Krediti za obrte pod povoljnijim uvjetima, stipendije za deficitarna zanimanja

ljubuski.info

Zbog činjenice da vlasnici malih i srednjih tvrtki, obrta, nemaju mogućnost doći do povoljnih kredita, ali i time jeftinijeg investicijskog kapitala jer nema razvojnih fondova, Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH planira u budućnosti nešto radikalnije promijeniti.

Prema podacima iz njihova strateškog plana, zbog činjenice da je malo i srednje poduzetništvo prepušteno uglavnom investicijskim kreditima, tražit će se izgradnja sustava koji će omogućiti nesmetan pristup povoljnim financijskim sredstvima, dugoročnim i kratkoročnim kreditima, s uvjetima koji realno omogućuju njihovu otplatu.

Odgoda plaćanja i kamata

U usporedbi s drugim zemljama, naši poduzetnici i dalje koriste veoma skupa sredstva, stoji u zaključku Ministarstva.

Kroz program "Kreditni poticaj razvoju poduzetništva i obrta" cilj je osigurati povoljnije izvore financiranja za investicije malih i srednjih poduzeća, i to u stalna sredstva minimalno 70% odobrenih kreditnih sredstava i u repromaterijal do 30%. Zamisao je da se krediti plasiraju preko Razvojne banke s rokom povrata sredstava do sedam godina, odgodom plaćanja do dvije godine i kamatnom stopom od 1,5% godišnje. Krediti su mogli biti odobreni u iznosima od 20.000 do 400.000 KM, ovisno o veličini poduzeća. Korisnici kredita mogu biti obrti i gospodarska društva definirani kao subjekti malog gospodarstva.

U protekloj godini odobreno je 29 kredita. Ukupno odobrena sredstva po ovom projektu iznose 6,786.120 KM, od čega za nabavu opreme 3,361.420 KM, za izgradnju objekata 2,181.000 KM i za repromaterijal 1,243.700 KM. Ukupan broj novih zaposlenja kod korisnika kredita povećao bi se za 119 djelatnika, stoji u izvješću Ministarstva.

Radit će se i na edukaciji nedostajuće radne snage za malo i srednje poduzetništvo u cilju, kako ističu, poticanja učenika da se obrazuju za obavljanje djelatnosti deficitarnih zanimanja. Nastavit će se provoditi već započeti projekt Stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i za tradicionalne i stare obrte.

Podržano 19 korisnika

Akcijskim planom ovo Ministarstvo planira jače povezati obrazovne i znanstvene ustanove i malo i srednje poduzetništvo te raditi više na transferu znanja i korištenju novih tehnologija. Zbog toga Ministarstvo već dulje razdoblje provodi projekt "Poticaj udrugama, komorama i obrazovnim institucijama" kroz koji je u 2017. podržano 19 korisnika s ukupno 108.956,90 KM. Namjena projekta bila je nabava opreme potrebne za znanstveni rad, kao i bolja povezanost znanstvenog i gospodarskoga sektora u FBiH.

Večernji list

Glas naroda

Dobiće podobni dok je bio Petar Jurčić on je davao uz deset posto provizije sebi

Krediti za obrte pod povoljnijim uvjetima, stipendije za deficitarna zanimanja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari