Zbog nedostatka berača u Hercegovini propadaju tone maslina

ljubuski.info

Kampanja berbe i prerade maslina u Hercegovini pri samom je kraju. Uz, sigurno je, rekordni urod čemu je, prije svega, doprinijelo odrastanje maslina, a zatim i solidan urod, ima i drugih zanimljivosti.

Nedjeljko Zubac, umirovljenik iz Crnića u čapljinskoj općini, nastanjen u Metkoviću, nakon 38 godina rada u inozemstvu vratio se u rodni kraj. Međutim, dogodilo mu se ono što nikada nije očekivao - nije mogao naći dovoljno berača za berbu maslina.
Teško je naći berače, u mom masliniku pomogli su mi kum Andrija i njegova supruga te prijatelj Marko Zelenika i njegova žena iz Jara kod Širokog Brijega. Ne možeš ovdje nikoga naći. Jednostavno, ne možeš naći ljude. Imam masline i u Neumu. Ostavio sam ih, nisam htio ni ići ni brati, nema tko. Otišao narod, dio bere mandarine uz Neretvu, a za ovakve poslove ne možeš nikoga naći, ističe Zubac.

Vratio sam se prije 12 godina, sve imam, ali nisam zadovoljan. Nisam ovo očekivao. Bio sam 38 godina vani, u Africi, Francuskoj, Njemačkoj, vratio sam se u svoju zemlju, ali nisam zadovoljan kad vidim da od mog prvog susjeda sva djeca odlaze. Hvata te strah i panika, pa se čovjek zapita kad umre tko će ga zakopati, rezigniran je Nedjeljko.

Ove sam godine imao 712 kilograma maslina i nisam ih sve obrao, dobio sam 110 litara ulja. Od tih 110 litara, možda ću ja potrošiti 10, 20 litara, ostalo ću podijeliti prijateljima. Meni je drago kad mi prijatelj kaže: "Pa, stvarno ti je jako dobro ovo ulje". Neću prodavati, to mi je plaća, znam da će meni bliskim ljudima dobro doći. kaže Zubac.

U Nedjeljkovu masliniku sve je organsko. Prehrana je isključivo stajsko gnojivo, od kukaca ih štiti ljepljivim trakama, a pobrinuo se i za zdravu vodu iz Neretve. Kako su podzemne vode u Gabela Polju već zaslanjene, napravio je dublju bušotinu do sloja u koji prodire Neretva, tako da njegove masline u godinama kada ih treba zalijevati imaju čistu vodu.

Kada bi mogao, kaže, mnogo toga bi mijenjao, prije svega odnos privatnih poslodavaca prema radnicima koji mu stvaraju dohodak, pa nadalje.

Večernji list

Glas naroda

Ne možeš naći volontere ali plati ljudima dobru dnevnicu i naći ćeš berače..

On licno bio 38 g u 3PM a sad se čudi sto mladi odoše, he,he paradoks!

Neradnicima je uvjek malo zato nema ko obrati masline svi bi htijeli dobru dnevnicu a ako je ikako moguce da se ne radi

Dragi moj čovik što se nisi obratijo mladeži HDZ oni su tako susretlnivi dabi odmah došli oni su veliki borci za opstanak Hrvata i omladine moreš dobit pun autobus samo se javi neiskvareni a para im triba ko svakoj omladini ko i presjednik zovi zovi sviće.....

Žao mi "veliki gazda" nema više ni čučavaca iz kružnog da im džaba rade...

Prigiba se teška grana slomit će se od nevere.Za navik je Pape zaspa.jel tak ili nije?

Od nebere izbjeglice kontas a davla ti kontas

Gospodine Zubac o cemu vi pricate.38 godna kazete da ste bili u inozemstvu a cudite se da mladost sad odlazi.Sta ste ocekivali da ce vam masline neko brati badava.Dali ste vi radili badava tamo gdje ste bili.Samo zamjena teza malo razmislite o svojoj izjavi.Ima ona ja sam Zlatko koji svira kratko plati druze da ti sviram duze.Dakle platite pa cete obrati masline a opet ona nasa znam ja nas....

Mislio čovjek da još ima kmetova

Ako ces platit 300kuna bar dan ja cu brat i dovest jos 10ljudi al kad das radniku 150kuna mislis dace ti doc brat?

30 eura 8 sati eto me odman dolazim ima nas četvero

Može i ulje 10 litara prihvaćam.

Maslina je neobrana nima koga da je bere prigiba se teska grana slomit cese od nebere, za navik je pape zaspa samo zelja jos je budna budicu ih prije zore zeljo moja uzaludna..

Zbog nedostatka berača u Hercegovini propadaju tone maslina
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari