neovisni odbor u Parlamentu Federacije BiH donio je konačno odluku o raspisivanju natječaja za izbor novog ravnatelja Federalne uprave policije (FUP), što znači da će uskoro završiti vladavina Dragana Lukača u ovoj instituciji.

Federalna uprava policije godinama je radila bez ikakvog nadzora, a teško je i pobrojiti sve kritike i optužbe na račun dugogodišnjeg ravnatelja ove entitetske institucije.

Lukač najavljivao odlazak

Iako je više puta najavljivan njegov odlazak zbog raznih istraga i optužbi, ali i jednostavne činjenice da je odavno ispunio uvjete za mirovinu, Lukač do danas upravlja federalnom policijom. Javna je tajna da to, prije svih, ima zahvaliti Stranci demokratske akcije (SDA) koja je preko ministra unutarnjih poslova FBiH Aljoše Čampare, ali i drugih poluga vlasti, sprječavala svaki pokušaj smjene ili umirovljenja vječitog ravnatelja FUP-a.

Više puta je Lukač i sam najavljivao povlačenje zbog "zdravstvenih razloga", ali su ti termini uvijek prolongirani. Njegov odlazak tražili su svi oni koji su se u određenom trenutku našli na udaru SDA, od hrvatskih dužnosnika, koji su bili stalni predmet interesa FUP-a, do čelnika SDP-a Nermina Nikšića, koji je više puta ustvrdio kako je Lukač formirao poseban istražni tim protiv dužnosnika SDP-a.

Neizvjesno je tko će zamijeniti Lukača na čelu FUP-a. Navodno je utvrđen tekst natječaja za izbor novog ravnatelja i on će uskoro biti dostupan javnosti. Zbog specifičnosti te pozicije sigurno je da će i broj kandidata koji ispunjavaju te uvjete biti ograničen. No, iako je riječ o poziciji koja bi morala biti depolitizirana, neće biti iznenađenje ako bošnjačke političke strukture, koje su i do sada imale najveći utjecaj u rad FUP-a, ponovno pokušaju instalirati "provjeren" kadar. Neovisni odbor je na prošloj sjednici Vladi FBiH predložio imenovanje Himze Selimovića za zamjenika ravnatelja FUP-a, ali Vlada još nije potvrdila ovo imenovanje. Ravnatelj bi, pak, morao biti hrvatske nacionalnosti, što je i do sada bila praksa imajući u vidu nacionalni raspored pozicija u policijskom i generalnom sektoru unutarnjih poslova na federalnoj razini.

Tri godine bez kontrole

Ključni događaj za otvaranje procedure izbora novog ravnatelja FUP-a dogodio se sredinom ove godine kada je Parlament Federacije BiH, unatoč političkim opstrukcijama SDA, odobrio imenovanje novog Neovisnog odbora, civilnog tijela za nadzor nad radom Federalne uprave policije. Ovo imenovanje bilo je potrebno izvršiti jer je prošlom Neovisnom odboru koji, između ostalog, bira ravnatelja FUP-a i prati njegov rad, mandat istekao 2015. godine. Tri godine trajalo je to razdoblje bez ikakve kontrole nad radom FUP-a.

Dragan Jurić | Večernji list

Glas naroda

Najbolji i najskolovaniji kod hrvata je ministar Boras. Zašto ga neki zovu bizon meni nije jasno.

Na čelo FUP-a treba doći hrvatski policijski dužnosnik sa zavidnim iskustvom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari