U Skupštini ZHŽ i u ovom sazivu 7 žena

ljubuski.info

U iduće četiri godine u klupama skupština županija s hrvatskom većinom sjediti će znatno više žena nego u proteklom razdoblju. Po broju žena prednjače Srednjobosanska i Hercegovačko-neretvanska županija.

Protekli opći izbori u Hercegovačko-neretvanskoj županiji donijeli su veliku promjenu bar kad je u pitanju uključivanje žena u politiku. Ovogodišnji izbori doveli su do toga da je čak 100% više žena izabrano u Skupštinu HNŽ-a u odnosu na izbore 2014. godine.

Inače ovo zakonodavno tijelo broji 30 članova. Tako će ubuduće, ako ne bude nekih promjena s odlascima u izvršnu vlast i slično, u Skupštini ove županije sjediti 14 zastupnica. Najviše njih dolazi iz reda HDZ BiH, ukupno osam, a to su Iva Raguž, Zora Dujmović, Julineta Jurić, Vera Konjevod, Milica Pehar, Marija Bošković, Andrea Pehar i Stana Burić. Tri zastupnice ima SDA: Irma Memidžan, Alisa Hajdarović i Mejrima Hasić. SDP će u Skupštini HNŽ-a predstavljati Vesna Saradžić, HDZ 1990. Marija Bešker, a DF Selma Drljević. Za 100 posto povećan je i broj žena u skupštini Srednjobosanske županije.

U skupštinskom sazivu 2014. - 2018. u Srednjobosanskoj županiji sjedilo je šest žena, dok će u iduće četiri godine ova Skupština imati čak 12 zastupnica. Od toga četiri dolaze iz SDA, a četiri iz HDZ-a BiH, odnosno koalicije okupljene oko te stranke (Zdenka Džambas, Suzana Krišto, Dajana Maros i Antonija Miličević).

Kada je riječ o ZH županiji, u novi saziv Skupštine ulazi sedam žena.

Isti toliki broj zastupnica ova skupština je imala i u protekle četiri godine. Od navedenog broja čak šest zastupnica dolazi iz HDZ-a BiH i to: Ivana Barišić, Ivana Zrimšek Šaravanja, Klaudija Skoko, Ružica Mikulić, Žana Miličević i Marija Iličić. Sedma zastupnica je Marija Lovrić koja će zastupati interese HSP-a dr. Ante Stračevića.

U Posavskoj i Hercegbosanskoj županiji broj žena u idućem mandatu ostao je jednak onome u razdoblju 2014. - 2018. U novom sazivu Skupštine Posavske županije sjedit će četiri žene i to sve iz HDZ-a BiH. U Skupštinu su ušle Nada Ćulap, Nataša Oršolić, Ana Andić i Anita Mikić. U Skupštinu HB županije i ovoga puta ušle su svega dvije žene Anita Batarilo (HDZ BiH) i Anamarija Raič (HDZ 1990.).

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Sve je to mafija, samo pogledajte afere

i jedan polumrtvac

Da li će se odreći primanja mrske im države BiH

U Skupštini ZHŽ i u ovom sazivu 7 žena
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko
ljubuski.info
Tiha revolucija Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari