Stručnjaci zabrinuti zbog rastuće kriminalizacije migranata

ljubuski.info

Skupina hrvatskih stručnjaka koji se bave migracijama izrazila je zabrinutost zbog rastuće kriminalizacije migracija i migranata, razvijanja straha i njihove zloupotrebe u dnevnopolitičke svrhe, te pozvala medije da vjerodostojno i odgovorno izvještavaju o tome globalnom problemu.

Tendencioznim prikazivanjem tražitelja zaštite kao "kriminalaca", "ilegalaca" i "terorista", samo se pogoduje širenju rasizma i diskriminacije, a istodobno se na koriste podaci MUP-a koji pokazuju da je broj kaznenih djela izbjegličke populacije u Hrvatskoj razmjerno manji nego u općoj populaciji, navodi se u opsežnom priopćenju 18 stručnjaka iz humanističkih i društvenih znanosti.

Pozivajući se na izvješća, između ostalog i pučke pravobraniteljice, o nasilju i brutalnosti kojima su na hrvatskim granicama izloženi ljudi, a kojima je k tomu po ulasku na hrvatski teritorij nerijetko bilo zanijekano pravo na traženje zaštite, stručnjaci upozoravaju da su pravo na pristup teritoriju i pravo na pristup proceduri traženja zaštite dva temeljna principa međunarodnog izbjegličkog prava izvedenog iz "Konvencije o statusu izbjeglica", koje je i Hrvatska potpisnica.

Kontradiktorne i nepotpune informacije o okolnostima pogibije djevojčice Madine, kao i činjenica da je njezina obitelj po podnošenju zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj tjednima bila izolirana i zatvorena, također vidimo kao manifestaciju kriminalizacije migracija koja nadilazi trenutak na koji se odnosi, poručuju stručnjaci.

U populističkim i senzacionalističkim javnim istupima o dvama globalnim sporazumima tema migracija se nastoji instrumentalizirati u dnevnopolitičke svrhe, koje parazitiraju na proizvodnji straha i zataškavanju krucijalnih problema u društvu, kaže se u priopćenju i naglašava da je u javnom govoru o toj temi zaobiđen cijeli niz činjenica.

Iako Sporazum o globalnim migracijama ima niz nedostataka, stručnjaci ga vide kao pokušaj da se za preko četvrtinu milijarde međunarodnih migranata, među kojima su i stotine tisuća ljudi koji su iselili iz Hrvatske, uspostave sigurniji i humaniji radni i životni uvjeti.

Hrvatska nije ciljana destinacija za one koji stoje pred njezinim granicama, ali u hrvatskom društvu postoji potencijal da se prihvate oni koji žele tu priliku, kaže se i poziva na razvoj društvene kohezije među svim stanovnicima Hrvatske, bez obzira na njihovo porijeklo ili status.

Stručnjaci za migracije pozvali su da se umjesto straha razvija duh solidarnosti i slobode, te gradi slobodno društvo koje će se "samopouzdano suočavati s mogućim teškoćama i rizicima".

Glas naroda

Zašto nema imena ovih nazovi ‘stručnjaka’? Iz njihovih imena bi se moglo isčitati tko ih plaća, oni su kao likovi iz onih reklama za medicinska sredstva, ‘preporučio doktor Endelbreht...’ sve ima cijenu.

eto migranti su najveći problem a ne kriminilizirani političari

Vodi ih kući kad ti nisu problem

ISIL poražen gdje je vojska????

vodi ti čovića kući

Stručnjaci zabrinuti zbog rastuće kriminalizacije migranata
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari