I ljubuška tvrtka uključena u izvlačenje milijuna iz Dinama!

ljubuski.info

Tvrtke Marija Mamića preko kojih je, kako danas tvrdi USKOK, u zločinačkoj organizaciji pod vodstvom svog oca Zdravka Mamića izvlačio stotine milijuna kuna iz gradskog kluba Dinamo, spominju se i u dokumentima Football Leaksa.

Novinari su istražili su materijal koji je dobio Der Spiegel i podijelio ga sa svojim partnerima u EIC mreži. Dokumenti pružaju uvid u maglovito poslovanje tvrtke RaSport management GA, otvorene u Švicarskoj, a koja je u središtu druge optužnice protiv Zdravka Mamića i njegovog klana, odnosno obitelji. Tvrtka RaSport management povezana je s Marijem Mamićem, a poslovala je s Dinamom koji joj je plaćao fiktivne usluge na račune u off shore oazama, tvrdi USKOK u optužnici.

Mamić je nedavno na press konferenciji, već teško opterećen procesima zbog optužbi za krađu iz Dinama, priznao da je deset godina lagao o odnosu Dinama s tvrtkama njegovog sina. Danas državni organi kažu da je u tim poslovima iz Dinama izvučeno oko 20 milijuna eura.

Index Sport za potrebe dokumentarca objavljenog na njemačkoj postaji WDR, razgovarao je s tužiteljicom švicarskog kantona Obwalden, Esther Omlin, koja je vodila švicarski dio istrage o klanu Mamić i pregledala tisuće sumnjivih transakcija te slučaj nazvala jednim od težih na kojima su radili, a ranije su već istraživali korupciju u FIFA-i.
Pregledali smo tisuće transakcija, kako se ispostavilo, većinom za fiktivne transfere igrača. Iz Obwaldena je novac transferiran u razne banke u Panami, Belizeu, Kingstownu, Hong Kongu, Dubaiju, na razne off-shore lokacije. Milijuni eura, sve s fiktivnim ugovorima. Jako je zamršen slučaj. Imamo poseban odjel koji je na tome radio. Imamo i pomoć ureda federalnog tužitelja koji je odgovoran za cijelu Švicarsku. To je za nas velik slučaj. Za transfere je odgovorna kompanija, odnosno fiktivno trgovačko društvo u Alpnachu, a zove se RaSport management GA. Ta tvrtka ima račune u kantonu Ticino i Ženevi, gdje se također vodila veća istraga. Uspjeli smo ujediniti te istrage i sada je sve na hrvatskim vlastima. Iza tvrtke stoje Mario Mamić i njegovi pravnici, kazala je Omlin prije godinu dana.

U poreznu utaju su Mamić i suradnici uvukli barem dvojicu nogometaša, hrvatskih reprezentativaca. Iz dokumenata se može vidjeti koliko su kompleksni odnosi Mamića i igrača te rastumačiti zašto su neki od njih mijenjali iskaze u svojstvu svjedoka na osječkom suđenju kako bi pomogli Mamiću, koji je nakon nepravomoćne presude na 6,5 godina zatvora, pobjegao iz zemlje.

Dokumenti unutar afere Football Leaks otkrivaju da su hrvatski reprezentativci, stoper Liverpoola Dejan Lovren i veznjak Chelseaja Mateo Kovačić, ali i srpski nogometaš Dušan Tadić iz Ajaxa, prebacili milijune eura od svojih komercijalnih prava (image rights) u tvrtku RaSport management GA. Po toj osnovi u tvrtku je iz raznih nogometnih klubova uplaćeno 4,5 milijuna eura.

Komercijalna prava su vrsta ekonomskih prava koja pokrivaju sva komercijalna i javna pojavljivanja imena igrača na dresovima, reklamama i videoigrama, a europski klubovi većinom dopuštaju igračima da primaju isplate na ime tih prava na računima u off shore oazama kako bi izbjegli plaćanje poreza.

Luka Modrić, podsjetimo, prihvatio je nedavno kaznu pred španjolskim sudom od 1,4 milijuna eura te osam mjeseci zatvora uvjetno zbog utaje poreza. Isplata komercijalnih prava preko off shore tvrtki uobičajena je. Ranije objavljeni dokumenti iz afere Football Leaks pokazuju kako su dijelovi transfera Marcela Brozovića, Tina Jedvaja i Duje Čopa završili u mreži off shore tvrtki koje kontrolira klan Mamić.

U optužnici protiv Mamića i suradnika, koju osječki sud još nije potvrdio, sporni su transferi igrača u skoro desetogodišnjem razdoblju, od 2004. do 2015. godine. Kako je novac završavao u RaSportu i zašto to može stvoriti dodatne probleme Lovrenu, Kovačiću i Tadiću?

Dejan Lovren

U lipnju 2013. godine Lovren se iz francuske lige preselio u Premiership, u transferu iz Lyona u Southampton vrijednom osam milijuna eura. Osnovna Lovrenova bruto plaća u engleskom klubu iznosila je 2,26 milijuna eura godišnje, bez bonusa. Međutim, 14. lipnja 2013. Southampton je potpisao tajni ugovor oko komercijalnih prava Dejana Lovrena sa švicarskom tvrtkom RaSport management. Taj ugovor je osigurao Dejanu Lovrenu dodatnih 395 tisuća eura godišnje na ime komercijalnih prava, a ta svota trebala je biti uplaćena na račun švicarske tvrtke koju predstavlja direktor Marco De Cia. Lovrenova komercijalna prava iznose oko 15 posto njegove godišnje plaće. Isti dan Lovren je potpisao i "Jamstvo igrača za komercijalna prava" kojim je klubu jamčio da tvrtka RaSport management potpuno kontrolira njegova komercijalna prava i da će u slučaju da porezni organi Velike Britanije postave bilo kakve zahtjeve, to rješavati švicarska strana ili će svota koju isplaćuje klub biti umanjena za iznos poreza. Lovren je poreznu odgovornost tako potpuno preuzeo na sebe, osobno je potpisao jamstvo.

U srpnju 2014. Lovren je prešao u veći klub, Liverpool, u transferu vrijednom 20 milijuna funti, a dobio je i veću plaću. Narednih pet sezona ima plaću 3,84 milijuna eura godišnje, a komercijalna prava iznose nešto više od pola milijuna eura godišnje. Ime tvrtke koja prikuplja uplate od komercijalnih prava u tom ugovoru nije spomenuto, ali se ono spominje u Lovrenovom osobnom jamstvu, potpisanom istog dana. Ime tvrtke je RaSport management. Preko tvrtke povezane s Mamićem Lovren je trebao dobiti oko 2,7 milijuna eura, a ako bi taj novac na Otoku prijavio kao osobni dohodak, platio bi oko 1,3 milijuna eura poreza. Lovren nije želio odgovoriti je li to učinio. Za Lovrena je problem i dvostruko zastupanje, s obzirom na to da je njegov agent Nikky Vuksan, suoptužen uz Mamića, u transferima Lovrena zastupao i igrača i klub. Dokumenti otkrivaju da su Southampton i Liverpool platili Vuksanu i dio Lovrenove naknade, a postavlja se pitanje jesu li platili i porez na proviziju koju su isplatili u ime nogometaša njegovu agentu.

Vuksan se u poslovima Dinama pojavljuje nakon što je Mario Mamić morao zamrznuti menadžersku licencu zbog očitog sukoba interesa, a što je u to vrijeme bilo zanimljivo samo medijima koji su ukazivali na ruganje sa zakonom.

Mateo Kovačić

Mateo Kovačić 18. kolovoza 2015. letio je u privatnom mlažnjaku Real Madrida na potpis ugovora, a s njim su bili Mario Mamić, Danijel Kuraja i Nikky Vuksan. Transfer iz Intera u Real bio je težak 35 milijuna eura, a Kovačić je po ugovoru o zaposlenju u narednih pet godina trebao po sezoni zaraditi 5,5 milijuna eura, bez bonusa. Kovačić je, kao i mnogi u Realu, imao pravo na dodatnih 15 posto zarade od komercijalnih prava, nešto manje od milijun eura godišnje. Kovačić je sredstva od komercijalnih prava prikupljao u tvrtku RaSport management. Real je prebacio novac na račun banke u Ženevi, a fakturu je potpisao Marco De Caia. Kovačić je kao španjolski rezident trebao platiti oko pola milijuna eura poreza na dohodak, ali odbio je odgovoriti je li to učinio. Odgovor novinarima iz istraživačke mreže EIC nije dao ni Real Madrid.

Koliko su u transferu Matea Kovačića u Real, jednom od najvećih u povijesti hrvatskog nogometa, zaradili posrednici? Naknada za agente, prema proračunskoj tablici Reala, u iznosu od tri milijuna eura isplaćena je tvrtki Sport Servis MM d.o.o. registriranoj u Bosni i Hercegovini (Ljubuški), u regiji u kojoj se danas skriva Mamić. SIPA je 2016. godine istraživala tvrtku zbog sumnji u pranje novca.

Nadalje, u FIFA-inu izvješću o megatransferu Kovačića spominje se ime samo jednog agenta, Danijela Kuraje. Navodi se da je on bio posrednik koji je zastupao Inter. Istovremeno, u dokumentima Reala koje je analizirao Nacional, tvrtka koju je zastupao Kuraja, Sport Servis MM, navodi se kao primatelj tri milijuna eura naknade za agente. Čini se da je ovdje riječ o trostrukom zastupanju, odnosno čvrstom dokazu kako su Mamićeva skupina i suradnici zastupali oba kluba i igrača.

Nacional

Glas naroda

maminjo je car, i nevin je covjek 100%

Sumnjam!

Jedan obicni pljackas arogantan pun sebe normalno hdz mafija gdje se skriva sad jel mu sad .je.o ti joca amsterdam majku uš se sakrila u medugorje obicni pacov ali doce vrjeme da i njeg stave iza resetaka

Nacional - UDBA

Svatko neka radi svoj posao nisu u SIPI i MUP-u vanzemaljci

Zašto je Maminjo sponzorirao kradeze? Imamo jasan odgovor. Zato jer ka udruženo zlo kradeze štitilo od istrage i suda. To je poznata formula jer kradeze i u Hercegovini štiti svoje agitatore naravno ako dobro sponzoriraju crkvi i partiji. Vidite kako je maminjo našao utočište pod Međugorskim crkvenim zvonom.

... ja mislim da je vrijeme vise da ovih 100-tinjak nagloobogacenih HDZ Hrvata zajedno s Hercegovackom Franjevackom provincijom koji su izdali Hrvatski, Katolicki interes u BiH prihvate PORAZ NA SVIM RAZINAMA i odustanu od daljnjeg PONIZAVANJA I UGNJETAVANJA svoje NACIJE I VJERE …
To je jedini moguci nacin za REORGANIZACIJU da se spasi JADNI I NAPCENI HRVATSKI PUK U BiH ...

stvarno je nemoguce vise izdrzati ova ponizenja i odlazak nase mladosti - nepise nam se dobro sljedecih godina - ovi sadasnji nemogu nikako uspjeti - nesto se mora desiti - istinu prizeljkujemo - ovi je ne nude i nakada je nisu ponudili svojoj naciji

on stanuje u hotelu privatnom nema veze sa crkvom
Nemojte crkvu napadai kad u ovome slučaju nema crkva veze sa time

Crkvenjaci trebaju jasno reći da krimosi i lopine niti jedne stranke nisu dobro došli u crkvi ni u blizini crkve. A oni, jedva čekaju selfi sa njima.

jedino je jasno da crkvenjaci ne traze spas kod citanja i propovjedanja EVANDJELA neko traze spas u DZEPOVIMA TAJKUNA ...

To je njegov hotel ako niste znali.

Mamićeva bivša neva je iz Ljubuškog pa morao joj je napraviti kućicu od par miliona maraka Monika je čudo

Trebao je tebi napraviti i to bi bilo ok

Ne znas citati neva je neva

"one stvari" od davnina najvise doprinose napretku ali nespremna genetika neprasta - sjeme se brzo zametne

Treba vratiti par nepar i nestašicu kave.
To je bio život.

Čovjek zna napraviti pare a golo[ * neprimjereno * ]ja zavidi....

Da nije zeta Mamica Žabar bi bio provicija.Otvorijo prodavnicu Markom kojega necemo reklamirati.

Hahahahha... Ko je Mamić Žabaru?? Niko i ništa... Boli žabarčane briga za Mamiće i ostale... Zato se molim Vas suzdržite nepotrebnih komentara jer na ovom portalu ima posjetitelja koji su nećete vjerovati sa Žabara... Svoj jal i ljubomoru iskazujte na neki drugi način a ne glupim komentarima koji su očito zasnovani na tipičnim "gradskim pričam".

ali Zabar ne zaboravlja Mamica - ovaj Sport Servis MM d.o.o. je ujedno i vlasnik MARKOM trgovine. To je jedini spomenik Mamicu na Zabaru.

I kakve to veze ima sa žabarčanima i selom općenito? Na osnovu toga pišete komentare kao da je Žabar Mamićevo selo? Da je trgovina Mamićev spomenik na Žabaru? Pišete gluposti...

Trgovina na zabaru je Mamicev spomenik - pa ti se to svidjalo ili ne - bar privremeni ako ti je prihvatljivije

Da je ona Mamićev spomenik, davno bi nju srušila torcida sa Žabara. 99% žabarčana su torcidaši koji se svaki dan upravo druže ispred trgovine. Trgovina na Žabaru nikom ništa nije skrivila, kao ni Vama. Zato molim Vas da negdje drugo dižete spomenike a okanete se mog Žabara.

Lp.

Markom prodavnica Žabar

Maminjo veliki gospodin i sposoban biznismen,da je takvih vise ko zna di bi nam bio kralj..on je zivuca legenda a to sto je nasao rupe u zakonu i sto je uzimao dio novca od transfera on je to i zasluzio jer nikad ti igraci nebi napravili takve karijere da nije bilo Maminja i Dinama,niti bi imali ovakvu repku..Hrvatska i Hercegovina su puni lopova koji nista nisu pridonijeli drustvu i koji nam unistavaju drzavu svaki dan za razliku od mamica i oni se setaju slobodno ulicama a to sto je Mamic napravio lovu i sebi i drugima e to je problem i njega treba skinut,zalosno di zivimo..ZIVIO KRALJ MAMIC

Teška lakrdija NK Dinamo mora dobiti sav novac na svoj račun a ne na ove banana firme. Čisto izvlačenje novaca u to je upleten i Mirko Barišić i cijela uprava Dinama.

Kaj je Hajdukovci ??? Digli ste se na zadnje noge i pljujete po Mamiću ? Ulozite i vi svoj novac pa ga dajte Hajduku kad prodate igrača . Treba dati Dinamu, al ako čovjek kupuje igrače svojim novcem i svoj novac investira logično je da zarada ide njemu. Mani te se Mamića i kopiranja članaka od INDEXA. NEĆĆEEEETEE RAZBOJNICI NEĆETEEE !

RAZBOJNICE skini se s DINAMA - i ne pljackaj Hrvatsku DRZAVU - zbog takvih nemoze niti DINAMO niti HRVATSKA postici nikakve sportske i gospodarske rezultate (dovoljan ti je samo podatak da 99% repke je naucilo igrati u europskim klubovima - ta ih nije naucio MAMIC samo im je podmetnuo dozivotni stid) - Takvi su Hrvatski narod odlucili drzati TAOCIMA i kravom muzarom - Mamic nemoze uspjeti nigdje nego u HRVATSKOJ kojoj HDZ mafija kroji sudbinu - Domoljub i vjerni Dinamovac na vijeke. (ako ne podrzavas mafiju i lopove u Hrvata onda si Hajdukovac ili minimalno komunist i ostali). Dosao Vam je kraj i Hrvati ce vam suditi. NAPOKON.

Kad ga igrači tuđe onda pričajte

Stidite se vi što pričate protiv Mamića možda čovik ima grešaka ali da nije bilo njega nebi imali za struju platit i vodu igrali bi prid svićon

da nije mamica dinamo bi igrao u ovih 25 godina bar dva puta u polufinalu europske lige i kupova ako ne i u finalu … dinamo je bez paraaaa i dno je dna u svojoj zavidnoj povijesti (nisam hajdukovac) … a zanaaamooo zasto …
ako nisu novci u bandica onda su u mamicaaaa … dio ih je i kod hdz kako hrzemnog tako i bihzemnog - pa ponesto se moze pronaci i u tornjevima-zvonicima crkava hercegovacke franjevacke provincije .. .eto i po ovim crnim racunima sirom svijeta - kao i u trgovina-spomeniku na zabaru ...

Zašto je Mamić pobjegao da je čist ko sunce bio bi u Zagrebu. A onda se jamilo 200 milijuna kuna. Malo nije puno ha ha ha ha ha.

U Ljubuškom su uspjeli naći lako [ * neprimjereno * ]a koji će za njih prati lovu, baš [ * neprimjereno * ]
Crni Marko

I ljubuška tvrtka uključena u izvlačenje milijuna iz Dinama!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari