Prekršen ustav kod formiranja vlasti

ljubuski.info

Centri civilnih inicijativa upozoravaju kako je dana, 16.11. istekao Ustavom propisani rok za održavanje utemeljiteljskih sjednica županijskih skupština.

U propisanom roku su zakazane tek sjednice skupština Tuzlanskog i Kantona Sarajevo. A i one su samo započete, odnosno na njima nije došlo do utemeljenja skupština, nego tek do otpočinjanja tog procesa, preuzimanjem zastupničkih mandata.

Kašnjenje u održavanju utemeljitejskih sjednica, predstavlja kršenje Ustava, od strane većine žuapnijskih skupština. Na nepoštovanje rokova, značajno je uticalo i poslužilo kao izgovor, inertnost i nelogično dugo razdoblje koje je Središnjem izbornom povjerenstvu, bilo potrebno da, nakon proglašenja konačnih izbornih rezultata, dostave certifikate za novoizabrane zastupnike, u svaku od skupština.

Da i ne spominjemo neodlučnost u vezi uputstva za izbor izaslanika za Dom naroda.

Centri civilnih inicijativa prosvjeduju protiv ovakvog odnosa prema svojim obavezama i od strane skupština i od strane SIP-a, i zahtjevaju ubrzanje procesa utemeljenja skupština i parlamenata, te imenovanja vlada, kako bi vakuum, u kome se vlast bavi sama sobom, trajao sto kraće, i kako bi se vlast što prije počela baviti onim što joj je ustavna obaveza – rješavanjem problema građana i poboljšavanjem kvaliteta njihovog života.

Brzina s kojom su politički akteri u nekim županijama reagirali na rezultate izbora i ušli u razgovore o formiranju koalicija, davala je nadu kako će proces formiranja vlasti, u ovom postizbornom vremenu, biti učinkovitiji no u prethodnom.

Ostaje vidjeti što će biti u nastavku. Ali, na samom startu, suočeni smo, dakle, ponovo, s kašnjenjima i kršenjem Ustava.

CCI

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari