Četiri godine otkako je Široki Brijeg postao gradom

ljubuski.info

Na današnji dan prije četiri godine, 19. studenog 2014. godine, usvajanjem Privremene statutarne odluke na 22. sjednici Gradskog vijeća, Široki Brijeg je postao grad.

Tada su nakon sjednice Gradskog vijeća na ulazu u zgradu Gradske uprave gradonačelnik Miro Kraljević i predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić otkrili ploče s natpisima Grad Široki Brijeg.

Ustavni temelj za donošenje Zakona o Gradu Široki Brijeg sadržan je u odredbi članka 5. Ustava FBiH i u odredbi članka 5. stavka 3. Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 49/06 i 51/09) gdje je propisano da se grad predstavlja kao sjedište županije, čime su ispunjene zakonske pretpostavke za donošenje Zakona o uspostavljanju Grada Široki Brijeg.

Općinsko vijeće Širokog Brijega je na svojoj 9. sjednici održanoj 31. srpnja 2013. godine usvojilo Odluku o pokretanju postupka proglašenja Općine Široki Brijeg gradom. Potom je na sjednici Vlade FBiH održanoj 12. prosinca 2013. utvrđen i Parlamentu FBiH po skraćenom postupku upućen zakon kojim se Općina Široki Brijeg, te općine Bihać, Tuzla i Zenica uspostavljaju kao gradovi.

Javna rasprava o Prijedlogu zakona o Gradu Široki Brijeg, održana je 6. lipnja 2014. Zakon o Gradu Široki Brijeg je usvojio je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici Zastupničkog doma održanoj 24. srpnja 2014. godine i na sjednici Doma naroda održanoj 18. srpnja 2014. godine.

Inače, u BiH ima samo 16 službenih gradova dok ostali nose status općine. Široki Brijeg je stanovništvom najmanji službeni grad u Bosni i Hercegovini.

bljesak.info

Glas naroda

Ljubuški: Nekad kotar danas selo!!!

Otkad smo grad dobili smo i kanalizaciju, malo se iceste uredile. Ima sad i autobus đe parkirat. Ima se i vrtikola ukrug. Iđi vrvi nonomo

je kada je rogonja sve općine rasheba
da bi njegova selendra gradom postala
koliko još u evropi ima gradova
kroz koji teče potok a ne rijeka
i potok koji prisuši preko ljeta
kolko još ima u svitu gradova
bez želježničkoga kolodvora
čuj širokobriježanski s-eljaci
za noć građani postali
jel tak il ne tak sve zahvaljujići rogonji

Tko je rogonja? :-)
Na koga ti misliš? Možda nije jedan.
Izbjeglice puno znaš,vidi se...još je i gore,ali običan čovjek ništa ti ne može.

Četiri godine otkako je Široki Brijeg postao gradom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari