Višim plaćama poslodavci žele zadržati radnike u BiH

ljubuski.info

Tržište rada i dalje bilježi odliv kvalificiranih radnika, najviše medicinske struke i njegovatelja, ali i pokušaje poslodavaca u BiH da povećanjem plaće i prijavljenog iznosa primanja stimuliraju radnike na ostanak u BiH, poručeno je s trećeg sastanka Pododbora za ekonomska, financijska pitanja i statistiku između Bosne i Hercegovine i Europske unije.

Naime, u Mostaru je 15. i 16. studenog održan treći sastanak Predstavnici EU i BiH su, između ostalog, razmijenili informacije u vezi sa primjenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u oblastima koje Pododbor tretira, kao i podatke o makroekonomiji, javnim financijama, suradnji sa međunarodnim financijskim institucijama, tržištu kapitala i statistici.

Konstatirano je da je BiH u 2017. zabilježila ekonomski rast od 3,3% što je na nivou regionalnog prosjeka, a više od rasta ostvarenog u EU u prethodnoj godini.

Radna mjesta u turizmu

Također, i ostali makroekonomski pokazatelji poput stope zaposlenosti i izvoza (povećanje od 8,8% u prvih devet mjeseci 2018 u odnosu na 2017.) imaju pozitivan trend.

Sve veći broj aktivnosti i novih radnih mjesta u BiH vezi je sa turizmom i srodnim uslužnim djelatnostima. Na sastanku je rečeno i da su izvršenja proračuna na svim nivoima u skladu sa planovima, a Europska komisija pozdravila je rast naplate indirektnih poreza u BiH i napredak ostvaren u domenu interne revizije.

Među aktivnostima koje BiH treba realizirati su: poboljšanje kvaliteta godišnjeg plana ekonomskih reformi, bolje privlačenje stranih investicija, koje su sada uglavnom ograničene na reinvestiranje ostvarene dobiti, usklađivanje zakonodavstva BiH s europskom pravnom stečevinom u oblasti tržišta kapitala, kao i usklađivanje enitetskih procedura registracije poduzeća.

Kreiranje jedinstvenog ekonomskog prostora
Najvažniji izazovi za BiH ostaju velika nezaposlenost, fragmentirano tržište i nizak nivo izravnih stranih investicija. BiH treba poboljšati poslovno okruženje i kreirati jedinstven ekonomski prostor.

U domenu financijske stabilnosti, potrebno je izmijeniti propise o osiguranja depozita. U pogledu statistike, BiH treba unaprijediti cjelokupni statistički sustav i poduzeti aktivnosti na popisu stanovništva i poljoprivrednom popisu.

Direkcija za europske integracije Pododbor za ekonomska, financijska pitanja i statistiku je jedno od zajedničkih tijela EU i BiH uspostavljenih u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a u svrhu praćenja njegove provedbe. Čine ga predstavnici Europske komisije i nadležnih institucija iz BiH. Sastanci Pododbora se održavaju godišnje, priopćeno je.

Glas naroda

Kažu da je Kosovo palo jer je Marko okasnio.

Ja čuo da mu nije pomogla Vila Ravijojla jer je plela kosu, po onoj rat se gubi a baba se češlja. Ljudi sele dok političari nauče vezat kravatu.

Prošla Baba sa kolačima štoje najtragičnije u svemu ići je ivas moji poslodavci samo štitite idalje ovu vlast vidimo se Deutschland zove.

Bio u ratu 4god. Radio doli 25 god.imam uplaceno 2god. Staza svi moji bivsi poslodavci pokrali drzavu za milione poreza prireza itd.svake godine od te 2 mi uplacivali minimalno kolko je bilo moguce minimalnije na osnovu doprinosa ostatak place mi davali na crno...svakom sam znaci i ja kupio bar par kvadrata stana za njihovu zlatnu djecu u hr.a sad sa 45 otisao u njemacku i vec imam 2god staza sve regularno i kome oni doli sad solepamet dognut ce place neka dignu ali neka sve uplacujupo psu alio tom nema govora jer nebi im ostajalo po par miliona svake godine

Nema tu priče minimalno ili si prijavljen ili nisi to triba država regulisat pet dana nediljno po 8 sati i to je to kako to država nevidi u firmi svi prijavljeni koda rade 5 dana misečno

Višim plaćama poslodavci žele zadržati radnike u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari