Udružuju se snage za oživljavanje Aluminija

ljubuski.info

Prije dva dana posrnuli mostarski gigant Aluminij je za jedan megawatsat električne energije plaćao cijenu od vrtoglavih 96 eura, a samo dan ranije 74 eura, što im "donosi" gubitak više od 600 dolara po jednoj toni proizvedenog metala aluminija.

To je rezultat višegodišnjih unutarnjih i problema nastalih na svjetskim burzama ove godine na kojima ova kompanija istodobno kupuje i prodaje skoro sve svoje proizvode.

Danas su se pogoni Aluminija, tvrtke koju je prije 22 godine, nakon ratnih razaranja, otvorio predsjednik Franjo Tuđman, trebali ugasiti, no, kako doznaje Večernjak, "kupljeno" je još sedam vjerojatno ključnih dana za pokušaj spasa kompanije koja zapošljava skoro 900 ljudi i koja je okosnica života u Mostaru i Hercegovini.

U tjedan dana znat će se planovi za 2019. godinu.

Glencorov uvjet

Zbog gotovo bezizlazne situacije u kojoj su se našli u posljednja dva dana postignut je ipak dogovor na razini ključnih suvlasnika kompanije te predstavnika vlasti iz Zagreba i Mostara da se osigura isporuka električne energije koju Aluminij po ovim cijenama više nije mogao kupovati, ali i glinice, jer je najveći dobavljač Glencore također postavio uvjete da neće isporučivati rudaču dok se unaprijed ne isplate dogovorene količine.

U mostarskoj Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZ HB) spremni su biti dio rješenja, iako im je Aluminij dužan 180 milijuna KM (oko 90 milijuna eura), uz uvjet da taj teret u budućnosti ne dovede u pitanje opstanak i ove kompanije.

EP HZ HB će biti dio rješenja, ali je sigurno kako će i činiti sve da zaštiti vlastiti položaj, naveli su iz ove tvrtke.

Objasnili su kako tek predstoje razgovori između više dobavljača električne energije i predstavnika Aluminija. Dok su i jučer trajali razgovori o rješenju ovoga problema, Neovisni operator sustava (NOS) koji upravlja električnom mrežom je po svakih sat vremena isključivao ovu kompaniju s napona.

Iz mostarske kompanije ističu kako im je ključna potpora vlasti i Vlade FBiH kako bi se nagomilani problemi riješili jer ih oni sami ne mogu prebroditi.

Kada je 2013. potpisivan sporazum kojim je Vlada FBiH povećala svoj udio s 24 na 44%, dogovoreno je kako će Aluminij dobiti status posebnog potrošačakojemu se aktivira pomoć iz FBiH subvencioniranjem cijene električne energije onoga trenutka kada se dogode poremećaji na tržištu. Ta odredba aneksa ugovora nikada nije aktivirana.

Problemi ove kompanije započeli su s odlaskom višegodišnjeg direktora Mije Brajkovića 2009. godine kada su na računu bila 94 milijuna maraka, a danas su gubici oko 360 milijuna.

Godinama se stvari nisu mijenjale, jesu samo uprave.

Tijekom 2013., dok je na vlasti bila probošnjačka koalicija sa SDP-om na čelu, u samo godinu dana probijen je iznos od 124 milijuna maraka dugovanja zahvaljujući lošem odnosu prema tvrtci i ekstremno lošim ugovorima s dobavljačima. Koliko je u Aluminiju značajna "igra brojki", pokazuje činjenica da s povećanjem jednoga dolara glinice po toni mešetari mogu izvući desetke milijuna maraka.

U 2014. godini progresijom gubici su narasli na 213 milijuna, što je kompaniju dovelo pred nemogućnost daljnjeg poslovanja. Nijedna banka im nakon toga nije željela izdati bankovna jamstva kako bi mogli sklapati ugovore i na dulje razdoblje kupovati električnu energiju, glinicu, petrol koks i smolu koji čine više od 90 posto ukupnih troškova.

Privatizacija rješenje

Vlada FBiH je ipak u posljednjih nekoliko mjeseci donijela nekoliko kapitalnih odluka koje, međutim, još uvijek nisu imale stvarnoga učinka jer se radi o dugoročnim mjerama.

Naime, Vlada je donijela odluku po kojoj Aluminiju odobrava financijsku konsolidaciju ove kompanije te otvara posebni transakcijski račun preko kojega bi mogli poslovati te onemogućava pokretanje prinudne naplate dugovanja.

Pa, ipak, svi sudionici uvjereni su da se Aluminij unatoč svim problemima može privatizirati i da je to jedino rješenje. Najvažnije je osigurati da se do toga trenutka posve ne ugasi.

Večernji list

Glas naroda

Tko ce ovo rijesiti Sevinovci mozda nos vas lipi

spašavanje mrtvaca, što ne spasite ovejadne ljude što su smilje sadili a vi govorili bit će pet maraka samo sadi, ista je situacija kao i aluminij cijena proizvoda ne može pokriti proizvodnju, što niste tako spašavali platnaru, famos, soko ista je situacija moj hdz i tamo ste bili 100% vlasnici a u aluminiju samo 44%

oće li se urednik tiho uključit da ukrade koju marku

Što Aluminij nije vlasnik Elektroprivrede

aaaa nije pajdo "dobročinitelj, izm*tbegović i troprstan" su vlasnici svega u ovoj vukohebini zvanoj BiH.

pa bija je sve do sada
struju trošija a nije plaća
jel tak il ne tak ili sam ja nešto krivo reka

Kriv je izgleda Željko Komšić...

koce mrtvaca ozivit

To je poznata kradeze ekonomija; pokradi, očerupaj i na kraju pusti da propadne. Godinama se pljačkalo i sad bi to netko trebao spašavat. A gdje su pokradeni milijuni? Hrvatska će pomoć. Ma dobro uopće još ne proglasi totalni ekonomski i moralni bankrot koji udbaški neprijatelji vladaju njome i koji su se pacovi uvalili u Hrvatsku kuću.

Hrvatski Narod je isti kao i Aluminiski da bi bilo neke sreće i budućnosti Hrvatskom Narodu je potrebna LUSTRACIJA a Aluminiskom REVIZIJA.

vrlo tendeciozan članak bez nekih imena boje se tužbe jer je lažan
ko je opuho 250 miliona km i ko je imo šapu na aluminiju čut će se
večernji šaluje maglu-kako je poslovo aluminij za vrime bradvice to napišite
očito nešto skrivate-dioničari

Ja san zato da aluminij pripadne elektroprivredi ako iko more spasit oni će

Hajde Da Zajedno krademo i pljačkamo. Na koncu Hajde Da Zajedno spasavamo što se spasiti ne može,ali neka seljaci misle da nešto radimo. Uostalom,za sve su krivi bošnjaci. I poneki srbin.

Nedajte Aluminiski Elektroprivredi sveće po narodu sa ovakvim dugom bitće kuvanje kave na struju 20 maraka jeste normalni.

aluminij treba dat na upravu dioničarim i federaciji koji su vlasnici a federacija da osigura jeftinu struju bez poreza za svoje poduzeće jer je ona vlasnik44% a privatni dioničari44%
napišite di su pokradene pare iz aluminija250milionaKM-pojela partija kupujuć izbore
ovim novcima su dobiveni izbori a neko je izgubio jer je provaljen

ko spašava zašto spašavaaluminij i ko je kriv da se aluminij spašava-nešto tajanstveno

Udružuju se snage za oživljavanje Aluminija
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari