Sto godina od slavnog Radićevog govora: "Ne srljajte kao guske u maglu"

ljubuski.info

Na današnji dan 1918. na sjednici Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba u Zagrebu, Stjepan Radić održao je povijesni govor na kraju kojeg je rekao poznatu rečenicu: "Ne srljajte kao guske u maglu".

Upozoravam, da se ljuto varate, ako mislite, da se ovako samovoljno može prijeći preko tisuću i više godina hrvatske povijesti i hrvatske državnosti… Mi Hrvati za to nismo. Naš hrvatski seljak – a to je devet desetina hrvatskoga naroda – u ratu postao je potpun čovjek, a to znači, da ne će više nikome služiti, nikome robovati, ni tuđinu ni bratu, ni tuđoj ni svojoj državi, nego hoće da se u veliko ovo doba ta država uredi na slobodnom republikanskom i na pravednom čovječanskom (socijalnom) temelju, kazao je Stjepan Radić u jednom od najznamenitijih govora u hrvatskoj povijesti.

Govor je održan na sjednici Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba u Zagrebu.

Gospodo! Još nije prekasno! Ne srljajte kao guske u maglu. Nemojte tako postupati, da ste se svi skupili danas samo zato da izvršite jedno urotničko djelo protiv naroda, napose protiv Hrvatske i Hrvata. – rekao je Stjepan Radić u poznatom govoru protiveći se bezuvjetnom ujedinjenju Hrvatske s Kraljevinom Srbijom.

Hrvatski državnik i političar, osnivač Hrvatske pučke seljačke stranke, bio je svjestan neizbježnosti unije sa Srbijom. No, ipak zahtijevao je da se prethodno dogovore uvjeti pod kojim će se ono obaviti. Nesrljanje u maglu nije bilo upozorenje da se uopće ne udružuje sa Srbima, nego da se prethodno osigura, kako ne bi došlo do srpske hegemonije u novoj državi.
Najstrašnija je stvar, najveći je grijeh i najveća politička pogreška stavljati svoj rođeni narod pred gotove činjenice, to jest voditi politiku po svojoj gospodarskoj voljici bez naroda i protiv narodu. kazao je Radić.

On je bio izabran u izaslanstvo koje je išlo u Beograd, ali je odbio ići. Radić nije prihvatio čin ujedinjenja, smatrajući ga nelegitimnim.

Nepunih deset godina nakon ujedinjena Stjepan Radić je ubijen u Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije u Beogradu. Ubio ga je srpski zastupnik Puniša Račić iz Narodne radikalne stranke.

24sata.hr

Glas naroda

Sta se prominilo od govora Radica? Nista jer tada smo isli u jednu asosijaciju a danas u drugu i opet za 100 godina od danasnjih odluka Hrvata ce se reci da smo opet uletili ko guske u magli.To je sudbina jednog malog naroda kao sto smo mi Hrvati.A o sudbini Hrvata iz BiH da ne trosim rijeci.Pisi propalo .....

mala samo opaska nije samo radić ubijen nego je izrešetano 5-6 hrvatskih zastupnika neki su umrli odmah a neki poslije nisu oni manje važni niti manji hrvati

Čestitke Hrvatskoj teniskoj reprezentaciji na osvajanju naslova prvaka u Davis cupu

Dali je istina da su naši vrli općinari naplatili sto maraka za odlazak u Vukovar

Ne samo to nego je njima bio plaćen put a drugi su to morali platiti. Zna se kradeze.

da je radić živ HDZ bi ga otjero u njemačku ili bi strado ko bruno bušić

Tocno tako

Sto godina od slavnog Radićevog govora: "Ne srljajte kao guske u maglu"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari